Contact · Informatie

Datum Songfestival 2021 in Nederland

Italië heeft het songfestival gewonnen met 524 punten. Bekijk hier de uitslag van het songfestival 2021!

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Nederland. Vanwege het coronavirus ging het festival helaas niet door. Vanwege reeds gemaakt kosten waren er voor het komende jaar extra investeringen nodig. De gemeente Rotterdam had tot eind april de tijd gekregen om te bepalen of het ook in 2021 gaststad van het festival wil zijn zodat er bij een eventuele afwijzing genoeg tijd is om een andere stad aan te wijzen. Inmiddels is de gemeenteraad akkoord met de extra investering van 6,7 miljoen en weten we zeker dat het festival alsnog naar Rotterdam gaat in 2021 en dat alle 41 landen (39 nu Armenië heeft aangegeven toch niet deel te zullen nemen en Wit-Rusland is uitgesloten van deelname) die het afgelopen jaar deel zouden nemen ook tijdens de verplaatste editie van de partij zullen zijn!

De selectiecommissie had er voor gekozen om Jeangu Macrooy namens Nederland af te vaardigen en heeft al aangegeven ook in 2021 een beroep op hem te zullen doen. Wel zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuw lied, aangezien de EBU heeft laten weten dat alle liedjes die ingezonden waren voor de 2020 editie niet meegenomen mogen worden naar volgend jaar. Op donderdag 4 maart heeft Jeangu Macrooy zijn nieuwe lied 'Birth Of A New Age' aan ons gepresenteerd via zijn eigen social media kanalen en die van AVRTOTROS. Als we de bookmakers mogen geloven hoeven we niet teveel te verwachten van de Nederlandse inzending en zal het vooral gaan tussen Malta, Frankrijk, Italië en misschien Zwitserland.

De laatste keer dat dit mega-evenement in Nederland werd georganiseerd was in 1980. Niet omdat Nederland het jaar ervoor had gewonnen, maar omdat winnaar Israël zich terug had getrokken omdat de finale plaats zou vinden op een nationale rouwdag in Israël. Het thema van de komende editie is 'Open Up'. Volgens de organisatie nodigt deze slogan mensen uit zich niet alleen open te stellen voor andere mensen en andere meningen, maar ook voor elkaars verhalen en muziek.


Songfestival 2021 in Rotterdam

Gaststad Rotterdam songfestival 2021

Gaststad Rotterdam waar ook de uitgestelde editie in 2021 plaats zal vinden in Ahoy

Verschillende steden zoals Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Maastricht en Den Bosch hadden een bidboek ingeleverd. Rotterdam en Maastricht kwamen op het gebied van accommodatie en financiële bijdrage nogal wat sterker uit de bus dan de andere steden. Ook Amsterdam haakte af om het festival te organiseren. De Ziggo Dome en ook andere locaties zoals de Johan Cruijff ArenA en de RAI zijn niet meer beschikbaar en AFAS live is te klein.


Songfestival met een jaar uitgesteld wegens coronavirus

Het Eurovisie Songfestival dat eigenlijk in 2020 in Nederland zou worden gehouden gaat vanwege de corona crisis niet door. De organiserende omroepen, NPO, NOS en AVROTROS hebben nu bekend gemaakt dat het Eurovisie Songfestival in 2021 alsnog plaats gaat vinden in Ahoy Rotterdam op de volgende data:

  • Eerste halve finale is op dinsdag 18 mei 2021 in Rotterdam
  • Tweede halve finale is op donderdag 20 mei 2021 in Rotterdam
  • Finale songfestival met Jeangu Macrooy namens Nederland is op zaterdag 22 mei 2021 in Rotterdam

De betrokken partijen (de EBU, alle omroepen en de gemeente Rotterdam) hadden al snel aangegeven dat het voor de hand ligt dat het songfestival op een later moment alsnog in Nederland plaats zou vinden. Voor het jaarlijkse promo event 'Eurovision in Concert' was na het afblazen van de 2020 editie al een nieuwe datum geprikt door de organisatie. Op zaterdag 10 april 2021 zou een groot deel van de deelnemers een optreden verzorgen in AFAS live te Amsterdam. Maar helaas zal Eurovision in Concert, dat normaal gesproken enkele weken voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival plaats zal vinden, ook in 2021 niet doorgaan. De nieuwe datum is nu 9 april 2022. Nog een jaartje geduld dus.


Openingsceremonie zonder Polen, IJsland, Malta en Roemenië

Zondagavond 16 mei is de openingsceremonie van het songfestival bij de Cruise Terminal Rotterdam. Helaas kunnen een paar landen niet bij deze officiële opening van het spektakel aanwezig zijn. Zowel een lid van de Poolse als de IJslandse delegatie zijn positief getest op corona en omdat Malta en Roemenië in hetzelfe hotel verblijven zullen ook deze landen de openingsceremonie aan zich voorbij moeten laten gaan.


Online het Eurovision Village bezoeken

Helaas is het dit jaar niet mogelijk om het Eurovision Village bij te wonen. Het originele plan was om dit op de Binnenrotte in Rotterdam te organiseren, maar zoals je begrijpt gooit Covid roet in het eten. Maar niet getreurd, je kunt alsnog online met andere songfestival fans afspreken. Van 15 tot en met 23 mei kun je gratis eurovisionvillage.com bezoeken waar je onder andere een spetterende show van DJ Afrojack kunt verwachten.


Het festival gaat in 2021 hoe dan ook door

De organisatie heeft laten weten dan het songfestival hoe dan ook door zal gaan in 2021. Hiervoor hebben ze verschillende scenario's in gedachten:

  • De manier waarop we het festival kennen: met alle artiesten en publiek in Ahoy
  • Een variant waarbij er wel publiek in Ahoy aanwezig kan zijn, maar 1,5 meter afstand moet houden
  • En er wordt rekening gehouden met een variant waarbij (een deel van) de deelnemers niet kan afreizen naar Nederland en vanuit hun eigen land op zullen treden

In afwachting van de ontwikkeling van het coronavirus en de beschikbaarheid van testen of zelfs een vaccin zal er de komende maanden een besluit worden genomen over de exacte invulling. De organisatie heeft laten weten dat het Eurovisie Songfestival in mei in ieder geval gewoon doorgaat en dat ze voor het tweede plan (wel publiek, maar op anderhalve meter) zullen gaan waarbij alle artiesten -met eventueel een speciaal Uitzondering inreisverbod- naar Rotterdam afreizen. Omdat het in verband met anderhalve meter nog niet duidelijk is hoeveel publiek er bij de shows aanwezig kan zijn worden in eerste instantie alle tickets vergoed en krijgen de houders een voucher om later -als het kan- alsnog met voorrang een nieuw ticket te kopen.

Eind maart is bekend geworden dat bij elke show publiek aanwezig mag zijn! Het gaat om maximaal 3500 bezoekers (ongeveer 20% van de capaciteit van Rotterdam Ahoy) die beslist een negatieve coronatestuitslag moeten kunnen laten zien. Dit is onderdeel van een 'fieldlab' van het kabinet: een test om te kijken hoe er op een verantwoorde manier grote evenementen met toeschouwers plaats kunnen vinden. Hoe dan ook wordt het dit jaar weer een spetterend spektakel met intervalacts van onder andere Duncan Laurence, Afrojack, Glennis Grace en Wulf!


Tickets

Er mogen bij elke show maximaal 3.500 toeschouwers aanwezig zijn. Tickets zijn alleen te koop voor mensen die ook al kaarten hadden gekocht voor de shows van 2020. Dit betekent dat er geen nieuwe algemene openbare verkoop wordt georganiseerd.


Allereerste American Song Contest in 2021

Niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika zal er in 2021 een songfestival plaats vinden. De allereerste editie van 'The American Song Contest' waarin verschillende staten het tegen elkaar op gaan nemen zal rond de kerst worden uitgezonden. De opzet is een beetje vergelijkbaar met de Europese versie: per staat zullen er voorrondes plaatsvinden om te bepalen wie er naar de halve finale gaat van waaruit de staten zich kunnen plaatsen voor de grote finale.


Songfestival 2021 op televisie

Het spektakel is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale van het liedjesfestijn uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk om 21:00. De presentatie van de televisie uitzendingen is dit jaar in handen van de Nederlandse presentatrices Edsilia Rombley, Chantal Janzen en presentator Jan Smit. De presentatoren rekenen erop dat ze ook de presentatie van de uitgestelde editie mogen verzorgen. Jan Smit is sinds 2011 al als commentator verbonden aan de live tv uitzendingen van het spektakel, maar zal dit jaar voor de camera verschijnen. Chantal Janzen is tv-presentatrice bij RTL en stond bij veel mensen als bovenaan het lijstje omdat ze dit jaar al voor de vijfde keer werd verkozen tot de beste tv-presentatrice van Nederland op het Gouden Televizier Gala. En Edsilia Rombley kennen we natuurlijk van haar prachtige vierde plek in 1998 met haar nummer 'Hemel en Aarde' en haar minder succesvolle deelname in 2007 met het nummer 'On top of the world'.

Nikkie de Jager, Youtube-ster en ook wel bekend als NikkieTutorials, zal live de verslaggeving doen via de internationale online kanalen van het festival. Ze heeft inmiddels haar eerste 'looklabs' opgenomen waarin ze deelnemers uit verschillende landen ontvangt. Deze looklabs kun je bekijken op het Youtube kanaaal van Eurovision.tv. Ook zal Nikkie zijn te zien tijdens de live uitzending op televisie. Nikkie zal online worden bijgestaan door Hila Noorzai, Samya Hafsaoui en Rutger Vink die als 'online hosts' de kijkers via Youtube mee zullen nemen door Ahoy. En omdat Jan Smit dit jaar dus voor de camera staat zal Cornald Maas deze keer het tv commentaar samen met radio DJ Sander Lantinga gaan verzorgen. Overigens worden de live uitzendingen op het themakanaal NPO 1 extra en via NPO Start met gebarentolken uitgezonden en zullen signdancers de liedjes proberen uit te beelden.

Op 1, 8 en 15 mei kun je bij SBS6 alvast in de stemming komen. Vanaf half negen 's avonds kun je op televisie kijken naar de Radio 10 Songfestival Quiz (met Gerard Ekdom) met aansluitend de Beste Liedjes van het Songfestival (met Jeroen van der Boom). Op maandagavond 17 mei kun je iets voor half negen op NPO3 de documentaire 'Dit is Jeangu' zien. Hierin wordt de lange weg van Jeangu richting zijn optreden in Ahoy gevolgd, inclusief de teleurstelling van de afgelasting van vorig jaar.


'Europe Shine a Light' en 'Eurostream' als vervanger van afgelast songfestival

Als alternatief voor het geschrapte evenement van 2020 had de EBU "Europe Shine a Light" bedacht. Op de datum van de geplande finale (16 mei 2020) werden de artiesten die mee zouden doen alsnog in de schijnwerpers gezet tijdens deze tv-show die in veel deelnemende landen werd uitgezonden. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteerden het tv evenement vanuit een lege studio in het Engels. Daarnaast waren er veel gastoptredens. Zo ging Ilse DeLange samen met Michael Schulte 'Ein Bisschen Frieden' zingen en Duncan Laurence was te zien zijn met zijn nieuwe single 'Someone Else'. Ook Graham Norton en NikkieTutorials maakten tijdens de uitzending hun opwachting.

Online heeft er ook een alternatief festival plaatsgevonden. Op 5, 7 en 9 mei kon je kijken naar 'Eurostream' dat wordt georganiseerd door verschillende samenwerkende websites. Professionals en publiek konden aan de hand van videoclips punten uitdelen. Daði & Gagnamagnið uit IJsland heeft Eurostream 2020 gewonnen met het lied 'Think about things'. Jeangu Macrooy is namens Nederland als 13e geëindigd.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter