Contact · Informatie · English

Datum Songfestival 2021 in Nederland

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Nederland. Vanwege het coronavirus ging het festival helaas niet door. Vanwege reeds gemaakt kosten waren er voor het komende jaar extra investeringen nodig. De gemeente Rotterdam had tot eind april de tijd gekregen om te bepalen of het ook in 2021 gaststad van het festival wil zijn zodat er bij een eventuele afwijzing genoeg tijd is om een andere stad aan te wijzen. Inmiddels is de gemeenteraad akkoord met de extra investering van 6,7 miljoen en weten we zeker dat het festival alsnog naar Rotterdam gaat in 2021 en dat alle 41 landen die het afgelopen jaar deel zouden nemen ook tijdens de verplaatste editie van de partij zullen zijn!

De selectiecommissie had er voor gekozen om Jeangu Macrooy namens Nederland af te vaardigen en heeft al aangegeven ook in 2021 een beroep op hem te zullen doen. Wel zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuw lied, aangezien de EBU heeft laten weten dat alle liedjes die ingezonden waren voor de 2020 editie niet meegenomen mogen worden naar volgend jaar. De laatste keer dat dit mega-evenement in Nederland werd georganiseerd was in 1980. Niet omdat Nederland het jaar ervoor had gewonnen, maar omdat winnaar Israël zich terug had getrokken omdat de finale plaats zou vinden op een nationale rouwdag in Israël. Het thema van de komende editie is 'Open Up'. Volgens de organisatie nodigt deze slogan mensen uit zich niet alleen open te stellen voor andere mensen en andere meningen, maar ook voor elkaars verhalen en muziek.


Songfestival 2021 in Rotterdam

Gaststad Rotterdam songfestival 2021

Gaststad Rotterdam waar ook de uitgestelde editie in 2021 plaats zal vinden in Ahoy

Verschillende steden zoals Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Maastricht en Den Bosch hadden een bidboek ingeleverd. Rotterdam en Maastricht kwamen op het gebied van accommodatie en financiële bijdrage nogal wat sterker uit de bus dan de andere steden. Ook Amsterdam haakte af om het festival te organiseren. De Ziggo Dome en ook andere locaties zoals de Johan Cruijff ArenA en de RAI zijn niet meer beschikbaar en AFAS live is te klein.


Songfestival met een jaar uitgesteld wegens coronavirus

Het Eurovisie Songfestival dat eigenlijk in 2020 in Nederland zou worden gehouden gaat vanwege de corona crisis niet door. De organiserende omroepen, NPO, NOS en AVROTROS hebben nu bekend gemaakt dat het Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog plaats gaat vinden in Ahoy Rotterdam op de volgende data:

  • Eerste halve finale is op dinsdag 18 mei 2021 in Rotterdam
  • Tweede halve finale is op donderdag 20 mei 2021 in Rotterdam
  • Finale songfestival met Jeangu Macrooy namens Nederland is op zaterdag 22 mei 2021 in Rotterdam

De betrokken partijen (de EBU, alle omroepen en de gemeente Rotterdam) hadden al snel aangegeven dat het voor de hand ligt dat het songfestival op een later moment alsnog in Nederland plaats zou vinden. Voor het jaarlijkse promo event 'Eurovision in Concert' is inmiddels ook al een nieuwe datum geprikt door de organisatie. Op zaterdag 10 april 2021 zal een groot deel van de deelnemers een optreden verzorgen in AFAS live te Amsterdam.


'Europe Shine a Light' en 'Eurostream' als vervanger van afgelast songfestival

Als alternatief voor het geschrapte evenement heeft de EBU "Europe Shine a Light" bedacht. Op de datum van de geplande finale (16 mei 2020) werden de artiesten die mee zouden doen alsnog in de schijnwerpers gezet tijdens deze tv-show die in veel deelnemende landen werd uitgezonden. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteerden het tv evenement vanuit een lege studio in het Engels. Daarnaast waren er veel gastoptredens. Zo ging Ilse DeLange samen met Michael Schulte 'Ein Bisschen Frieden' zingen en Duncan Laurence was te zien zijn met zijn nieuwe single 'Someone Else'. Ook Graham Norton en NikkieTutorials maakten tijdens de uitzending hun opwachting.

Online heeft er ook een alternatief festival plaatsgevonden. Op 5, 7 en 9 mei kon je kijken naar 'Eurostream' dat wordt georganiseerd door verschillende samenwerkende websites. Professionals en publiek konden aan de hand van videoclips punten uitdelen. Daði & Gagnamagnið uit IJsland heeft Eurostream 2020 gewonnen met het lied 'Think about things'. Jeangu Macrooy is namens Nederland als 13e geëindigd.


Het festival gaat in 2021 hoe dan ook door

De organisatie heeft laten weten dan het songfestival hoe dan ook door zal gaan in 2021. Hiervoor hebben ze verschillende scenario's in gedachten:

  • De manier waarop we het festival kennen: met alle artiesten en publiek in Ahoy
  • Een variant waarbij er wel publiek in Ahoy aanwezig kan zijn, maar 1,5 meter afstand moet houden
  • En er wordt rekening gehouden met een variant waarbij (een deel van) de deelnemers niet kan afreizen naar Nederland en vanuit hun eigen land op zullen treden

In afwachting van de ontwikkeling van het coronavirus en de beschikbaarheid van testen of zelfs een vaccin zal er de komende maanden een besluit worden genomen over de exacte invulling.


Tickets

Nu het festival eindelijk weer eens in Nederland wordt georganiseerd heb je de kans om de uitzendingen live bij te wonen. De kaartjes voor de oorspronkelijke editie waren allemaal al vrij vlot uitverkocht. Gekochte tickets blijven gewoon geldig voor dezelfde shows in 2021. Je zult wel nieuwe kaartjes ontvangen, die worden automatisch toegestuurd. Als je wilt kun je ook je geld terugvragen. Hiervoor kun je tussen 25 mei en 5 juni terecht op Eurovision.tv.


Allereerste American Song Contest in 2021

Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika zal er in 2021 een songfestival plaats vinden. De allereerste editie van 'The American Song Contest' waarin verschillende staten het tegen elkaar op gaan nemen zal rond de kerst worden uitgezonden. De opzet is een beetje vergelijkbaar met de Europese versie: per staat zullen er voorrondes plaatsvinden om te bepalen wie er naar de halve finale gaat van waaruit de staten zich kunnen plaatsen voor de grote finale.


Songfestival 2021 op televisie

Het spektakel is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale van het liedjesfestijn uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk om 21:00. De presentatie van de televisie uitzendingen is dit jaar in handen van de Nederlandse presentatrices Edsilia Rombley, Chantal Janzen en presentator Jan Smit. De presentatoren rekenen erop dat ze ook de presentatie van de uitgestelde editie mogen verzorgen. Jan Smit is sinds 2011 al als commentator verbonden aan de live tv uitzendingen van het spektakel, maar zal dit jaar voor de camera verschijnen. Chantal Janzen is tv-presentatrice bij RTL en stond bij veel mensen als bovenaan het lijstje omdat ze dit jaar al voor de vijfde keer werd verkozen tot de beste tv-presentatrice van Nederland op het Gouden Televizier Gala. En Edsilia Rombley kennen we natuurlijk van haar prachtige vierde plek in 1998 met haar nummer 'Hemel en Aarde' en haar minder succesvolle deelname in 2007 met het nummer 'On top of the world'. Nikkie de Jager, Youtube-ster en ook wel bekend als NikkieTutorials, zal live de verslaggeving doen via de internationale online kanalen van het festival. Ook zal ze zijn te zien tijdens de live uitzending op televisie.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020 afgelast

Songfestival 2021

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Vanwege de corona crisis is het festival afgelast en wordt het met een jaar uitgesteld.

Schema finale Data en info

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter