Contact · Informatie

Finale Songfestival 2023

De stemmen zijn geteld. Bekijk hier als eerste de uitslag van het songfestival 2023.

De finale van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden op zaterdag 13 mei 2023 in de Liverpool Arena. Of het festival na de winst van Kalush Orchestra ook daadwerkelijk in Oekraïne plaats zou vinden was in verband met de onrustige situatie in het land nog maar de vraag. Uiteindelijk heeft de EBU de knoop doorgehakt en laten weten dat het Verenigd Koninkrijk in 2023 het festival organiseert. Een logische keuze, want de Britse zanger Sam Ryder werd vorig jaar tweede. Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield hebben een bidbook ingeleverd, maar eind september heeft de BBC laten weten dat alleen Glasgow en Liverpool nog in de race zijn. Op 7 oktober werd duidelijk dat de artiesten en fans in Liverpool worden verwacht. Naast Oekraïne (winnaar van vorig jaar) zijn ook de 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival.

Het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper en de inzending van België (Gustaph) zullen zich eerst moeten zien te plaatsen via de halve finales. Inmiddels weten we dat het Mia en Dion niet is gelukt om de eerste halve finale te overleven. Dion Cooper geeft in een eerste reactie aan dat ze een lastige loting hadden, maar alles hebben gegeven en ondanks dat ze flink balen toch met een opgeheven hoofd naar huis gaan. De omroep AVROTROS heeft laten weten ondanks het mislopen van de finale ongelooflijk trots te zijn op Mia & Dion en geeft aan de ze een fantastisch optreden neer hebben gezet. Het is Gustaph namens België wel gelukt om via de tweede halve finale een plekje voor de eindstrijd te bemachtigen.


Startvolgorde en puntentelling

We wisten al dat het Verenigd Koninkrijk, de organisator van dit jaar, de finale mag afsluiten en dat de Oekraïne alvast een 19e startplek toegewezen had gekregen. Op 6 mei hebben de overige finalisten die op dat moment bekend waren ook alvast hun startdeel geloot. Frankrijk, Italië en Spanje zullen uitkomen in het eerste deel en Duitsland komt tijdens het tweede deel van de avond aan bod, samen met Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk dus.

Na afloop van de halve finales vindt een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. De landen die via de eerste halve finale zijn geplaatst hebben inmiddels te horen gekregen in welk deel van de finale ze op mogen treden. Zwitserland, Finland, Portugal, Zweden en Servië komen uit in het eerst deel en Kroatië, Moldavië, Tsjechië, Israël en Noorwegen komen uit in het tweede deel van de avond. Ook de landen die via de tweede halve finale zijn geplaatst weten hun startdeel. Albanië, Cyprus, Estland, Oostenrijk en Polen komen uit in het eerste deel. België, Litouwen, Armenië, Slovenië en Australië komen uit in het tweede deel van de avond. Uiteindelijk werd pas in de nacht van donderdag op vrijdag voorafgaand aan de finale door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt. Het complete schema vind je in onderstaande tabel.

De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. Dat doen ze al op de vrijdagavond tijdens de juryrepetitie. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending op zaterdag zelf voor de andere helft van de punten. Het is dit jaar voor het eerst dat ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uit kunnen brengen. Zoals je van ons bent gewend zullen we ook dit jaar na het verdelen van de punten als eerste de uitslag op onze site presenteren.


Geen videoboodschap van Zelensky

President Zelensky zou zaterdag graag een videoboodschap tijdens de live uitzending van het songfestival willen laten zien waarin hij oproept voor meer steun in de oorlog in Oekraïne, maar dit verzoek is geweigerd door de EBU. De organisatie vindt dat politiek niet bij het festival hoort en wil het niet-politieke karakter van het festival benadrukken. Overigens is het al vanaf 2018 verboden om liedjes met politieke inhoud ten gehore te brengen.


Zo breng jij je stem uit

Download de officiële Eurovisie Songfestival app voor IOS of Android om te stemmen op je favoriete liedje. Tijdens de live shows kun je deze app ook gebruiken als tweede scherm om continue live updates tijdens de shows te volgen en je persoonlijke ranglijst te delen met je vrienden. Kijkers uit België kunnen helaas niet op hun eigen inzending Gustaph stemmen, maar Nederlanders kunnen natuurlijk wel massaal hun stem uitbrengen op het lied 'Because Of You'.

S10 mag dit jaar namens Nederland de punten uitdelen. Zelf werd ze vorig jaar verdienstelijk elfde met haar prachtige nummer De Diepte. Nederland is al als vierde aan de beurt om de punten van de vakjury bekend te maken. Om de stemming niet te beïnvloeden wordt pas na zaterdagavond duidelijk uit welke Nederlanders de vakjury bestaat.

Loreen lijkt met haar lied 'Tattoo' dit jaar dé favoriet te zijn en heeft volgens de laatste peilingen een winkans van 53%, gevolgd door Käärijä namens Finland met een winkans van 'maar' 22%. Op dit moment is Ierland nog het land dat het vaakst het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, maar als het Loreen dit jaar lukt komt Zweden met 7 overwinningen op gelijke hoogte met Ierland.


Finale songfestival 2023 op televisie

De uitzending van de finale start om 21:00 op NPO 1. Jan Smit en Cornald Maas zullen de uitzending van commentaar voorzien. Om alvast in de stemming te komen kun je vanaf 20:30 kijken naar de voorbeschouwing met Rik van de Westelaken op NPO1, waarin hij je alvast door alle deelnemers van de finale loodst. In België wordt het festival uitgezonden op de VRT en als je liever Engels commentaar hebt schakel je in op BBC One. Ook dit jaar kun je online kijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival. De presentatie is op deze bijzondere avond in handen van Graham Norton, Alesha Dixon, Hannah Waddingham en Julia Sanina. Als aanvulling op deze Britse commentatoren zal ook presentator Timur Miroshnychenko uit Oekraïne zijn opwachting maken tijdens de tv-uitzending. De traditionele vlaggenparade om de finalisten te verwelkomen krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje door de aanwezigheid van vier voormalige Oekraïense deelnemers: Tina Karol (die in 2006 deelnam met het nummer 'Show Me Your Love'), Verka Serduchka (die in 2007 'Dancing Lasha Tumbai' zong), Jamala (die in 2016 '1944' ten gehore bracht) en Go_A (die in 2021 'Shum' vertolkte).


Pauzeacts met onder andere Duncan Laurence

De pauzeacts worden dit jaar verzorgd door Kalush Orchestra en Sam Ryder, de nummers 1 en 2 van afgelopen editie. Kalush Orchestra zal om de avond te opnenen het winnende lied van vorig jaar (Stefania) ten gehore brengen en verolgens komt ook hun nieuwe single 'Changes' voorbij. Als alle deelnemende landen hebben opgetreden is het de beurt aan Sam Ryder om zijn nieuwe lied 'Mountain' te zingen, terwijl het publiek de tijd krijgt om hun stem uit te brengen. Dit doet hij met niemand minder dan Roger Taylor van Queen achter de drums. Ook Duncan Laurence maakt zijn opwachting samen met bekende namen als Mahmood, Netta, Daði Freyr, Cornelia Jakobs en Sonia uit Liverpool. Na de juryfinale van vrijdagavond weten we dat ze de volgende nummers ten gehore gaan brengen in de intervalact:

  • Mahmood: Imagine
  • Netta: You Spin Me Round
  • Dadi Fryr: Whole Again
  • Cornelia Jakobs: I Turn To You
  • Sonia: Better The Devil You Know
  • Duncan Laurence: You'll never walk alone

Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet.

Schema finale Eurovisie Songfestival 2023

Land Artiest Lied
1 Oostenrijk Teya & Salena Who The Hell Is Edgar? Geplaatst via 2e halve finale
2 Portugal Mimicat Ai coração Geplaatst via 1e halve finale
3 Zwitserland Remo Forrer Watergun Geplaatst via 1e halve finale
4 Polen Blanka Solo Geplaatst via 2e halve finale
5 Servië Luke Black Samo mi se spava Geplaatst via 1e halve finale
6 Frankrijk La Zarra Évidemment Automatisch geplaatst
7 Cyprus Andrew Lambrou Break A Broken Heart Geplaatst via 2e halve finale
8 Spanje Blanca Paloma Eaea Automatisch geplaatst
9 Zweden Loreen Tattoo Geplaatst via 1e halve finale
10 Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje Geplaatst via 2e halve finale
11 Italië Marco Mengoni Due vite Automatisch geplaatst
12 Estland Alika Bridges Geplaatst via 2e halve finale
13 Finland Käärijä Cha cha cha Geplaatst via 1e halve finale
14 Tsjechië Vesna My Sister's Crown Geplaatst via 1e halve finale
15 Australië Voyager Promise Geplaatst via 2e halve finale
16 België Gustaph Because Of You Geplaatst via 2e halve finale
17 Armenië Brunette Future lover Geplaatst via 2e halve finale
18 Moldavië Pasha Parfeni Soarele şi luna Geplaatst via 1e halve finale
19 Oekraïne TVORCHI Heart of Steel Automatisch geplaatst
20 Noorwegen Alessandra Queen of Kings Geplaatst via 1e halve finale
21 Duitsland Lord Of The Lost Blood And Glitter Automatisch geplaatst
22 Litouwen Monika Linkytė Stay Geplaatst via 2e halve finale
23 Israël Noa Kirel Unicorn Geplaatst via 1e halve finale
24 Slovenië Joker Out Carpe Diem Geplaatst via 2e halve finale
25 Kroatië Let 3 Mama šč! Geplaatst via 1e halve finale
26 Verenigd Koninkrijk Mae Muller I Wrote A Song Automatisch geplaatst
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter