Contact · Informatie · English

Finale Songfestival 2021

De finale van het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland zal plaatsvinden op zaterdag 22 mei 2021 in Ahoy Rotterdam. Jeangu Macrooy zal dit jaar ons land vertegenwoordigen en hoopt in de voetsporen van Duncan Laurence te treden. Hij zal deze avond als 23e act het podium betreden. Naast gastland Nederland zijn 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. In afwachting van de ontwikkeling van het coronavirus en een eventueel vaccin wordt er bepaald of de show (al dan niet met publiek) in Ahoy plaats zal vinden of dat artiesen die niet af kunnen reizen naar Rotterdam vanuit hun eigen land zullen optreden.

Voor de originele editie was er al veel bekend over de opzet van de finale: Tijdens de show zou een symfonisch orkest zijn opwachting maken en vroegere winnaars van het festival (waaronder Lenny Kuhr, Getty Kaspers van Teach-In en natuurlijk Duncan Laurence) zullen een optreden verzorgen. De intervalact zou door DJ Afrojack en zangeres Glennis Grace verzorgd worden. En een muziekstuk dat het 15-jarige Nederlandse DJ-talent Pieter Gabriel samen met Musical Director Eric van Tijn heeft gemaakt zou te zal horen zijn tijdens de traditionele vlaggenparade. Het is de vraag of al deze artiesten ook gestrikt kunnen worden voor de nieuwe data in 2021.


Finalisten zullen voor 2021 op zoek moeten gaan naar nieuw lied

Eigenlijk waren alle artiesten en hun liedjes voor de 2020 editie al bekend, maar nu het festival is uitgesteld zullen alle landen op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. De EBU heeft namelijk bekend gemaakt dat de liedjes waarmee de finalisten in 2020 aan zouden treden zijn uitgesloten van deelname in 2021. Zowel Spanje als Nederland hebben direct aangegeven dat ze alsnog Blas Cantó en Jeangu Macrooy naar Rotterdam zullen sturen, of de andere finalisten ook met dezelfde artiesten aan zullen treden is even afwachten. Op onze pagina met deelnemers hebben we alle landen die hebben bevestigd dezelde of een nieuwe artiest af te vaardigen op een rijtje gezet.


Puntentelling en podium

Op 2 december 2019 heeft Avrotros het decorontwerp van het podium gepresenteerd. Het ontwerp is gemaakt door Florian Wieder. Een bekende naam, want hij ontwierp de afgelopen drie jaar ook al het ontwerp voor het Eurovisie Songfestival. De artiesten zullen optreden op een prachtig vlak podium dat is geïnspireerd door zowel het Nederlandse landschap als het thema van deze editie: "Open Up".

Podium songfestival 2021

Alle deelnemers van de finale zullen optreden op dit prachtige podium dat de verbinding tussen het Nederlandse land, lucht en de zee uit moet beelden. © Avrotros

De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending zelf voor de andere helft van de punten. Zodra de uitslag van de finale bekend is zullen wij deze net zoals de voorgaande jaren als eerste publiceren.


Finale songfestival 2021 op televisie

De uitzending start om 21:00 op NPO 1. Of er commentatoren zullen zijn is nog maar de vraag, het zal er in ieder geval anders uitzien dan voorgaande jaren omdat Cornald Maas een nieuwe rol heeft als 'creative advisor' van het creatieve en organisatorische team en omdat Jan Smit dit jaar voor de camera staat. De presentatie is dit jaar namelijk in handen van het Nederlandse trio Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Een spannende klus voor deze televisie veteranen, geschat wordt dat het liedjesfestijn door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet. Edsilia zal het verslag vanuit de greenroom verzorgen, terwijl Chantal Janzen en Jan Smit de puntentelling en uitslagen op zich nemen. De online presentatie is dit jaar in handen van NikkieTutorials (Nikkie de Jager), deze bekende Youtube ster zal ook tijdens de tv uitzending een rol spelen.

Geplaatste landen finale Eurovisie Songfestival 2021 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Duitsland - -
Frankrijk - -
Nederland Jeangu Macrooy -
Italië Diodato -
Spanje Blas Cantó -
Verenigd Koninkrijk James Newman -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020 afgelast

Songfestival 2021

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Vanwege de corona crisis is het festival afgelast en wordt het met een jaar uitgesteld.

Schema finale Data en info

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter