Contact · Informatie

Finale Songfestival 2021

Italië heeft het songfestival gewonnen met 524 punten en Jeangu Macrooy eindigde als 23e. Bekijk hier de uitslag van het songfestival 2021!

De finale van het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland zal plaatsvinden op zaterdag 22 mei 2021 in Ahoy Rotterdam. Jeangu Macrooy zal dit jaar met zijn lied 'Birth Of A New Age' ons land vertegenwoordigen en hoopt in de voetsporen van Duncan Laurence te treden. Hij zal deze avond als 23e act het podium betreden. Cyprus zal de spits afbijten en de avond wordt afgesloten door San Marino. Naast gastland Nederland zijn 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. In afwachting van de ontwikkeling van het coronavirus en een eventueel vaccin wordt er bepaald of de show (al dan niet met publiek) in Ahoy plaats zal vinden of dat artiesen die niet af kunnen reizen naar Rotterdam vanuit hun eigen land zullen optreden. Zoals het nu lijkt mag er als onderdeel van een experiment van het kabinet zelfs publiek bij de show aanwezig zijn: maximaal 3500 toeschouwers die een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien.

We weten inmiddels dat onder de naam 'Rock the Roof' zes oud-winnaars van het festival de intervalact tijdens de de finale gaan verzorgen. Bekende namen als Lenny Kuhr, Teach-In, Sandra Kim, Måns Zelmerlöw, Lordi en Helena Paparizou zullen een opreden verzorgen op de daken van de Maassilo, het Depot Boijmans Van Beuningen en Hotel New York in Rotterdam. Verder weten we dat Afrojack, Glennis Grace en Wulf gestrikt zijn voor een spetterende intervalact. Ook zou Duncan Laurence (de winnaar van 2019) zijn hit Arcade een nieuw nummer ten gehore brengen. Het optreden van Duncan gaat echter niet door. De zanger is positief getest op corona en zal de komende dagen in quarantaine moeten. Het is afwachten of de organisatie met een plaatsvervangende act zal komen. Waarschijnlijke worden er op televisie eerder opgenomen beelden van het optreden getoond. Duncan zou ook live op televisie de punten bekendmaken, die rol wordt overgenomen door zangeres Romy Monteiro. Er gaan op social media hardnekkige geruchten dat niemand minder dan de Amerikaanse superster Lady Gaga een act in de pauze zal verzorgen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar uitvoerend producent Sietse Bakker heeft al gauw via Twitter laten weten dat het niet waar is.


Finalisten moesten voor 2021 op zoek gaan naar nieuw lied

Eigenlijk waren alle artiesten en hun liedjes voor de 2020 editie al bekend, maar nu het festival is uitgesteld zullen alle landen op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. De EBU heeft namelijk bekend gemaakt dat de liedjes waarmee de finalisten in 2020 aan zouden treden zijn uitgesloten van deelname in 2021. Zowel Spanje als Nederland hebben direct aangegeven dat ze alsnog Blas Cantó en Jeangu Macrooy naar Rotterdam zullen sturen, of de andere finalisten ook met dezelfde artiesten aan zullen treden is even afwachten. Op onze pagina met deelnemers hebben we alle landen die hebben bevestigd dezelde of een nieuwe artiest af te vaardigen op een rijtje gezet.


Startvolgorde

Na afloop van de halve finales vindt een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. Uiteindelijk wordt in de nacht van donderdag op vrijdag door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt.


Puntentelling en podium

Op 2 december 2019 heeft Avrotros het decorontwerp van het podium gepresenteerd. Het ontwerp is gemaakt door Florian Wieder. Een bekende naam, want hij ontwierp de afgelopen drie jaar ook al het ontwerp voor het Eurovisie Songfestival. De artiesten zullen optreden op een prachtig vlak podium dat is geïnspireerd door zowel het Nederlandse landschap als het thema van deze editie. Er mogen maximaal 3.500 toeschouwers de show bijwonen (ongeveer 20% van de capaciteit van Ahoy) en alleen mensen die ook al kaarten voor de editie van 2020 hadden gekocht krijgen de gelegenheid om tickets voor dit jaar aan te schaffen.

Podium songfestival 2021

Alle deelnemers van de finale zullen optreden op dit prachtige podium dat de verbinding tussen het Nederlandse land, lucht en de zee uit moet beelden. © Avrotros

De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending zelf voor de andere helft van de punten. Malta stond een hele tijd bovenaan bij de bookmakers, maar na de eerste repetities in Ahoy wordt de Franse zangeres Barbara Pravi getipt als favoriet en gooit ook Måneskin uit Italië hoge ogen. Volgens diezelfde bookmakers hoeven we van Jeangu Macrooy met zijn Birth of a new age dit jaar niet heel veel te verwachten en zal ook Hooverphonic namens België waarschijnlijk rekening moeten houden met een plek buiten de top 20. Laten we hopen dat de bookmakers er flink naast zitten! Zodra de uitslag van de finale bekend is zullen wij deze net zoals de voorgaande jaren als eerste publiceren.


Finale songfestival 2021 op televisie

De uitzending start om 21:00 op NPO 1. Of er commentatoren zullen zijn is nog maar de vraag, het zal er in ieder geval anders uitzien dan voorgaande jaren omdat Cornald Maas een nieuwe rol heeft als 'creative advisor' van het creatieve en organisatorische team en omdat Jan Smit dit jaar voor de camera staat. De presentatie is dit jaar namelijk in handen van het Nederlandse trio Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Een spannende klus voor deze televisie veteranen, geschat wordt dat het liedjesfestijn door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet. Edsilia zal het verslag vanuit de greenroom verzorgen, terwijl Chantal Janzen en Jan Smit de puntentelling en uitslagen op zich nemen. Omdat Jan Smit dit jaar voor de camera staat zal Cornald Maas het tv commentaar samen met radio DJ Sander Lantinga gaan verzorgen. De online presentatie is dit jaar in handen van NikkieTutorials (Nikkie de Jager), deze bekende Youtube ster zal ook tijdens de tv uitzending een rol spelen. Via Youtube wordt ze bijgestaan door Hila Noorzai, Samya Hafsaoui en Rutger Vink die als 'online hosts' zullen fungeren.

Bekijk de uitslag

Geplaatste landen finale Eurovisie Songfestival 2021 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Cyprus Elena Tsagrinou El Diablo Geplaatst via 1e halve finale
Albanië Anxhela Peristeri Karma Geplaatst via 2e halve finale
Israël Eden Alene Set Me Free Geplaatst via 1e halve finale
België Hooverphonic The Wrong Place Geplaatst via 1e halve finale
Rusland Manizha Russkaya Zhenschina Geplaatst via 1e halve finale
Malta Destiny Chukunyere Je Me Casse Geplaatst via 1e halve finale
Portugal The Black Mamba Love Is on My Side Geplaatst via 2e halve finale
Servië Hurricane Loco Loco Geplaatst via 2e halve finale
Verenigd Koninkrijk James Newman Embers Automatisch geplaatst
Griekenland Stefania Liberakakis Last Dance Geplaatst via 2e halve finale
Zwitserland Gjon's Tears Tout l'univers Geplaatst via 2e halve finale
IJsland Daði & Gagnamagnið 10 Years Geplaatst via 2e halve finale
Spanje Blas Cantó Voy a quedarme Automatisch geplaatst
Moldavië Natalia Gordienko Sugar Geplaatst via 2e halve finale
Duitsland Jendrik Sigwart I Don't Feel Hate Automatisch geplaatst
Finland Blind Channel Dark Side Geplaatst via 2e halve finale
Bulgarije VICTORIA Growing Up Is Getting Old Geplaatst via 2e halve finale
Litouwen The Roop Discoteque Geplaatst via 1e halve finale
Oekraïne Go_A Shum Geplaatst via 1e halve finale
Frankrijk Barbara Pravi Voilà Automatisch geplaatst
Azerbeidzjan Samira Efendi Mata Hari Geplaatst via 1e halve finale
Noorwegen TIX Fallen Angel Geplaatst via 1e halve finale
Nederland Jeangu Macrooy Birth Of A New Age Automatisch geplaatst
Italië Måneskin Zitti e buoni Automatisch geplaatst
Zweden Tusse Voices Geplaatst via 1e halve finale
San Marino Senhit Adrenalina Geplaatst via 2e halve finale
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter