Contact · Informatie

Finale Eurovisie Songfestival 2018

De finale van de 63e editie van het songfestival in Lissabon zit erop. De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Bekijk hier de uitslag van de finale!

De finale van het Eurovisie Songfestival 2018 in Portugal zal plaatsvinden op zaterdag 12 mei 2018 in Lissabon. De finale zal plaatsvinden in de prachtige MEO Arena (tegenwoordig de Altice Arena genaamd) dat plaats kan bieden aan minimaal 20.000 toeschouwers. Deze Altice Arena was ook het podium voor de MTV awards in 2005. De vorige editie werd gepresenteerd door 3 mannen, dit jaar zijn er 4 vrouwen aan de beurt. Catarina Furtado, Silvia Alberto, Filomena Cautela en Daniela Ruah (bekend van de tv serie NCIS Los Angeles) verzorgen de presentatie. Het meest actuele en complete schema van de finale vind je hieronder.

De Portugese fado-zangeressen Mariza en Ana Moura zullen de openingsact van de finale verzorgen. De pauzeact wordt verzorgd door de Portugese winnaar van het songfestival 2017: Salvador Sobral. Ook de Braziliaanse zanger Caetano Veloso zal in de pauze van de finale te horen zijn. Na Portugal (als 8e) en Australië (al 16e) zijn er pauzes ingelast en er gaat op dit moment een gerucht dat Madonna haar nieuwe single 'Magic' zal zingen tijdens de live uitzending.

Naast gastland Portugal zijn 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het songfestival. De overige deelnemers hebben zich geplaatst via de halve finales. Na de laatste repetities voor het songfestival was er een persconferentie en een loting voor de finale voor'De Grote Vijf'. Die loting heeft bepaald dat Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in het eerste deel van de finale uitkomen en dat Italië in het tweede deel van de finale mag aantreden. Eerder was al bekendgemaakt dat Cláudia Pascoal namens gastland Portugal als 8e zal optreden in de finale. Nu de halve finales erop zitten is de volledige startvolgorde en definitieve schema voor de finale bekend. Waylon is als 23e aan de beurt, vlak na Israël en nog voor die andere favoriet: Cyprus.

Waylon voor de tweede keer in de finale

Waylon heeft zich via de halve finales weten te plaatsen voor de grote finale op 12 mei! Zal Waylon het songfestival in 2018 winnen met zijn nummer 'Outlaw In Em'? De tweede plek die hij in 2014 samen met Ilse DeLange als The Common Linnets haalde met het nummer 'Calm after the storm' lijkt moeilijk te evenaren of te overtreffen, maar zijn nummer is in vergelijking met veel andere deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in ieder geval populair op Youtube. Volgens de bookmakers begint Waylon langzaam maar zeker te stijgen, maar wordt het wel lastig om in de top 10 te eindigen. Misschien weet hij vriend en vijand net als in 2014 wederom te verrassen? Rond middernacht weten we de uitslag van de songfestival finale.

Geplaatst via halve finales

De volgende landen hebben zich reeds via de eerste halve finale geplaatst: Albanië, Tsjechië, Litouwen, Israël, Estland, Bulgarije, Oostenrijk, Finland, Ierland en Cyprus. En deze landen hebben zich via de tweede halve finale geplaatst: Noorwegen, Servië, Denemarken, Moldavië, Nederland, Australië, Hongarije, Zweden, Slovenië en Oekraïne. Tijdens een persconferentie na afloop is via een loting bepaald of de landen die doorgaan uitkomen in het eerste of tweede deel van de grote finale.

Puntentelling

De dag voor de finale treden Waylon en de andere finalisten al op voor de vakjury's. Dit wordt niet uitgezonden, maar is zeer belangrijk. Die avond kennen de jury's namelijk al de helft van de uit te delen punten toe. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending zelf voor de andere helft van de punten. Dit jaar verandert de puntentelling van het songfestival wel weer een beetje. Dat elk deelnemend land twee keer punten mag verdelen via televoting en een vakjury blijft hetzelfde en en ook het feit dat een land geen punten aan zijn eigen deelnemer mag geven blijft onverandert. Alleen de manier waarop de punten van de vakjury's worden opgeteld veranderen van een lineair model naar een exponentieel model. Een technische verandering die voor de kijkers thuis in de praktijk weinig nieuws met zich meebrengt.

Finale songfestival op televisie

De uitzending van de finale op 12 mei start om 21:00 op NPO 1. Ook in 2018 zullen Jan Smit en Cornald Maas de uitzending van commentaar voorzien. Voor de live registratie wordt om 20.30 uur op NPO 1 de documentaire 'Waylon, op weg naar het Songfestival 2018' uitgezonden. Namens Nederland kent een vakjury met onder andere Sharon Den Adel (bekend van Within Temptation), Rick Vol en Arno Krabman voor de finale de helft van het aantal punten toe, als kijker kun je stemmen voor de andere helft. De dames van OG3NE zullen dit jaar de punten van Nederlandse jury bekendmaken tijdens de live uitzending. Zelf eindigde OG3NE vorig jaar knap als elfde op het songfestival in Kiev. Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet. Bekijk hieronder het schema en de volgorde van liedjes in de finale.

Live verslag finale Eurovisie Songfestival 2018

Outsider Oekraïne heeft de na de jaarlijkse vlaggenparade de avond geopend. Voor de pauze hoorden we onder andere de jongste zangeres van de avond: Spanje. Portugal sloot het eerste deel van de finale af. Tijdens het optrden van Surie (Verenigd Koninkrijk) rende er een man het podium op, maar ze heeft haar lied professioneel afgemaakt! Van de organisatie mocht ze na het laatste lied van vanavond in de herkansing, maar omdat ze zo trots was op haar eerste poging heeft Surie dit aanbod afgewezen. Terwijl we verder gaan met de show is er veel rumoer in de Altice Arena. Goed optreden van kanshebber Michael Schulte en het automatisch geplaatste Frankrijk. Voor de tweede break hoorden we nog Mikolas Josef namens Tsjechië en de Australische zangeres Jessica Mauboy.

Het lijkt erop dat het beste voor het laatst wordt bewaard vanavond. Na een spetterend optreden van Israël was Waylon aan de beurt om de zaal wakker te schudden. Daarna was topfavoriet Cyprus en heeft Italië de avond afgesloten. Salvador Sobral, de Portugese winnaar van de vorige editie van het eurovisie songfestival, was er na een succesvolle harttransplantatie ook weer bij. Tijdens het stemmen zal hij naast nieuw materiaal waarschijnlijk ook zijn winnende nummer 'Amar pelos dois' zingen. Gaat Waylon vanavond vriend en vijand verrassen met zijn combinatie van country, rock en krumping? Wij denken van wel! De lijnen zijn gesloten, de stemmen zijn geteld en de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2018 is binnen!

Schema finale Eurovisie Songfestival 2018 (zaterdag 12 mei)

Land Artiest Lied Geplaatst
1 Oekraïne Melovin Under The Ladder Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
2 Spanje Alfred & Amaia Tu canción Automatisch geplaatst kijk op youtube
3 Slovenië Lea Sirk Hvala, Ne! Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
4 Litouwen Ieva Zasimauskaite When we're old Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
5 Oostenrijk Cesar Sampson Nobody but you Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
6 Estland Elina Nechayeva La Forza Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
7 Noorwegen Alexander Rybak That's how you write a song Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
8 Portugal Cláudia Pascoal O Jardim Winnaar 2017 kijk op youtube
9 Verenigd Koninkrijk SuRie Storm Automatisch geplaatst kijk op youtube
10 Servië Sanja Ilic & Balkanika Nova Deca Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
11 Duitsland Michael Schulte You Let Me Walk Alone Automatisch geplaatst kijk op youtube
12 Albanië Eugent Bushpepa Mall Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
13 Frankrijk Madame Monsieur Mercy Automatisch geplaatst kijk op youtube
14 Tsjechië Mikolas Josef Lie to me Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
15 Denemarken Rasmussen Higher Ground Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
16 Australië Jessica Mauboy We Got Love Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
17 Finland Saara Aalto Monsters Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
18 Bulgarije Equinox Bones Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
19 Moldavië DoReDos My Lucky Day Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
20 Zweden Benjamin Ingrosso Dance you off Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
21 Hongarije AWS Viszlat nyar Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
22 Israël Netta Barzilai Toy Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
23 Nederland Waylon Outlaw In Em Geplaatst via 2e halve finale kijk op youtube
24 Ierland Ryan O'Shaughnessy Together Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
25 Cyprus Eleni Foureira Fuego Geplaatst via 1e halve finale kijk op youtube
26 Italië Ermal Meta & Fabrizio Moro Non mi avete fatto niente Automatisch geplaatst kijk op youtube

Bekijk de uitslag

Deel dit via: Facebook / Twitter / Google+ / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter