Contact · Informatie

Datum Songfestival 2023

Na de overwinning van Kalush Orchestra in Italië zal de 67e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Oekraïne. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2017. Toen werd er gekozen voor het International Exhibition Centre in Kiev. Of het festival dit jaar überhaupt in Oekraïne plaats zal vinden is nog maar de vraag. Vlak na de winst van Oekraïne sprak president Zelenski de intentie uit om het evenement in de verwoeste stad Marioepol organiseren, maar de kans dat dat gaat gebeuren lijkt niet erg groot. Vanwege de onrustige situatie in het land kan het zijn dat er wordt uitgeweken naar een ander land. De kans is aanwezig dat een land dat onlangs het songfestival heeft georganiseerd (waaronder Nederland) de organisatie op zich zal nemen omdat er nog bepaalde draaiboeken klaarliggen. Ook Polen -dat onlangs de junior editie van het festival organiseerde- zou wellicht een logische keus zijn, maar naar verluidt zijn er tal van landen die open staan voor de organisatie in 2023.


Songfestival lijkt plaats te vinden in Verenigd Koninkrijk, omroep Oekraïne is het er niet mee eens

De EBU heeft op vrijdag 17 juni laten weten dat ze gesprekken met de BBC zijn gestart over de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Ze vinden dat vanwege de situatie in Oekraïne het festival moet uitwijken naar een ander land. Het Verenigd Koninkrijk is daarom een logische keuze omdat Sam Ryder de afgelopen editie tweede is geworden met zijn lied Spaceman.

De Oekraïense omroep UA heeft vrij vlot na deze bekendmaking laten weten het hier niet mee eens te zijn en wil het gesprek met de EBU aangaan om alsnog het festival in Oekraïne te organiseren. Volgens de omroep hebben ze eerlijk gewonnen en is het juist een goed signaal aan de hele wereld om het spektakel in Oekraïne te organiseren en ze eisen dat de EBU op zijn besluit terugkomt.

Oekraïne songfestival 2023

Gaan we naar Oekraïne? Als er wordt uitgeweken naar een ander land ligt het voor de hand dat de organisatie kiest voor een land dat vrij recent de organisatie op zich heeft genomen of het Junior Songfestival heeft georganiseerd. Ook is het aannemelijk dat één van de grote vijf landen (Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk) zich op gaat werpen als organisator.


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op een dinsdag en een donderdag in mei. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk). De exacte data en locatie van het festival zijn op dit moment nog niet bekend.

Er doen dit jaar waarschijnlijk meer dan 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Hoeveel het er exact worden is nog afwachten. Ze weten we bijvoorbeeld nog niet of Rusland ook dit jaar weer wordt uitgesloten van deelname.


Songfestival 2023 op televisie

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zullen ook dit jaar weer Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter