Contact · Informatie · English

Deelnemers Songfestival 2022

Aan de 66e editie van het Eurovisie Songfestival in 2022 doen onderstaande 41 landen mee. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 62e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen in Italië voor de 65e keer mee. Ten opzichte van vorig jaar zijn er een paar verschillen. Armenië en Montenegro keren na een jaar afwezigheid weer terug op het podium.

Italië mag het songfestival in 2022 voor de derde keer organiseren. Deze keer is er als locatie gekozen voor de PalaOlimpico in Turijn. Na de overwinning van Måneskin in 2021 is Italië als gastland in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Dat waren ze normaal gesproken ook al geweest, want ook Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale op zaterdag 14 mei. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag 10 en donderdag 12 mei strijden voor een finaleplek.


Nederlandse inzending

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen, maar in Nederland wordt de deelnemer ook dit jaar weer gekozen door een commissie. De AVROTROS en de selectiecommissie zijn inmiddels de zoektocht naar een nieuwe Nederlandse inzending gestart en staat open voor aanmeldingen. De commissie bestaat dit jaar uit Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans en heeft aangegeven op zoek te zijn naar een song die in staat is in een competitie te overleven. Het moet een persoonlijk en onderscheidend lied zijn dat het liefst een persoonlijk verhaal uitdraagt. Na haar indrukwekkende optreden tijdens de eerste halve finale in 2021 vroegen veel mensen zich af waarom we Davina Michelle komend jaar niet vaardigen. De zangeres heeft tegenover shownieuws echter laten weten dat ze deelname voor nu nog niet ziet zitten, maar niet uitsluit om in de toekomst Nederland alsnog te vertegenwoordigen.

Ook in België werd dit jaar weer een interne selectie georganiseerd de kandidaat bepalen. Landen als Australië, Malta, Servië en Spanje gooien het echter over een andere boeg en zullen (weer) een eigen songfestival of selectiewedstrijd organiseren om hun inzending aan te wijzen. Een beetje zoals de Italianen dat al jaren doen met het razendpopulaire Festival van San Remo. Spanje dat al diverse jaren op rij matig presteert hoopt met deze opzet meer succes te boeken en de opvolger van Måneskin (zij wonnen vorig jaar zowel San Remo als de Eurovisie finale) in huis te halen. En ook IJsland heeft ondanks het succes van Daði & Gagnamagnið vorig jaar laten weten de nationale selectie Söngvakeppnin na een jaar afwezigheid weer nieuw leven in te blazen om de inzending te bepalen.


Jérémie Makiese zal België vertegenwoordigen

Op woensdagochtend 15 september werd op radio zender Vivacité bekend dat Jérémie Makiese België zal gaan vertegenwoordigen in Italië. Dat is vrij vlot en hiermee zijn onze zuiderburen het eerste land dat zijn deelnemer presenteert. Je kent Jérémie misschien wel, hij is namelijk geen onbekende omdat hij de afgelopen editie van The Voice heeft gewonnen. Hij kan niet alleen zingen, maar is ook nog eens heel sportief. Hij heeft onlangs zelfs een contract getekend als doelman bij Excelsior Virton. Met welk lied de jonge zanger aan zal treden is op dit moment nog niet bekend.


Sanremo-festival en andere voorrondes

In Australië wordt weer gebruik gemaakt van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen. Gastland Italië zal zijn deelnemer waarschijnlijk weer bepalen aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Hier doen dit jaar 24 deelnemers aan mee en elke deelnemer zal bij aanvang moeten aangeven of ze bij winst ook hun land willen vertegenwoordigen in de grote finale. Als de winnaar van het Sanremo-festival hiermee akkoord is gegaan zal het dus direct bekend zijn wie namens Italië het podium zal betreden op zaterdag 14 mei. Ook in Duitsland zal er weer een nationale selectie plaatsvinden. Iedereen die mee wil doen kan zich tot begin december en ook diverse Duitse radiozenders zullen op zoek gaan naar inzendingen. De selectie zal bepalen welke 5 kandidaten mee mogen doen aan een speciale tv-uitzending waar ook publiek mee mag stemmen om de uiteindelijke inzending te bepalen. Onze oosterburen halen dus alles uit de kast na de teleurstellende een na laatste plaats van Jendrik Sigwart in 2021. Zijn lied I Don't Feel Hate leverde hem slechts 3 punten op.

Alle deelnemers songfestival 2022 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië 29 december
Armenië
Australië 26 februari
Azerbeidzjan
België Jérémie Makiese
Bulgarije Intelligent Music Project Intention
Cyprus
Denemarken 5 maart
Duitsland
Estland 12 februari 2021
Finland 26 februari
Frankrijk
Georgië Circus Mircus
Griekenland
Ierland
IJsland februari
Israël januari
Italië 5 februari
Kroatië
Letland februari
Litouwen
Noord Macedonië
Malta
Moldavië
Montenegro
Nederland
Noorwegen 19 februari
Oekraïne 4 maart
Oostenrijk
Polen 2 januari
Portugal maart
Roemenië 5 maart
Rusland
San Marino november
Servië februari
Slovenië
Spanje januari
Tsjechië 16 december
Verenigd Koninkrijk
Zweden 12 maart
Zwitserland
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Måneskin met hun nummer 'Zitti e buoni' heeft gewonnen zal de 66e editie van het Eurovisie Songfestival in 2022 plaatsvinden in Italië.

Datum en info 2022 Uitslag 2021

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter