Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2023

Het is Mia en Dion helaas niet gelukt om met hun prachtige vertolking van Burning Daylight door te gaan naar de finale. Mia & Dion zijn dinsdag uiteindelijk 13e geworden met slechts 7 punten en kwamen hiermee niet eens in de buurt van de finale. Gustaph heeft zich namens België via de tweede halve finale wel weten te plaatsen voor zaterdag. Bekijk hier de uitslag van het songfestival in 2023.

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2023 zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale zal plaatsvinden op dinsdag 9 mei en de tweede halve finale op donderdag 11 mei in de Liverpool Arena. Normaal gesproken zou na de winst van Kalush Orchestra het festival in Oekraïne plaatsvinden, maar vanwege de oorlog wordt er uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk. De meeste deelnemende landen zullen in de twee halve finales moeten gaan strijden voor een finaleplaats op zaterdag 13 mei. Dat geldt ook voor het Nederlandse duo Mia Nicolai & Dion Cooper en de Belgische inzending van dit jaar. Gustaph zingt namens België zijn lied 'Because of You' en Mia Nicolai & Dion Cooper brengen hun nummer 'Burning Daylight'. Rusland is wederom door de organisatie van deelname uitgesloten. Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro hebben zich afgemeld en zijn er deze keer ook niet bij. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de winnaar van vorig jaar (Oekraïne) gaan strijden voor de overwinning. Volgens de bookmakers eindigt Nederland op de 9e plaats in de eerste halve finale en België op de 8e plaats in de tweede halve finale. Als we de bookmakers mogen geloven zal dit voldoende moeten zijn voor een finaleplaats. Zodra de uitslagen bekend zijn zullen wij deze zoals je van ons bent gewend als eerste op deze site publiceren.


Loting

Op dinsdagavond 31 januari is er in Liverpool een loting die bepaalt of landen deelnemen aan de eerste of de tweede halve finale. Ook wordt dan voor de deelnemende landen duidelijk of ze hun opwachting gaan maken tijdens het eerste of het tweede deel van de avond. De loting heeft inmiddels plaatsgevonden en we weten dat Mia Nicolai & Dion Cooper namens Nederland op dinsdag in actie komen en dat Gustaph namens België op donderdag aan de beurt is. Mia Nicolai & Dion Cooper maken hun opwachting tijdens het tweede deel van de avond en Gustaph zal tijdens het eerste deel in actie komen. Op woensdag 22 maart heeft de EBU de startvolgorde voor de beide halve finales naar buiten gebracht en sindsdien weten we dat Mia & Dion op dinsdag als één na laatste zullen optreden en dat Gustaph twee dagen later als vijfde act mag aantreden. Op dinsdag stemmen Duitsland, Frankrijk, Italië mee en op donderdag Oekraïne, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden zoals gewoonlijk in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. In Begië kun je afstemmen op VRT1 en het festival wordt ook uitgezonden op BBC One. Je kunt ook op je telefoon of tablet meekijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf. De uitzendingen starten zowel op de dinsdag als de donderdag om 21:00. Jan Smit en Cornald Maas zullen ook dit jaar op NPO1 het commentaar weer verzorgen. Om in de stemming te komen kun je vanaf 20.30 op NPO1 een voorbeschouwing zien waarin Rik van de Westelaken je alvast door alle deelnemende artiesten en hun lied loodst.

De presentatie is op beide avonden in handen van Alesha Dixon, Hannah Waddingham en Julia Sanina. Ook zal de Oekraïense presentator Timur Miroshnychenko een rol spelen tijdens de live-uitzending op televisie. Op dinsdag kun je interval- en pauzeacts verwachten van onder andere Rita Ora, Julia Sanina en Alyosha samen met Rebecca Ferguson. Op donderdag kun je in de pauzes optredens verwachten van Mariya Yaremchuk, OTOY en Zlata Dziunka en zie je een act met dansers en drag queens. Dat belooft wat!


Nederlandse inbreng tweede halve finale

Nu onze Nederlandse inzending op weg naar huis is, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een andere deelnemer om voor te juichen. België stuurt dit jaar de Nederlandstalige Gustaph naar Liverpool, want het was weer de beurt aan een inzending met een Vlaamse achtergrond. Gustaph zal donderdag namens België als vijfde optreden. Maar er zijn meer inzendingen met een Nederlands tintje op de donderdagavond. Zo schreef Wouter Hardy mee aan het lied 'Bridges' van Estland. Alika zal dit lied als vierde (vlak voor België) ten gehore brengen. Gitarist Kris Guštin heeft een Sloveense vader en Nederlandse moeder en zal als onderdeel van de groep 'Joker Out' als tiende act aantreden met hun lied 'Carpe Diem'. En tot slot zou je ook nog kunnen juichen voor de Australische inzending Voyager, die met de Nederlandse drummer Ashley Doodkorte de avond zal afsluiten met het lied 'Promise'. Keuze genoeg dus!


Hoe laat is het optreden van Gustaph namens België?

Als je dinsdag rond 22:00 uur voor de buis zit weet je zeker dat je niks mist van het optreden van Mia en Dion. Zorg dat je voor ongeveer 23:00 bent ingeschakeld om de uitslag live mee te maken en te kijken of ze door zijn naar de finale. Gustaph moet donderdag al vroeg in de avond optreden, om ervoor te zorgen dat je niet te laat bent voor 'Because Of You' raden wij je aan om al vlak na 21:00 klaar te zitten. Het wordt trouwens vechten om de afstandbediening van de televisie. De eerste halve finale valt namelijk samen met de Champions League kraker tussen Real Madrid en Manchester City en op donderdag zijn tegelijk met de uitzending de halve finales van de Europa League voetbal.


Stem op je favoriete artiest

Het stemmen voor de halve finales zal anders gaan je bent gewend. Het is namelijk voor het eerst dat alleen de kijkers thuis bepalen wie er door gaat naar de grote finale op zaterdag. Er wordt dus afgestapt van het model waarbij ook de jury een grote rol speelt. Daarnaast kunnen sinds dit jaar voor het eerst ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Je kunt helaas niet voor onze eigen inzending kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. Stemmen kan ook dit jaar weer via de officiële Eurovisie Songfestival app. Download de app voor IOS of voor Android en wanneer je je tijdens de live shows stemt krijg je een exclusief 'dankjewel'-bericht van je favoriete artiest. Na afloop van beide halve finales is er een persconferentie waar geplaatste finalisten hun startpositie voor zaterdag loten. Hoeveel punten de halve finalisten hebben gescoord wordt pas na afloop van de finale bekend gemaakt. Het spektakel wordt op beide dagen in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen.

Eerste halve finale songfestival 2023

Land Artiest Lied Punten
Noorwegen Alessandra Queen of Kings Door naar finale 102
Malta The Busker Dance (Our Own Party) 3
Servië Luke Black Samo mi se spava Door naar finale 37
Letland Sudden Lights Aijā 34
Portugal Mimicat Ai coração Door naar finale 74
Ierland Wild Youth We Are One 10
Kroatië Let 3 Mama šč! Door naar finale 76
Zwitserland Remo Forrer Watergun Door naar finale 97
Israël Noa Kirel Unicorn Door naar finale 127
Moldavië Pasha Parfeni Soarele şi luna Door naar finale 109
Zweden Loreen Tattoo Door naar finale 135
Azerbeidzjan TuralTuranX Tell Me More 4
Tsjechië Vesna My Sister's Crown Door naar finale 110
Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper Burning Daylight 7
Finland Käärijä Cha cha cha Door naar finale 177

Tweede halve finale songfestival 2023

Land Artiest Lied
Denemarken Reiley Don't Go Breaking My Heart 6
Armenië Brunette Future lover Door naar finale 99
Roemenië Theodor Andrei D.G.T. (Off and on) 0
Estland Alika Bridges Door naar finale 74
België Gustaph Because Of You Door naar finale 90
Cyprus Andrew Lambrou Break A Broken Heart Door naar finale 94
IJsland Diljá Power 44
Griekenland Victor Vernicos What They Say 14
Polen Blanka Solo Door naar finale 124
Slovenië Joker Out Carpe Diem Door naar finale 103
Georgië Iru Khechanovi Echo 33
San Marino Piqued Jacks Like an animal 0
Oostenrijk Teya & Salena Who The Hell Is Edgar? Door naar finale 137
Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje Door naar finale 83
Litouwen Monika Linkytė Stay Door naar finale 110
Australië Voyager Promise Door naar finale 149
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter