Contact · Informatie

Datum Songfestival 2023

Na de overwinning van Kalush Orchestra in Italië zou de 67e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Oekraïne. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2017. Toen werd er gekozen voor het International Exhibition Centre in Kiev. Of het festival dit jaar überhaupt in Oekraïne plaats zou vinden was nog maar de vraag. Vlak na de winst van Oekraïne sprak president Zelenski de intentie uit om het evenement in de verwoeste stad Marioepol organiseren, maar de kans dat dat zou gebeuren leek niet erg groot. Vanwege de onrustige situatie in het land werd er al snel rekening mee gehouden dat er zou moeten worden uitgeweken naar een ander land. De kans was aanwezig dat een land dat onlangs het songfestival heeft georganiseerd (waaronder Nederland) de organisatie op zich zou nemen omdat er nog bepaalde draaiboeken klaarliggen. Ook Polen -dat onlangs de junior editie van het festival organiseerde- zou wellicht een logische keus zijn, maar naar verluidt waren er tal van landen die open stonden voor de organisatie in 2023.


Songfestival 2023 in Verenigd Koninkrijk

De EBU heeft op vrijdag 17 juni laten weten dat ze gesprekken met de BBC zijn gestart over de organisatie van het Eurovisie Songfestival. Ze vinden dat vanwege de situatie in Oekraïne het festival moet uitwijken naar een ander land. Het Verenigd Koninkrijk is daarom een logische keuze omdat Sam Ryder de afgelopen editie tweede is geworden met zijn lied Spaceman. De Oekraïense omroep UA heeft vrij vlot na deze bekendmaking laten weten het hier niet mee eens te zijn en wilde het gesprek met de EBU aangaan om alsnog het festival in Oekraïne te organiseren. Volgens de omroep hebben ze eerlijk gewonnen en is het juist een goed signaal aan de hele wereld om het spektakel in Oekraïne te organiseren en ze eisen dat de EBU op zijn besluit terugkomt.

Op 25 juli heeft de EBU laten weten de knoop te hebben doorgehakt en bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk in 2023 het spektakel mag organiseren. De voornaamste reden is dat er in verband met de oorlog met Rusland de veiligheid van artiesten, organisatoren, publiek en andere medewerkers in gevaar zou kunnen komen. Het is nog niet bekend in welke stad het spektakel plaats zal vinden. Ondere andere Londen en Cardiff hadden laten weten open te staan voor de organisatie, maar op 12 augustus heeft de EBU laten weten dat alleen Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield nog in de race zijn en dat deze 7 steden een bidbook in zullen leveren. Op basis van dit bidbook, de bereikbaarheid van de locaties en de beschikbaarheid van de hotels zullen de EBU en de BBC later dit jaar een beslissing nemen. Er zal ook worden gekeken in hoeverre de stad in staat is de Oekraïense cultuur en muziek uit de dragen.

Oekraïne songfestival 2023

Ondanks de winst van Oekraïne wordt het festival dit jaar georganiseerd door het Verenigd Koninkrijk


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op een dinsdag en een donderdag in mei. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Oekraïne. De exacte data en locatie van het festival zijn op dit moment nog niet bekend.

Er doen dit jaar waarschijnlijk meer dan 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Hoeveel het er exact worden is nog afwachten. Ze weten we bijvoorbeeld nog niet of Rusland ook dit jaar weer wordt uitgesloten van deelname.


Songfestival 2023 op televisie

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zullen ook dit jaar weer Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter