Contact · Informatie

Finale Songfestival 2023

De finale van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden op zaterdag 13 mei 2023 in de Liverpool Arena. Of het festival na de winst van Kalush Orchestra ook daadwerkelijk in Oekraïne plaats zou vinden was in verband met de onrustige situatie in het land nog maar de vraag. Uiteindelijk heeft de EBU de knoop doorgehakt en laten weten dat het Verenigd Koninkrijk in 2023 het festival organiseert. Een logische keuze, want de Britse zanger Sam Ryder werd vorig jaar tweede. Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield hebben een bidbook ingeleverd, maar eind september heeft de BBC laten weten dat alleen Glasgow en Liverpool nog in de race zijn. Op 7 oktober werd duidelijk dat de artiesten en fans in Liverpool worden verwacht. Naast Oekraïne (winnaar van vorig jaar) zijn ook de 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. Het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper en de inzending van België (Gustaph) zullen zich eerst moeten zien te plaatsen via de halve finales.


Startvolgorde en puntentelling

Na afloop van de halve finales vindt een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. Uiteindelijk wordt pas in de nacht van donderdag op vrijdag voorafgaand aan de finale door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt. De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. Dat doen ze al op de vrijdagavond tijdens de juryrepetitie. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending op zaterdag zelf voor de andere helft van de punten. Het is dit jaar voor het eerst dat ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uit kunnen brengen. Zoals je van ons bent gewend zullen we ook dit jaar na het verdelen van de punten als eerste de uitslag op onze site presenteren.


Finale songfestival 2023 op televisie

De uitzending van de finale start om 21:00 op NPO 1. Jan Smit en Cornald Maas zullen naar verwachting de uitzending van commentaar voorzien. Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet.

Schema finale Eurovisie Songfestival 2022

Land Artiest Lied
Oekraïne TVORCHI Heart of Steel
Frankrijk La Zarra -
Italië - -
Spanje - -
Duitsland Begin maart -
Verenigd Koninkrijk - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk en het duo Mia Nicolai & Dion Cooper zullen Nederland vertegenwoordigen.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter