Contact · Informatie

Uitslag Songfestival 2023

De lijnen zijn gesloten en de punten worden uitgedeeld. Gustaph deed het namens België erg goed en kreeg zelfs 12 punten van de vakjury's uit Australië, Georgië en Griekenland. Uiteindelijk werd hij verdienstelijk zevende. Loreen (Zweden) heeft het songfestival gewonnen met 583 punten, waarvan 340 van de vakjury's.

Op zaterdag 13 mei 2023 strijden 26 landen vanaf 21:00 onder het toeziend oog van 6.000 fans in de Liverpool Arena, 15.000 toeschouwers in de Eurovision Village en miljoenen kijkers thuis in de grote finale van het Eurovisie Songfestival voor het beste lied van 2023. Het was nog even spannend of het Glasgow of Liverpool zou worden, maar we weten nu dat de strijd om de eeuwige roem dit jaar plaats gaat vinden in de Liverpool Arena. Veel deelnemende landen moeten overigens eerst nog uitkomen in de halve finales op 9 en 11 mei. Van die halve finales op dinsdag en donderdag gaan de beste tien landen door naar de grote finale op zaterdag. Helaas is het Mia Nicolai & Dion Cooper niet gelukt om met hun goede vertolking van 'Burning Daylight' de finale te bereiken. Het is voor het eerst sinds 2015 dat het Nederland niet is gelukt om de finale te bereiken, toen strandde Trijntje Oosterhuis met haar lied 'Walk Along' in de halve finales in Wenen. Gelukkig heeft Gustaph zich namens België op donderdagavond wel weten te plaatsen voor de finale. Hij heeft daarna direct een paar drukke dagen voor de boeg. Op vrijdagmiddag staat de eerste generale repetitie op de planning en op dezelfde avond is ook al meteen de juryrepetitie. Veel succes, Gustaph!


Zweden wint voor de zevende keer het songfestival

Loreen heeft met haar overwinning direct twee records geëvenaard. Ze is samen met Johnny Logan één van de twee artiesten die het is gelukt om het festival twee keer op haar naam te schrijven. En de Zweden hebben met de winst van Loreen nu in totaal 7 keer het festival gewonnen, hiermee komen ze op gelijke hoogte met Ierland. Bekijk hier een lijst met alle songfestival winnaars door de jaren heen.

Käärijä was met zijn nummer 'Cha Cha Cha' erg populair bij de kijkers thuis en kreeg van de thuisstemmers aanzienlijk meer punten dan 'Tattoo' van Loreen. Maar met slechts 150 jurypunten (ten opzichte van 340 jurypunten voor Loreen) kwam hij niet echt meer in de buurt van de overwinning.

Gustaph behaalde namens België een verdienstelijke zevende plaats met 182 punten. Hij deed het met zijn lied 'Because Of You' erg goed bij de vakjury's en kreeg zelfs 12 punten van de vakjury's uit Australië, Georgië en Griekenland. Al met al kan België tevreden terugkijken op het Songfestival van dit jaar.

Opmerkelijk was dat gastland Verenigd Koninkrijk dit jaar maar 24 bij elkaar wist te sprokkelen. Hiermee eindigde Mae Muller als voorlaatste. Alleen Duitsland eindigde onder haar, met slechts achttien punten voor de metalband Lord of the Lost.


Mia & Dion werden slechts 13e in de eerste halve finale

Nu we weten dat Loreen heeft gewonnen, zijn ook de punten die tijdens halve finales zijn uitgedeeld bekendgemaakt. Mia & Dion zijn dinsdag uiteindelijk 13e geworden met slechts 7 punten en kwamen hiermee niet eens in de buurt van de finale. Bekijk hier de puntenverdeling van de halve finales.


Stemmen gaat anders dan voorheen

Elk deelnemend land mag twee keer punten mag verdelen. Een keer via televoting en een keer via de vakjury. De verdeling van het aantal punten is ongeveer 50/50. Dit betekent dat de vakjury's de eerste helft van de punten toekennen en de kijkers thuis de andere helft. Vrijdagavond 12 mei was voor de finalisten al een belangrijke avond. Toen was namelijk de juryfinale die voor 49,3% de einduitslag bepaalt. Tijdens de live uitzending op zaterdag 13 mei stemt het publiek, hun stemmen zijn goed voor de overige 50,7%. De Nederlandse vakjury bestaat dit jaar uit DJ Jeroen Kijk in de Vegte, zangeres Froukje, zanger Rob Dekay, cabaretier Sjamke de Voogd en presentatrice Samya Hafsaoui.

Uiteraard mag ook dit jaar een land geen punten aan zijn eigen inzending geven. Woon je in België? Dan kun je helaas niet op Gustaph stemmen, maar als Nederlander kun je onze zuiderburen natuurlijk wel steunen. Het stemmen voor de finale zal dit jaar wel anders gaan dan je bent gewend. Het is namelijk voor het eerst dat ook tv-kijkers uit landen die niet deelnemen aan de halve finale of de finale van het songfestival hun stem uit kunnen brengen. De stemmen van de kijkers uit deze niet-deelnemende landen worden allemaal bij elkaar opgeteld en worden meegerekend alsof het de stemmen van 1 extra land betreft. In finale zijn er totaal 4.292 punten te verdelen, waarvan 2.146 door de jury worden uitgedeeld en 2.146 door het publiek. Je stem breng je het makkelijkst uit via de officiële Eurovisie Songfestival app, welke beschikbaar is voor IOS of voor Android.


Zweden favoriet, België staat er steeds beter voor

Volgens de bookmakers is Zweden de favoriet om het Eurovisie Songfestival in Liverpool te winnen, met Loreen en haar nummer 'Tattoo' als topkandidaat. Het nummer is al weken voor aanvang van het festival een grote hit en staat ook in Nederland al een tijdje vrij hoog in de top 40. Naast Loreen staan ook Finland en Frankrijk hoog op veel lijstjes. Käärijä zou met Cha cha cha wel een hoog kunnen eindigen en ook Évidemment van La Zarra wordt als outsider gezien. Na het ijzersterke optreden van Gustaph tijdens de halve finale op donderdag heeft hij een gigantische sprong gemaakt op de lijstjes van bookmakers. Met zijn lied 'Because Of You' zou hij dit jaar wel eens hoog kunnen eindigen.

Overigens deelt zangeres S10 dit jaar de punten uit namens Nederland. Zelf sprokkelde ze vorig jaar nog knap 171 bijelkaar en werd ze elfde met De Diepte.


De top 10 volgens de bookmakers op 13 mei

De bookmakers hadden de uitslag van de halve finales vrij goed voorspeld. Als ze die van de finale ook zo goed weten te voorspellen zal dit volgens de bookmakers vanavond de top 10 zijn:

  1. Zweden
  2. Finland
  3. Oekraïne
  4. Israël
  5. Spanje
  6. Frankrijk
  7. Noorwegen
  8. Italië
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. Oostenrijk

België zal volgens de bookmakers net buiten de top 10 vallen en eindigen op een elfde plek. Loreen heeft namens Zweden met het nummer 'Tattoo' een winkans van 53%, Käärijä volgt namens Finland met een winkans van 22% en TVORCHI sluit namens Oekraïne de top 3 af met een winkans van 6%. Alle overige landen moeten het doen met een kans van 5% of minder. De kans dat België vanavond gaat winnen is slechts 1 op 100, maar het kan natuurlijk altijd!


Wie wordt de winnaar in 2023 en volgt Kalush Orchestra op?

Met dank aan de winst van Kalush Orchestra in 2022 met hun lied Stefania is Oekraïne voor de finale in Liverpool. Ook gastland Verenigd Koninkrijk is als onderdeel van de 'Big Five' verzekerd van een finaleplek. Wie wordt de opvolger van Kalush Orchestra en gaat Loreen haar favorietenrol waarmaken? Wie wordt de winnaar van de 67e editie van dit megaspektakel? Eindigt Gustaph namens België dit jaar hoger dan de toch ietwat teleurstellende 19e plek van Jérémie Makiese? Zodra de uitslag bekend is zullen wij deze net zoals de voorgaande jaren als allereerste op deze website publiceren!

Einduitslag finale Eurovisie Songfestival 2023

Positie Land Artiest Lied Punten
1 Zweden Loreen Tattoo 583 punten (340 jurypunten)
2 Finland Käärijä Cha cha cha 526 punten (150 jurypunten)
3 Israël Noa Kirel Unicorn 362 punten (177 jurypunten)
4 Italië Marco Mengoni Due vite 350 punten (176 jurypunten)
5 Noorwegen Alessandra Queen of Kings 268 punten (52 jurypunten)
6 Oekraïne TVORCHI Heart of Steel 243 punten (54 jurypunten)
7 België Gustaph Because Of You 182 punten (127 jurypunten)
8 Estland Alika Bridges 168 punten (146 jurypunten)
9 Australië Voyager Promise 151 punten (130 jurypunten)
10 Tsjechië Vesna My Sister's Crown 129 punten (94 jurypunten)
11 Litouwen Monika Linkytė Stay 127 punten (81 jurypunten)
12 Cyprus Andrew Lambrou Break A Broken Heart 126 punten (68 jurypunten)
13 Kroatië Let 3 Mama šč! 123 punten (11 jurypunten)
14 Armenië Brunette Future lover 122 punten (69 jurypunten)
15 Oostenrijk Teya & Salena Who The Hell Is Edgar? 120 punten (104 jurypunten)
16 Frankrijk La Zarra Évidemment 104 punten (54 jurypunten)
17 Spanje Blanca Paloma Eaea 100 punten (95 jurypunten)
18 Moldavië Pasha Parfeni Soarele şi luna 96 punten (20 jurypunten)
19 Polen Blanka Solo 93 punten (12 jurypunten)
20 Zwitserland Remo Forrer Watergun 92 punten (61 jurypunten)
21 Slovenië Joker Out Carpe Diem 78 punten (33 jurypunten)
22 Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje 76 punten (17 jurypunten)
23 Portugal Mimicat Ai coração 59 punten (43 jurypunten)
24 Servië Luke Black Samo mi se spava 30 punten (14 jurypunten)
25 Verenigd Koninkrijk Mae Muller I Wrote A Song 24 punten (15 jurypunten)
26 Duitsland Lord Of The Lost Blood And Glitter 18 punten (3 jurypunten)
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter