Contact · Informatie

Datum Songfestival 2023

Na de overwinning van Kalush Orchestra in Italië zou de 67e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Oekraïne. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2017. Toen werd er gekozen voor het International Exhibition Centre in Kiev. Of het festival dit jaar überhaupt in Oekraïne plaats zou vinden was nog maar de vraag. Vlak na de winst van Oekraïne sprak president Zelenski de intentie uit om het evenement in de verwoeste stad Marioepol organiseren, maar de kans dat dat zou gebeuren leek niet erg groot. Vanwege de onrustige situatie in het land werd er al snel rekening mee gehouden dat er zou moeten worden uitgeweken naar een ander land. De kans was aanwezig dat een land dat onlangs het songfestival heeft georganiseerd (waaronder Nederland) de organisatie op zich zou nemen omdat er nog bepaalde draaiboeken klaarliggen. Ook Polen -dat onlangs de junior editie van het festival organiseerde- zou wellicht een logische keus zijn, maar naar verluidt waren er tal van landen die open stonden voor de organisatie in 2023.


Songfestival 2023 in Liverpool

De EBU heeft op vrijdag 17 juni laten weten dat ze gesprekken met de BBC zijn gestart over de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Ze vinden dat vanwege de situatie in Oekraïne het festival moet uitwijken naar een ander land. Het Verenigd Koninkrijk is daarom een logische keuze omdat Sam Ryder de afgelopen editie tweede is geworden met zijn lied Spaceman. De Oekraïense omroep UA heeft vrij vlot na deze bekendmaking laten weten het hier niet mee eens te zijn en wilde het gesprek met de EBU aangaan om alsnog het festival in Oekraïne te organiseren. Volgens de omroep hebben ze eerlijk gewonnen en is het juist een goed signaal aan de hele wereld om het spektakel in Oekraïne te organiseren en ze eisen dat de EBU op zijn besluit terugkomt.

Op 25 juli heeft de EBU laten weten de knoop te hebben doorgehakt en bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk in 2023 het spektakel mag organiseren. De voornaamste reden is dat er in verband met de oorlog met Rusland de veiligheid van artiesten, organisatoren, publiek en andere medewerkers in gevaar zou kunnen komen. Het is nog niet bekend in welke stad het spektakel plaats zal vinden. Ondere andere Londen en Cardiff hadden laten weten open te staan voor de organisatie, maar op 12 augustus heeft de EBU laten weten dat alleen Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield nog in de race zijn en dat deze 7 steden een bidbook in zullen leveren. Op basis van dit bidbook, de bereikbaarheid van de locaties en de beschikbaarheid van de hotels hebben de EBU en de BBC hun keuze gemaakt. Uiteindelijk is op 7 oktober de knoop doorgehakt en werd bekend dat Liverpool is geselecteerd als gaststad. Er werd bij deze keuze vooral gekeken in hoeverre de stad in staat is de Oekraïense cultuur en muziek uit de dragen. Het is voor het eerst dat het spektakel in Liverpool plaats gaat vinden, de eerdere edities die het Verenigd Koninkrijk mocht organiseren waren in Harrogate, Londen, Edinburgh, Birmingham en Brighton. Als je er bij wilt zijn moet je nog even geduld hebben, de BBC heet laten weten dat ze pas eind februari meer duidelijkheid geven over de kaartverkoop.

Oekraïne songfestival 2023

Ondanks de winst van Oekraïne wordt het festival dit jaar georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. Tijdens één van die halve finales zal het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper in actie komen. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 13 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Oekraïne.

  • Eerste halve finale is op dinsdag 9 mei 2023 in Liverpool (met Mia Nicolai & Dion Cooper)
  • Tweede halve finale is op donderdag 11 mei 2023 in Liverpool (met Gustaph)
  • Finale songfestival is op zaterdag 13 mei 2023 in Liverpool

Op dinsdagavond 31 januari was om 20:00 de loting voor de halve finales. Die loting heeft bepaald dat Mia Nicolai & Dion Cooper op dinsdag in actie komen en Gustaph op donderdag zijn opwachting zal maken.


Mia Nicolai & Dion Cooper namens Nederland

Er doen dit jaar 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Een stuk minder dan vorig jaar. Rusland wordt ook dit jaar weer uitgesloten van deelname. Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro zijn ook niet van de partij. Deze landen heb eind oktober aangegeven niet mee te zullen doen, met als voornaamste reden het gebrek aan financiële middelen. De Nederlandse selectiecommissie heeft bepaald dat namens Nederland de 26-jarige Mia Nicolai en de 28-jarige Dion Cooper worden afgevaardigd. Het duo Mia Nicolai & Dion Cooper heeft de afgelopen jaren wel los van elkaar singles uitgebracht, maar als duo is er nog geen werk van hun bekend. De komende periode gaan ze samen met Duncan Laurence, Jordan Garfield en de rest van het team werken aan hun lied en presentatie. Hopelijk gaan ze het net zo goed doen als het vorige duo dat namens Nederlands naar het festival ging. The Common Linnets eindigden in 2014 immers op een verdienstelijke tweede plaats.


Gustaph met Because Of You namens België

De Belgische inzending werd dit jaar weer bepaald middels Eurosong 2023. Een open selectie waar 7 acts hun opwachting maakten: The Starlings, Loredana, Gustaph, Ameerah, Chérine, Gala Dragot en Hunter Falls. Nikkie de Jager zit dit jaar in de vakjury van Eurosong, samen met andere bekende namen zoals Alexander Rybak, Jérémie Makiese en Laura Tesoro. De finale van Eurosong was op zaterdag 14 januari. Elke act moest hier 2 liedjes presenteren en tussendoor kon je genieten van een gastoptreden van Duncan Laurence. Als winnaar kwam de 42-jarige zanger Gustaph uit de bus. Hij zal België in Liverpool vertenwoordigen met zijn lied Because of You. De spanning was om te snijden, het gat met nummer twee (The Starlings) bedroeg slechts 1 punt!


Eurovision in Concert

Heb je geen tijd of zin om naar Liverpool te reizen? Dan kun je veel van de artiesten ook in eigen land in actie zien. Ook dit jaar zal er namelijk weer een editie van Eurovision in Concert plaatsvinden. Op 15 april zullen een groot aantal deelnemers van het songfestival in Liverpool hun opwachting maken in AFAS Live in Amsterdam. De presentatie van het evenement is in handen van Cornald Maas en Hila Noorzai. Je kent Hila misschien al als onderdeel van de nederlandse selectiecommissie van dit jaar.


Songfestival 2023 op televisie

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zullen ook dit jaar weer Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale zal anders gaan dan voorgaande jaren. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen dit jaar voor het eerst ook kijkers uit niet-deelnemende hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk en het duo Mia Nicolai & Dion Cooper zullen Nederland vertegenwoordigen.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter