Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2023

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2023 zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale zal plaatsvinden op dinsdag 9 mei en de tweede halve finale op donderdag 11 mei in de Liverpool Arena. Normaal gesproken zou na de winst van Kalush Orchestra het festival in Oekraïne plaatsvinden, maar vanwege de oorlog wordt er uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk. De meeste deelnemende landen zullen in de twee halve finales moeten gaan strijden voor een finaleplaats op zaterdag 13 mei. Dat geldt ook voor het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper en de Belgische inzending (Gustaph met zijn lied Because of You) van dit jaar. Rusland is wederom door de organisatie van deelname uitgesloten. Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro hebben zich afgemeld en zijn er deze keer ook niet bij. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de winnaar van vorig jaar (Oekraïne) gaan strijden voor de overwinning. Zodra de uitslagen bekend zijn zullen wij deze zoals je van ons bent gewend als eerste op deze site publiceren.


Loting

Op dinsdagavond 31 januari is er in Liverpool een loting die bepaalt of landen deelnemen aan de eerste of de tweede halve finale. Ook wordt dan voor de deelnemende landen duidelijk of ze hun opwachting gaan maken tijdens het eerste of het tweede deel van de avond. De loting heeft inmiddels plaatsgevonden en we weten dat Mia Nicolai & Dion Cooper namens Nederland op dinsdag in actie komen en dat Gustaph namens België op donderdag aan de beurt is. Mia Nicolai & Dion Cooper maken hun opwachting tijdens het tweede deel van de avond en Gustaph zal tijdens het eerste deel in actie komen. Op dinsdag stemmen Duitsland, Frankrijk, Italië mee en op donderdag Oekraïne, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden zoals gewoonlijk in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten zowel op de dinsdag als de donderdag om 21:00. Jan Smit en Cornald Maas zullen ook dit jaar waarschijnlijk het commentaar weer verzorgen. Het stemmen voor de halve finales zal anders gaan je bent gewend. Het is namelijk voor het eerst dat alleen de kijkers thuis bepalen wie er door gaat naar de grote finale op zaterdag. Er wordt dus afgestapt van het model waarbij ook de jury een grote rol speelt. Daarnaast kunnen sinds dit jaar voor het eerst ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Je kunt helaas niet voor onze eigen inzending kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. Het spektakel wordt op beide dagen in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen.

Eerste halve finale songfestival 2023

Land Artiest Lied
Servië 4 maart -
Letland 11 februari -
Ierland Wild Youth We Are One
Noorwegen - -
Portugal 11 maart -
Kroatië 11 februari -
Malta 11 februari -
Zweden 11 maart -
Moldavië - -
Zwitserland - -
Israël Noa Kirel Unicorn
Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper -
Finland 25 februari -
Azerbeidzjan - -
Tsjechië 30 januari -

Tweede halve finale songfestival 2023

Land Artiest Lied
Armenië Brunette -
Cyprus Andrew Lambrou -
Roemenië 11 februari -
Denemarken 11 februari -
België Gustaph Because Of You
IJsland 4 maart -
Griekenland Victor Vernicos What They Say
Estland 11 februari -
Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje
Australië - -
Oostenrijk Teya & Salena -
Litouwen 18 februari -
San Marino 25 februari -
Slovenië Joker Out Carpe Diem
Georgië Iru Khechanovi -
Polen 26 februari -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk en het duo Mia Nicolai & Dion Cooper zullen Nederland vertegenwoordigen.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter