Contact · Informatie · English

Deelnemers Songfestival 2020

Aan de 65e editie van het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland doen onderstaande 41 landen mee. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen in 2020 voor de 61e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 64e keer mee. Deze editie zal de laatste zijn met Jon Ola Sand als supervisior, na zijn tiende festival als executive supervisor draagt hij zijn stokje over aan de Zweed Martin Österdahl.


Zelfde aantal deelnemers als vorig jaar

In 2019 hadden Bulgarije en Oekraïne zich teruggetrokken, maar beide landen hebben inmiddels bevestigd dat ze er de volgende editie weer bij zullen zijn. Montenegro laat de komende editie echter aan zich voorbij gaan. Niet helemaal een verrassing, want in 2010 en 2011 hebben ze ook al eens edities overgeslagen. Ook Hongarije zal er de komende editie niet bij zijn, waardoor het totaal aantal van 41 deelnemers hetzelfde is als vorig jaar.

Deelnemers songfestival 2020

Ook aan de volgende editie van dit jaarlijkse spektakel zullen meer dan 40 landen deelnemen

Gastland Nederland is in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag 16 mei. Ook Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek. Wie gaat Duncan Laurence opvolgen en het spektakel in Rotterdam winnen? Zodra de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2020 officieel binnen is zullen wij deze zoals ieder jaar als allereerste online zetten!


Jeangu Macrooy Nederlandse inzending

Begin januari gaf Radio 2-dj Timur Perlin in zijn show al aan dat de naam van de Nederlandse inzending met de letter 'J' begint. Iets later werd bekend dat volgens betrouwbare bronnen van Shownieuws de 33-jarige Zanger Jordan Roy (Jordy van Toornburg) de Nederlandse deelnemer voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zou worden. Op 9 januari wist het Algemeen Dagblad echter te melden dat niet Jordan Roy, maar de 26-jarige Jeangu Macrooy Nederland in 2020 zal vertegenwoordigen. De krant claimde zeer betrouwbare bronnen te hebben en dat bleek te kloppen: nog geen dag later werd het bericht officieel bevestigd door de AVROTROS. Macrooy is geboren in Surinaams Paramaribo, woont een aantal jaren in Nederland, heeft een stem met 'soul' en je kent hem misschien wel van De Wereld Draait Door waar hij regelmatig een optreden verzorgt. Hij heeft al wat jaren ervaring: Jeangu heeft al op meerdere festivals opgetreden, was als Judas te zien in The Passion 2018, won in 2016 al een 3FM Serious Talent award en omdat hij er altijd piekfijn uitziet riep modeblad Esquire hem 2 jaar geleden uit tot best geklede man van het jaar. Welk lied Jeangu zal gaan zingen is nog niet bekend, maar in een interview heeft hij al wel aangegeven dat het nummer 'het beste is wat hij ooit heeft gemaakt'. We zijn benieuwd!

Naast Jeangu Macrooy zal er nog een Nederlandse artiest optreden in Rotterdam: De 17-jarige zangeres Stefania Liberakakis wordt namens Griekenland afgevaardigd. Ze woont al jaren in Nederland, maar heeft Griekse ouders. Je kent haar misschien wel van het Junior Eurovisie Songfestival, Kinderen voor Kinderen en The Voice Kids.


Hooverphonic namens België met 'Release me'

De Belgische rockband Hooverphonic zal in Rotterdam het liede 'Release me' ten gehore brengen. Een prachtig nummer dat wel eens hoge ogen kan gooien in Rotterdam. Het lied is mede geschreven door bassis Alex Callier toen zijn vader heel erg ziek was en gaat over afscheid nemen van een dierbare. Waarschijnlijk heb je de naam Hooverphonic al eens eerder gehoord. Ze gaan al een tijdje mee (sinds 1995) en genieten niet alleen in België, maar ook internationaal bekendheid. De internationale doorbraak hebben ze vooral te danken aan het album 'The Magnificent Tree' uit 2000 dat zelfs een groot succes in de Verenigde Staten werd. Door de jaren heen hebben de vaste bandledenbassist Alex Callier en gitarist Raymond Geert al heel wat bandleden (met name zangeressen) versleten, maar sinds 2018 treden ze in vaste bezetting op met zangeres Luka Cruysberghs. Bekijk hier de officiële videoclip van 'Release me' op Youtube.

Veel landen houden een voorronde om hun inzending voor het songfestival te bepalen, maar in Nederland wordt de deelnemer gekozen door een commissie. Ook in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk stappen ze dit jaar voor het eerst over op een interne selectie en stappen ze voor het eerst af van de jaarlijkse tv-selectie. De selectiecommissie in Nederland die voor Jeangu Macrooy heeft gekozen bestaat uit onder andere radio-dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, Joyce Hoedelmans, Eric van Stade, Cornald Maas en Jan Smit.

Alle deelnemers songfestival 2020

Land Artiest Lied
Albanië Arilena Ara Shaj -
Armenië Athena Manoukian Chains on you -
Australië Montaigne Don't break me -
Azerbeidzjan - - -
België Hooverphonic Release Me -
Bulgarije VICTORIA - -
Cyprus Sandro - -
Denemarken Wordt bekend op 7 maart 2020 Wordt bekend op 7 maart 2020 -
Duitsland Wordt bekend op 27 februari 2020 Wordt bekend op 27 februari 2020 -
Estland Wordt bekend op 29 februari 2020 Wordt bekend op 29 februari 2020 -
Finland Wordt bekend op 7 maart 2020 Wordt bekend op 7 maart 2020 -
Frankrijk Tom Leeb The best in me -
Georgië Tornike Kipiani - -
Griekenland Stefania Liberakakis Superg!rl -
Hongarije Ziet af van deelname Ziet af van deelname -
Ierland - - -
IJsland Wordt bekend op 29 februari 2020 Wordt bekend op 29 februari 2020 -
Israël Eden Alene Wordt bekend op 3 maart 2020 -
Italië Diodato Fai rumore -
Kroatië - - -
Letland Samanta Tina Still breathing -
Litouwen Wordt bekend op 15 februari 2020 Wordt bekend op 15 februari 2020 -
Noord Macedonië Vasil - -
Malta Destiny Chukunyere - -
Moldavië - - -
Montenegro Ziet af van deelname Ziet af van deelname -
Nederland Jeangu Macrooy - -
Noorwegen Ulrikke Attention -
Oekraïne Wordt bekend op 22 februari 2020 Wordt bekend op 22 februari 2020 -
Oostenrijk Vincent Bueno Alive -
Polen - - -
Portugal Wordt bekend op 7 maart 2020 Wordt bekend op 7 maart 2020 -
Roemenië Roxen Wordt bekend op 1 maart 2020 -
Rusland - - -
San Marino - - -
Servië - - -
Slovenië Wordt bekend op 22 februari 2020 Wordt bekend op 22 februari 2020 -
Spanje Blas Cantó Universo -
Tsjechië Benny Cristo Kemama -
Verenigd Koninkrijk - - -
Wit-Rusland - - -
Zweden Wordt bekend op 7 maart 2020 Wordt bekend op 7 maart 2020 -
Zwitserland - - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020

Songfestival 2020

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zal de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Wanneer moet de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy optreden?

Schema finale Data en info 2020

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter