Contact · Informatie

Datum Songfestival 2023

De grote finale van het Eurovisie Songfestival zit erop. Bekijk hier de uitslag.

Na de overwinning van Kalush Orchestra in Italië zou de 67e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Oekraïne. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2017. Toen werd er gekozen voor het International Exhibition Centre in Kiev. Of het festival dit jaar überhaupt in Oekraïne plaats zou vinden was nog maar de vraag. Vlak na de winst van Oekraïne sprak president Zelenski de intentie uit om het evenement in de verwoeste stad Marioepol organiseren, maar de kans dat dat zou gebeuren leek niet erg groot. Vanwege de onrustige situatie in het land werd er al snel rekening mee gehouden dat er zou moeten worden uitgeweken naar een ander land. De kans was aanwezig dat een land dat onlangs het songfestival heeft georganiseerd (waaronder Nederland) de organisatie op zich zou nemen omdat er nog bepaalde draaiboeken klaarliggen. Ook Polen -dat onlangs de junior editie van het festival organiseerde- zou wellicht een logische keus zijn, maar naar verluidt waren er tal van landen die open stonden voor de organisatie in 2023.


Songfestival 2023 in Liverpool

De EBU heeft op vrijdag 17 juni laten weten dat ze gesprekken met de BBC zijn gestart over de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Ze vinden dat vanwege de situatie in Oekraïne het festival moet uitwijken naar een ander land. Het Verenigd Koninkrijk is daarom een logische keuze omdat Sam Ryder de afgelopen editie tweede is geworden met zijn lied Spaceman. De Oekraïense omroep UA heeft vrij vlot na deze bekendmaking laten weten het hier niet mee eens te zijn en wilde het gesprek met de EBU aangaan om alsnog het festival in Oekraïne te organiseren. Volgens de omroep hebben ze eerlijk gewonnen en is het juist een goed signaal aan de hele wereld om het spektakel in Oekraïne te organiseren en ze eisen dat de EBU op zijn besluit terugkomt.

Op 25 juli heeft de EBU laten weten de knoop te hebben doorgehakt en bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk in 2023 het spektakel mag organiseren. De voornaamste reden is dat er in verband met de oorlog met Rusland de veiligheid van artiesten, organisatoren, publiek en andere medewerkers in gevaar zou kunnen komen. Het is nog niet bekend in welke stad het spektakel plaats zal vinden. Ondere andere Londen en Cardiff hadden laten weten open te staan voor de organisatie, maar op 12 augustus heeft de EBU laten weten dat alleen Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield nog in de race zijn en dat deze 7 steden een bidbook in zullen leveren. Op basis van dit bidbook, de bereikbaarheid van de locaties en de beschikbaarheid van de hotels hebben de EBU en de BBC hun keuze gemaakt. Uiteindelijk is op 7 oktober de knoop doorgehakt en werd bekend dat Liverpool is geselecteerd als gaststad. Er werd bij deze keuze vooral gekeken in hoeverre de stad in staat is de Oekraïense cultuur en muziek uit de dragen. Het is voor het eerst dat het spektakel in Liverpool plaats gaat vinden, de eerdere edities die het Verenigd Koninkrijk mocht organiseren waren in Harrogate, Londen, Edinburgh, Birmingham en Brighton.

Oekraïne songfestival 2023

Ondanks de winst van Oekraïne wordt het festival dit jaar georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 9 en donderdag 11 mei. Tijdens één van die halve finales zal het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper in actie komen met het lied 'Burning Daylight'. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 13 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Oekraïne.

 • Eerste halve finale is op dinsdag 9 mei 2023 in Liverpool (met Mia Nicolai & Dion Cooper)
 • Tweede halve finale is op donderdag 11 mei 2023 in Liverpool (met Gustaph)
 • Finale songfestival is op zaterdag 13 mei 2023 in Liverpool

Op dinsdagavond 31 januari was om 20:00 de loting voor de halve finales. Die loting heeft bepaald dat Mia Nicolai & Dion Cooper op dinsdag in actie komen en Gustaph op donderdag zijn opwachting zal maken.


Openingsceremonie en 'Big Eurovision Welcome' op 7 mei

Op 6 mei staat het hele Verenigd Koninkrijk nog in het teken van de kroning van Charles, maar bij het Eurovisie Songfestival is het business as usual. Op de dag van kroningsplechtigheid moet de inzending van het Verenigd Koninkrijk (Mae Muller) zelfs aan de bak om haar lied 'I Wrote A Song' te repeteren op het podium van de M&S Bank Arena. De dag erna, op 7 mei, is de openingsceremonie en op diezelfde avond is er ter ere van het Eurovisie Songfestival een gigantisch spektakel in Liverpool. Tijdens 'Big Eurovision Welcome' zullen onder andere bekende namen als Conchita Wurst, Jamala, Atomic Kitten en The Lightning Seeds optreden en zal de originele bezetting van Frankie Goes To Hollywood voor het eerst in meer dan 35 jaar weer optreden.

Op 7 mei kun je vanaf 4 uur 's middags via deze livestream de openingsceremonie in Liverpool bekijken. Alle 37 deelnemers lopen over de turquoise loper en worden geïnterviewd door Timur Miroshnychenko en Sam Quek.

Het Eurovisiedorp wordt dit jaar opgezet op Pier Head, een toeristische trekpleister aan de rivier de Mersey in Liverpool, bekend om zijn historische en iconische gebouwen, waaronder de Royal Liver Building, de Cunard Building, het Port of Liverpool Building en beeld van The Beatles. In het Eurovisiedorp worden grote tv-schermen geplaatst waarop Eurovisie fans het festival kunnen volgen. Voorgaande jaren was de toegang altijd gratis, maar je moet er rekening mee houden dat je nu wel een pond of 15 voor toegang tot het terrein moet betalen.


Mia Nicolai & Dion Cooper met 'Burning Daylight' namens Nederland

Er doen dit jaar 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Een stuk minder dan vorig jaar. Rusland wordt ook dit jaar weer uitgesloten van deelname. Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro zijn ook niet van de partij. Deze landen heb eind oktober aangegeven niet mee te zullen doen, met als voornaamste reden het gebrek aan financiële middelen. De Nederlandse selectiecommissie heeft bepaald dat namens Nederland de 26-jarige Mia Nicolai en de 28-jarige Dion Cooper worden afgevaardigd. Het duo Mia Nicolai & Dion Cooper heeft de afgelopen jaren wel los van elkaar singles uitgebracht, maar als duo is er nog geen werk van hun bekend. De komende periode gaan ze samen met Duncan Laurence, Jordan Garfield en de rest van het team werken aan hun lied en presentatie. Op 28 februari is bekendgemaakt dat ze het nummer 'Burning Daylight' zullen zingen. Het lied hebben ze samen met Duncan Laurence en Jordan Garfield geschreven. Hopelijk gaan ze het net zo goed doen als het vorige duo dat namens Nederlands naar het festival ging. The Common Linnets eindigden in 2014 immers op een verdienstelijke tweede plaats.

Jammer genoeg ging het niet zo goed met de oefenoptredens van Mia Nicolai & Dion Cooper. Veel mensen vonden dat ze niet zo goed waren en Jan Smit is zelfs gestopt als lid van de Nederlandse selectiecommissie die de liedjes voor het festival uitkiest. Misschien heeft het te maken met de ophef rondom Mia Nicolai & Dion Cooper. Eerder was er aangegeven dat alle leden het met elkaar eens waren, maar blijkbaar heeft Jan Smit altijd al zijn twijfels over deze deelnemers gehad. Na de vele kritiek is de toonhoogte van het lied iets aangepast en dat lijkt een stuk beter bij Mia en Dion te passen. De eerste repetitie op het podium in Livervpool ging namelijk erg goed, wat erg goed is voor het zelfvertrouwen van beide artiesten. Van de tweede repetitie zijn door de organisatie beelden vrijgegeven op Youtube. Bekijk de beelden van de repetitie van Burning Daylight op woensdag 3 mei en je zult zien dat onze Nederlandse inzending elke dag meer zelfvertrouwen krijgt. De organisatie noemt het optreden van Mia en Dion zelfs een 'kippenvelmoment' en beide artiesten waren zelf ook erg tevreden met repetitie.


Gustaph met Because Of You namens België

De Belgische inzending werd dit jaar weer bepaald middels Eurosong 2023. Een open selectie waar 7 acts hun opwachting maakten: The Starlings, Loredana, Gustaph, Ameerah, Chérine, Gala Dragot en Hunter Falls. Nikkie de Jager zit dit jaar in de vakjury van Eurosong, samen met andere bekende namen zoals Alexander Rybak, Jérémie Makiese en Laura Tesoro. De finale van Eurosong was op zaterdag 14 januari. Elke act moest hier 2 liedjes presenteren en tussendoor kon je genieten van een gastoptreden van Duncan Laurence. Als winnaar kwam de 42-jarige zanger Gustaph uit de bus. Hij zal België in Liverpool vertenwoordigen met zijn lied Because of You. De spanning was om te snijden, het gat met nummer twee (The Starlings) bedroeg slechts 1 punt!


Kaartverkoop

Vanaf 7 maart kun je kaartjes kopen. Niet alleen voor de halve finales en de finale zijn er kaarten beschikbaar, maar ook voor alle juryrepetities. Kaarten zijn te koop via de website van Ticketmaster. Succes en hopelijk lukt het je om tickets voor dit spektakel te bemachtigen!


Songfestival voor de negende keer in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft in totaal acht keer het Eurovisie Songfestival georganiseerd. Dit zijn de jaren en steden waarin het evenement werd gehouden:

 • 1960: Londen (Frankrijk won toen met het nummer 'Tom Pillibi' van Jacqueline Boyer)
 • 1963: Londen (Denemarken won toen met het nummer 'Dansevise' van Grethe & Jørgen Ingmann)
 • 1968: Londen (Spanje won toen met het nummer 'La, la, la' van Massiel)
 • 1972: Edinburgh (Luxemburg won toen met het nummer 'Après toi' van Vicky Leandros)
 • 1974: Brighton (Zweden won toen met het nummer 'Waterloo' van ABBA)
 • 1977: Londen (Frankrijk won toen met het nummer 'L'oiseau et l'enfant' van Marie Myriam)
 • 1982: Harrogate (Duitsland won toen met het nummer 'Ein bißchen Frieden' van Nicole)
 • 1998: Birmingham (Israël won toen met het nummer 'Diva' van Dana International)

De edities in het Verenigd Koninkrijk hebben dus met onder andere 'Diva' in 1998 en 'Waterloo' in 1974 enkele wereldhits opgeleverd. Dat belooft wat voor de komende editie in Liverpool waar het festival voor het eerst wordt gehouden. De Echo Arena Liverpool, nu bekend als M&S Bank Arena Liverpool, is een gebouw in het centrum van Liverpool waarbinnen verschillende evenementen worden georganiseerd. Dit kunnen bijvoorbeeld muziekconcerten, comedy shows, sportevenementen of zakelijke bijeenkomsten zijn. Het gebouw is geopend in 2008 en er kunnen maximaal 11.000 mensen binnen. Veel bekende artiesten en bands hebben hier opgetreden, zoals Paul McCartney, Beyoncé en Lady Gaga. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is ook parkeergelegenheid in de buurt. In 2019 is de naam van het gebouw veranderd naar M&S Bank Arena Liverpool.


Eurovision in Concert

Heb je geen tijd of zin om naar Liverpool te reizen? Dan kun je veel van de artiesten ook in eigen land in actie zien. Ook dit jaar zal er namelijk weer een editie van Eurovision in Concert plaatsvinden. Op 15 april zullen een groot aantal deelnemers van het songfestival in Liverpool hun opwachting maken in AFAS Live in Amsterdam. De presentatie van het evenement is in handen van Cornald Maas en Hila Noorzai. Je kent Hila misschien al als onderdeel van de nederlandse selectiecommissie van dit jaar.


Hoe laat begint het songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. Mia & Dion zullen op dinsdag 9 mei aan het einde van de avond, als één na laatste optreden. De uitzendingen starten om 21:00 en ook dit jaar zullen Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Gustaph is aan het begin van de avond te bewonderen en zal op donderdag 11 mei als vijfde act optreden. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale zal anders gaan dan voorgaande jaren. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen dit jaar voor het eerst ook kijkers uit niet-deelnemende hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter