Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2022

De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend. Bekijk hier de uitslag van het songfestival.

Aan de 66e editie van het Eurovisie Songfestival in 2022 doen onderstaande landen mee. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 62e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen in Italië voor de 65e keer mee. Ten opzichte van vorig jaar zijn er een paar verschillen. Armenië en Montenegro keren na een jaar afwezigheid weer terug op het podium. Rusland is dit jaar uitgesloten van deelname. Veel landen hadden na de inval van Rusland in Oekraïne bij de EBU al een verzoek tot schorsing ingediend en de EBU heeft laten weten dat Rusland dit jaar niet deel mag nemen. Door de uitsluiting van Rusland doen er dit jaar geen 41, maar 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival.

Italië mag het songfestival in 2022 voor de derde keer organiseren. Deze keer is er als locatie gekozen voor de PalaOlimpico in Turijn. Na de overwinning van Måneskin in 2021 is Italië als gastland in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Dat waren ze normaal gesproken ook al geweest, want ook Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale op zaterdag 14 mei. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag 10 mei (met S10 namens Nederland) en donderdag 12 mei (met Jérémie Makiese namens België) strijden voor een finaleplek.


S10 Nederlandse inzending met 'De Diepte'

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen, maar in Nederland wordt de deelnemer ook dit jaar weer gekozen door een commissie. De AVROTROS en de selectiecommissie zijn na de zoektocht naar een nieuwe Nederlandse inzending uitgekomen bij de 21-jarige zangeres en rapper S10. De commissie bestond dit jaar uit Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans en had al aangegeven op zoek te zijn naar een song die in staat is in een competitie te overleven. Het moet een persoonlijk en onderscheidend lied zijn dat het liefst een persoonlijk verhaal uitdraagt. Na haar indrukwekkende optreden tijdens de eerste halve finale in 2021 vroegen veel mensen zich af waarom we Davina Michelle komend jaar niet vaardigen. De zangeres had tegenover shownieuws echter al snel laten weten dat ze deelname voor nu nog niet ziet zitten, maar niet uitsluit om in de toekomst Nederland alsnog te vertegenwoordigen. Het oog van de Nederlandse selectiecommissie is dus gevallen op de 21-jarige Stien den Hollander. Je kent haar misschien wel van haar lied 'Adem Je In' waarmee ze in de zomer van 2021 een hit heeft heeft gehad. Ook wordt ze door velen al een tijdje gezien als aanstormend muziektalent en heeft ze 2 jaar geleden al een Edison in ontvangst mogen nemen voor haar album Snowsniper. De selectiecommissie heeft al snel laten weten dat het dit jaar -na jaren van Engelstalige liedjes- een Nederlandstalig lied wordt. Haar lied 'De Diepte' werd op 3 maart gepresenteerd in het Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam en ging in première via NPO Radio 2 en Youtube. Het is een prachtig lied waaraan Stien Den Hollander zelf heeft meegeschreven. Het welbekende duo Viktor & Rolf zal de outfits van S10 verzorgen, zowel voor de openingsceremonie als voor het optreden.

Ook in België werd dit jaar weer een interne selectie georganiseerd de kandidaat bepalen. Landen als Australië, Malta, Servië en Spanje gooien het echter over een andere boeg en zullen (weer) een eigen songfestival of selectiewedstrijd organiseren om hun inzending aan te wijzen. Een beetje zoals de Italianen dat al jaren doen met het razendpopulaire Festival van San Remo. Spanje dat al diverse jaren op rij matig presteert hoopt met deze opzet meer succes te boeken en de opvolger van Måneskin (zij wonnen vorig jaar zowel San Remo als de Eurovisie finale) in huis te halen. En ook IJsland heeft ondanks het succes van Daði & Gagnamagnið vorig jaar laten weten de nationale selectie Söngvakeppnin na een jaar afwezigheid weer nieuw leven in te blazen om de inzending te bepalen.


Jérémie Makiese zal België vertegenwoordigen met Miss You

Op woensdagochtend 15 september werd op radio zender Vivacité bekend dat Jérémie Makiese België zal gaan vertegenwoordigen in Italië. Dat is vrij vlot en hiermee zijn onze zuiderburen het eerste land dat zijn deelnemer presenteert. Je kent Jérémie misschien wel, hij is namelijk geen onbekende omdat hij de afgelopen editie van The Voice heeft gewonnen. Hij kan niet alleen zingen, maar is ook nog eens heel sportief. Hij heeft onlangs zelfs een contract getekend als doelman bij Excelsior Virton. Op donderdag 10 maart werd via de Belgische stations VivaCité en MNM als eerste het lied 'Miss You' van Jérémie Makiese op de radio gedraaid. Na de eerste repetities in de PalaOlimpico weten we dat Jérémie Makiese aan zal treden in een opvallend zilverkleurig jasje en tijdens zijn show wordt bijgestaan door vier enthousiaste achtergronddansers.


De favorieten voor het 66ste Songfestival

Volgens de bookmakers kunnen S10 namens Nederland en Jérémie Makiese namens België dit jaar wel eens ver komen. Uiteraard kan Oekraïne rekenen op veel sympathie en stemmen en is daarmee één van de topfavorieten voor de overwinning. Ook worden Zweden en Polen door de bookmakers getipt voor de overwinning. Eind april is volgens de bookmakers Oekraïne nog steeds de topfavoriet voor het 66e songfestival. Met een winkans van meer dan 35% blijven ze Italië (18%) en Zweden (11%) ver voor. Begin mei wordt -nu alle landen hun repetities achter de rug hebben- de winkans van Oekraïne door de bookmakers zelfs boven de 40% geschat en zien we Polen een aantal plekjes zakken. Het is na de troosteloze laatste plaats van James Newman in 2021 (met 0 punten) goed om te zien dat Sam Ryder namens het Verenigd Koninkrijk het dit jaar ook goed doet bij de bookmakers en als outsider voor de overwinning wordt gezien. Nederland kan volgens de bookmakers rekenen op een plek in de top, maar lijkt met een winkans van 2% kansloos voor de overwinning. België valt met een winkans van 1% vlak buiten de top 10. Er kan nog een hoop veranderen en de bookmakers hebben het lang niet altijd bij het juiste eind, dus wie weet hoe S10 en Jérémie Makiese het dit jaar gaan doen!

De kans is groot dat beide landen de halve finales zullen overleven en doorgaan naar de grote finale op zaterdag. S10 heeft inmiddels de eerste repetities in Italië achter waar ze met een goed gevoel op terug kan kijken. Bekijk hier de beelden van de tweede repetitie op Youtube. Op dinsdagavond rond kwart over 11 weten we of S10 zich heeft weten te plaatsen voor de finale en op donderdagavond rond kwart over 11 's avonds zien we of het Jérémie Makiese ook is gelukt.


Sanremo-festival en andere voorrondes

In Australië wordt weer gebruik gemaakt van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen. Gastland Italië zal zijn deelnemer waarschijnlijk weer bepalen aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Hier doen dit jaar 24 deelnemers aan mee en elke deelnemer zal bij aanvang moeten aangeven of ze bij winst ook hun land willen vertegenwoordigen in de grote finale. Als de winnaar van het Sanremo-festival hiermee akkoord is gegaan zal het dus direct bekend zijn wie namens Italië het podium zal betreden op zaterdag 14 mei. Ook in Duitsland zal er weer een nationale selectie plaatsvinden. Iedereen die mee wil doen kan zich tot begin december en ook diverse Duitse radiozenders zullen op zoek gaan naar inzendingen. De selectie zal bepalen welke 5 kandidaten mee mogen doen aan een speciale tv-uitzending waar ook publiek mee mag stemmen om de uiteindelijke inzending te bepalen. Onze oosterburen halen dus alles uit de kast na de teleurstellende een na laatste plaats van Jendrik Sigwart in 2021. Zijn lied I Don't Feel Hate leverde hem slechts 3 punten op. Verder kiezen ook landen als Kroatië (Dora 2022), Slovenië (EMA 2022), Roemenië, Albanië en Malta dit jaar voor een nationale selectie. Malta heeft de inzendig voor het songfestival echt alsnog gewijzigd. Emma Muscat won de nationale finale met haar lied Out of Sight, maar aangezien dat lied het niet goed deed bij de bookmakers is besloten om Emma een ander lied te laten zingen: I Am What I Am.


Terugkerende artiesten

Er zijn dit jaar ook weer een paar routiniers aanwezig. Stojan Jankoelov doet al voor de derde keer mee namens Bulgarije. Dit jaar als onderdeel van Intelligent Music Project. En ook de groep Zdob și Zdub maakt voor de derde keer zijn opwachting namens Moldavië. Dit jaar treden de hiphop-punkers samen met het muzikale duo Frații Advahov op. Ook Mahmood doet dit jaar weer mee. Je kent hem waarschijnlijk nog wel: in 2019 werd hij achter Duncan Laurence tweede met 'Soldi'. Dit keer staat Mahmood samen met Blanco op het podium en zullen ze het lied 'Brividi' ten gehore brengen. Met dit lied hebben ze het Sanremo-festival gewonnen.


Zangeres Alina Pash toch niet naar Turijn en deelname Israël onder voorbehoud

Alina Pash zal toch niet Oekraïne vertegenwoordigen in Turijn. Ze won de Oekraïense finale, maar er was nogal wat ophef over een vervalst reisdocument waarmee ze al dan niet buiten Oekraïens grondgebied om naar de Krim was geweest. Of dit waar is of niet, Alina had genoeg van alle ophef en heeft zich teruggetrokken. De band Kalush Orchestra die achter Alina tweede werd tijdens de Oekraïense finale zal nu afgevaardigd worden met het nummer Stefania. Vanwege de recente ontwikkelingen in Oekraïne heeft AVROTROS de EBU gevraagd om Rusland te schorsen. Ook landen als Denemarken, Noorwegen, Zweden, Letland en Oekraïne zelf hebben een dergelijk verzoek ingediend bij de EBU. Op 25 februari heeft de EBU laten weten dat Rusland dit jaar is uitgesloten van deelname.

De deelname van Israël is nog onder voorbehoud. Michael Ben David wil er natuurlijk graag bij zijn in Turijn, maar vanwege diverse stakingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken kan Israël de veiligheid van de artiest en de rest van de crew helaas niet garanderen.


Eurovision in Concert

Maar liefst 28 deelnemers zullen dit jaar ook optreden tijdens Eurovision in Concert op 9 april in AFAS Live te Amsterdam. Het was even spannend, maar ook de Oekraïense band Kalush Orchestra zal hierbij aanwezig zijn. Natuurlijk gaan ze het podium bestormen met hun lied 'Stefania'. Daarnaast zullen ze waarschijnlijk ook de huidige gang van zaken in Oekraïne uitlichten. Verder zie je dit jeaar optredens van oudgedienden zoals Loreen, Linda Wagenmakers en Maggie MacNeal.

Alle deelnemers songfestival 2022 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië Ronela Hajati Sekret
Armenië Rosa Linn Snap
Australië Sheldon Riley Not The Same
Azerbeidzjan Nadir Rüstəmli Fade To Black
België Jérémie Makiese Miss You
Bulgarije Intelligent Music Project Intention
Cyprus Cyprus Andromache Ela
Denemarken REDDI The show
Duitsland Malik Harris Rockstars
Estland Stefan Hope
Finland The Rasmus Jezebel
Frankrijk Alvan & Ahez Fulenn
Georgië Circus Mircus Lock Me In
Griekenland Amanda Tenfjord Die together
Ierland Brooke That's rich
IJsland Sigga, Beta & Elín Með hækkandi sól
Israël Michael Ben David I.M
Italië Mahmood & Blanco Brividi
Kroatië Mia Dimšić Guilty pleasure
Letland Citi Zēni Eat Your Salad
Litouwen Monika Liu Sentimentai
Noord Macedonië Andrea Circles
Malta Emma Muscat I Am What I Am
Moldavië Zdob și Zdub & Frații Advahov Trenulețu
Montenegro Vladana Breathe
Nederland S10 De Diepte
Noorwegen Subwoolfer Give that wolf a banana
Oekraïne Kalush Orchestra Stefania
Oostenrijk LUM!X feat. Pia Maria Halo
Polen Ochman River
Portugal Maro Saudade, saudade
Roemenië WRS Llámame
Rusland Uitgesloten van deelname
San Marino Achille Lauro Stripper
Servië Konstrakta In corpore sano
Slovenië LPS Disko
Spanje Chanel SloMo
Tsjechië We Are Domi Lights off
Verenigd Koninkrijk Sam Ryder Spaceman
Zweden Cornelia Jakobs Hold me Closer
Zwitserland Marius Bear Boys do cry
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk en het duo Mia Nicolai & Dion Cooper zullen Nederland vertegenwoordigen.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter