Contact · Informatie · English

Datum Songfestival 2021 in Nederland

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Nederland. Vanwege het coronavirus gaat het festival helaas niet door. De betrokken partijen zijn nog in gesprek, maar het is de bedoeling dat het songfestival in 2021 alsnog in Rotterdam wordt gehouden.

De selectiecommissie had er voor gekozen om Jeangu Macrooy namens Nederland af te vaardigen en heeft al aangegeven ook in 2021 een beroep op hem te zullen doen. Wel zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuw lied, aangezien de EBU heeft laten weten dat alle liedjes die ingezonden waren voor de 2020 editie niet meegenomen mogen worden naar volgend jaar. De laatste keer dat dit mega-evenement in Nederland werd georganiseerd was in 1980. Niet omdat Nederland het jaar ervoor had gewonnen, maar omdat winnaar Israël zich terug had getrokken omdat de finale plaats zou vinden op een nationale rouwdag in Israël. Het thema van de komende editie is 'Open Up'. Volgens de organisatie nodigt deze slogan mensen uit zich niet alleen open te stellen voor andere mensen en andere meningen, maar ook voor elkaars verhalen en muziek.


Songfestival 2021 in Rotterdam

Gaststad Rotterdam songfestival 2021

Gaststad Rotterdam waar ook de uitgestelde editie in 2021 plaats zal vinden in Ahoy

Verschillende steden zoals Rotterdam, Arnhem, Den Haag, Maastricht en Den Bosch hadden een bidboek ingeleverd. Rotterdam en Maastricht kwamen op het gebied van accommodatie en financiële bijdrage nogal wat sterker uit de bus dan de andere steden. Ook Amsterdam haakte af om het festival te organiseren. De Ziggo Dome en ook andere locaties zoals de Johan Cruijff ArenA en de RAI zijn niet meer beschikbaar en AFAS live is te klein.


Songfestival 2020 afgelast wegens coronavirus

Het Eurovisie Songfestival dat eigenlijk in 2020 in Nederland zou worden gehouden gaat vanwege de corona crisis niet door. Oorspronkelijk hadden de organiserende omroepen, NPO, NOS en AVROTROS eind augustus 2019 al bekend gemaakt dat het Eurovisie Songfestival 2020 plaats zou vinden in Ahoy Rotterdam op de volgende data:

  • Eerste halve finale (uitgesteld) is op dinsdag 12 mei 2020 in Rotterdam
  • Tweede halve finale (uitgesteld) is op donderdag 14 mei 2020 in Rotterdam
  • Finale songfestival (uitgesteld) met Jeangu Macrooy namens Nederland is op zaterdag 16 mei 2020 in Rotterdam

De betrokken partijen (de EBU, alle omroepen en de gemeente Rotterdam) hebben aangegeven dat het voor de hand ligt dat het songfestival op een later moment alsnog in Nederland plaats zal vinden. Waarschijnlijk wordt het evenement met een jaar uitgesteld en alsnog in Rotterdam gehouden. De exacte data en details zullen de komende periode uitgewerkt worden.


Europe Shine a Light als vervanger van afgelast songfestival

Als alternatief voor het geschrapte evenement heeft de EBU "Europe Shine a Light" bedacht. Op de datum van de geplande finale (16 mei 2020) zullen de artiesten die mee zouden doen alsnog in de schijnwerpers worden gezet tijdens deze tv-show die in veel deelnemende landen vanaf 21:00 wordt uitgezonden. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren het tv evenement vanuit een lege studio in het Engels. Cornald Maas zal de televisie kijker voorzien van Nederlands commentaar.


Tickets

Nu het festival eindelijk weer eens in Nederland wordt georganiseerd heb je de kans om de uitzendingen live bij te wonen. De kaartjes voor de oorspronkelijke editie waren allemaal al vrij vlot uitverkocht. Er wordt bekeken of mensen die al tickets hebben gekocht hun geld terug kunnen of dat hun ticket geldig is voor de editie van 2021. Alle tickethouders worden op de hoogte gehouden via het e-mailadres dat ze hebben gebruikt om hun kaartjes te kopen.


Songfestival 2021 op televisie

Het spektakel is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale van het liedjesfestijn uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk om 21:00. De presentatie van de televisie uitzendingen is dit jaar in handen van de Nederlandse presentatrices Edsilia Rombley, Chantal Janzen en presentator Jan Smit. De presentatoren rekenen erop dat ze ook de presentatie van de uitgestelde editie mogen verzorgen. Jan Smit is sinds 2011 al als commentator verbonden aan de live tv uitzendingen van het spektakel, maar zal dit jaar voor de camera verschijnen. Chantal Janzen is tv-presentatrice bij RTL en stond bij veel mensen als bovenaan het lijstje omdat ze dit jaar al voor de vijfde keer werd verkozen tot de beste tv-presentatrice van Nederland op het Gouden Televizier Gala. En Edsilia Rombley kennen we natuurlijk van haar prachtige vierde plek in 1998 met haar nummer 'Hemel en Aarde' en haar minder succesvolle deelname in 2007 met het nummer 'On top of the world'. Nikkie de Jager, Youtube-ster en ook wel bekend als NikkieTutorials, zal live de verslaggeving doen via de internationale online kanalen van het festival. Ook zal ze zijn te zien tijdens de live uitzending op televisie.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020 afgelast

Songfestival 2021

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Vanwege de corona crisis is het festival afgelast en wordt het met een jaar uitgesteld.

Schema finale Data en info

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter