Contact · Informatie

Halve finale Eurovisie Songfestival 2018

De finale van de 63e editie van het songfestival in Lissabon zit erop. De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Bekijk hier de uitslag van de finale!

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2018 in Portugal zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale van het songfestival is op dinsdag op 8 mei 2018. De tweede halve finale van het songfestival is op donderdag 10 mei 2018. De uitslag van de halve finales vind je hieronder. De halve finales vinden net zoals de finale plaats in de MEO Arena (tegenwoordig de Altice Arena) in Lissabon. De presentatie wordt dit jaar verzorgd door maar liefst 4 vrouwen. Het betreft Catarina Furtado, Silvia Alberto, Filomena Cautela en Daniela Ruah. Vooral Daniela is bekend van de tv serie NCIS Los Angeles.

Van elke halve finale gaan er 10 landen door naar de finale op zaterdag 12 mei, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen en gastland Portugal) gaan strijden voor de overwinning. Waylon heeft zich via de tweede halve finale weten te plaatsen voor deze finale.

Veel landen hadden een voorronde om de artiest en het lied voor het songfestival in 2018 te bepalen, maar inmiddels zijn van alle landen de deelnemers bekend.

Waylon zingt 'Outlaw In Em' namens Nederland

De Nederlandse inzending wordt door een commissie bepaald. AVROTROS heeft gekozen om zanger Waylon namens Nederland in 2018 af te vaardigen naar Lissabon. De zanger heeft aangegeven dat het halen van de finale slechts een formaliteit is. Naar eigen zeggen zal hij de halve finale makkelijk overleven. Verder geeft Waylon aan dat hij met maar 1 doel naar Portugal zal gaan: om te winnen!

Op maandag 29 januari was de loting van de halve finales van het Eurovisie Songfestival. De loting heeft bepaald dat Waylon namens Nederland in actie komt tijdens het eerste deel van de tweede halve finale op donderdag 10 mei 2018. De dag ervoor zal hij alvast moeten optreden voor de vakjury's die de helft van het aantal punten toekennen. De EBU heeft inmiddels de exacte startvolgorde bekendgemaakt: Waylon zal als achtste optreden in de tweede halve finale. Gezien de repetities zal hij tijdens zijn optreden op een verhoging staan met zijn karakteristieke cowboyhoed op en vest met luipaardprint aan, terwijl hij wordt omringd door bandleden die bij het eerste refrein ineens gaan hiphop-dansen (Krumping). Er was hier en daar wat commentaar op zijn act, maar als je de beelden van Waylon zijn tweede repetitie bekijkt zie je dat hij hier niks van heeft aangetrokken en aan zijn act niks heeft gewijzigd. Van de achttien landen die meedoen aan de tweede halve finale is het Waylon gelukt om bij de eerste tien te eindigen en zich te plaatsen voor de finale op zaterdag 12 mei.

Op 2 maart maakte Waylon in De Wereld Draait Door bekend dat hij het lied 'Outlaw In Em' zal zingen in de halve finale van het songfestival. In de dagen ervoor heeft hij 5 dagen lang een ander lied ten gehore gebracht, maar eigenlijk had Waylon zelf al zijn keuze gemaakt voor 'Outlaw In Em'. Alle liedjes die te horen waren in DWDD vind je ook terug op Waylon zijn studioalbum 'The World Can Wait' dat op 13 april verschenen is en een week na release op nummer 1 is binnengekomen in de Nederlandse Album Top 100. Als we de bookmakers mogen geloven gaat Waylon zeker de finale op zaterdag 12 mei halen, maar de top 10 notering die 'Outlaw In Em' eerst nog volgens de bookmakers zou halen lijkt steeds verder uit beeld te raken. Op dit moment bezet Waylon een plekje in de middenmoot. Volgens de wedkantoren hebben we een nieuwe favoriet voor het songfestival: Eleni Foureira heeft namens Cyprus de Israëlische Netta Barzilai van de troon gestoten! Beide komen ze tijdens de eerste halve finae in actie, het complete schema vind je hieronder. In de aanloop naar het songfestival toe was Netta lange tijde dé favoriet, maar ook Noorwegen is Israël inmiddels voorbij en bezet volgends de bookmakers op dit moment de tweede plek.

Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten op 8 en 10 mei om 21:00. Jan Smit en Cornald Maas zullen net als voorgaande jaren het commentaar verzorgen. Voor de beide halve finales kun je alvast om 20:30 gaan zitten voor de documentaire 'Waylon, op weg naar het Songfestival 2018'. Sharon Den Adel (bekend van Within Temptation) is de voorzitter van de Nederlandse vakjury die verder bestaat uit Rick Vol, Arno Krabman, Robert Ester en Lesley van der Aa. Namens Nederland kent deze vakjury voor de tweede halve finale de helft van het aantal punten toe, de kijkers stemmen voor de andere helft. Als Nederlander kun je alleen stemmen tijdens de live uitzending van de tweede halve finale op donderdag. Je kunt helaas niet voor Waylon kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. De halve finales worden in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen. Bekijk hieronder het schema en de volgorde van liedjes van de beide halve finales.

Uitslag eerste halve finale songfestival

De eerste halve finale van songfestival zit erop en de uitslag is binnen. De Belgische Sennek heeft het zeer goed gedaan, maar het was helaas niet genoeg om de finale te halen. Favorieten Cyprus en Israël zijn zoals verwacht door, evenals Mikolas Josef namens Tsjechië. Netta gaf een spetterend optreden en de andere topfavoriet Eleni Foureira heeft met haar nummer 'Fuego' namens Cyprus de avond met veel vuurwerk afgesloten. In onderstaand schema vind je alle landen die geplaatst zijn voor de grote finale van het songfestival op zaterdag.

Uitslag tweede halve finale songfestival

Waylon heeft zich via de tweede halve finale weten te plaatsen voor de grote finale op zaterdag! Tijdens de tweede halve finale heeft Waylon heel Europa wakker geschud met zijn country rocker Outlaw in Em! Ook Alexander Rybak heeft zich namens Noorwegen weten te plaatsen. Hij is één van de topfavorieten en heeft in 2009 het songfestival al eens gewonnen met het nummer Fairytale. De Zweedse Benjamin Ingrosso heeft het ook goed gedaan, ook hij is door naar de finale en kan hierin volgens de bookmakers wel eens hoog eindigen.

Schema en uitslag eerste halve finale songfestival 2018 (dinsdag 8 mei) 1

Land Artiest Lied Punten
1 Azerbeidzjan Aisel Mammadova X My Heart kijk op youtube 94
2 IJsland Ólafsson Our Choice kijk op youtube 15
3 Albanië Eugent Bushpepa Mall Door naar finale kijk op youtube 162
4 België Sennek A Matter Of Time kijk op youtube 91
5 Tsjechië Mikolas Josef Lie to me Door naar finale kijk op youtube 232
6 Litouwen Ieva Zasimauskaite When we're old Door naar finale kijk op youtube 119
7 Israël Netta Barzilai Toy Door naar finale kijk op youtube 283
8 Wit-Rusland Alekseev Forever kijk op youtube 65
9 Estland Elina Nechayeva La Forza Door naar finale kijk op youtube 201
10 Bulgarije Equinox Bones Door naar finale kijk op youtube 177
11 Macedonië Eye Cue Lost and found kijk op youtube 24
12 Kroatië Franka Batelić Crazy kijk op youtube 63
13 Oostenrijk Cesar Sampson Nobody but you Door naar finale kijk op youtube 231
14 Griekenland Gianna Terzi Oneiro Mou kijk op youtube 81
15 Finland Saara Aalto Monsters Door naar finale kijk op youtube 108
16 Armenië Sevak Chanagjan Qami kijk op youtube 79
17 Zwitserland ZiBBZ Stones kijk op youtube 86
18 Ierland Ryan O'Shaughnessy Together Door naar finale kijk op youtube 179
19 Cyprus Eleni Foureira Fuego Door naar finale kijk op youtube 262

1 De finalisten Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje zullen deze eerste halve finale ook stemmen.

Schema en uitslag tweede halve finale songfestival 2018 (donderdag 10 mei) 2

\
Land Artiest Lied Punten
1 Noorwegen Alexander Rybak That's how you write a song Door naar finale kijk op youtube 266
2 Roemenië The Humans Goodbye kijk op youtube107
3 Servië Sanja Ilic & Balkanika Nova Deca Door naar finale kijk op youtube 117
4 San Marino Jessika ft. Jenifer Brening Who We Are kijk op youtube 28
5 Denemarken Rasmussen Higher Ground Door naar finale kijk op youtube 204
6 Rusland Joelia Samojlova I won't break kijk op youtube 65
7 Moldavië DoReDos My Lucky Day Door naar finale kijk op youtube 235
8 Nederland Waylon Outlaw In Em Door naar finale kijk op youtube 174
9 Australië Jessica Mauboy We Got Love Door naar finale kijk op youtube 212
10 Georgië Iriao Sheni Gulistvis kijk op youtube 24
11 Polen Gromee ft. Lukas Meijer Light Me Up kijk op youtube 81
12 Malta Christabelle Taboo kijk op youtube 101
13 Hongarije AWS Viszlat nyar Door naar finale kijk op youtube 111
14 Letland Laura Rizzotto Funny Girl kijk op youtube 106
15 Zweden Benjamin Ingrosso Dance you off Door naar finale kijk op youtube 254
16 Montenegro Vanja Radovanovic Inje kijk op youtube 40
17 Slovenië Lea Sirk Hvala, Ne! Door naar finale kijk op youtube 132
18 Oekraïne Melovin Under The Ladder Door naar finale kijk op youtube 179

2 De finalisten Italië, Duitsland en Frankrijk zullen deze eerste halve finale ook stemmen.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Google+ / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter