Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2023

Aan de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023 doen waarschijnlijk onderstaande landen mee. Deze lijst is nog onder voorbehoud, de komende maanden zullen de landen laten weten of ze ook daadwerkelijk van de partij zijn. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 63e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 66e keer mee. Het is maar de vraag of Rusland dit jaar weer aan zal treden. De kans is groot dat de Russen net als vorig jaar worden uitgesloten van deelname.

Oekraïne mag het songfestival in 2023 organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2017, toen vond het festival plaats in het International Exhibition Centre in Kiev. Het kan zijn dat er dit jaar vanwege de onrustige situatie in Oekraïne wordt uitgeweken naar een ander land. De EBU heeft laten weten dat ze gesprekken met de BBC zijn gestart over de organisatie van het Eurovisie Songfestival in het Verenigd Koninkrijk. Dit tot ongenoegen van de Oekraïense omroep UA. Na de overwinning van Kalush Orchestra in 2022 is Oekraïne als 'gastland' in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Deelnemers Nederland en België

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruik maken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. In Nederland wordt de deelnemer dit jaar weer gekozen door een commissie. En ook in België wordt er waarschijnlijk weer een interne selectie georganiseerd om de kandidaat te bepalen. We zijn benieuwd wie de opvolgers van S10 en Jérémie Makiese worden en hoe ze dit jaar zullen presteren! Gezien de prestaties van de afgelopen jaren is de kans groot dat beide landen de halve finales zullen overleven.


Alle deelnemers songfestival 2023 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië - -
Armenië - -
Australië - -
Azerbeidzjan - -
België - -
Bulgarije - -
Cyprus - -
Denemarken - -
Duitsland - -
Estland - -
Finland - -
Frankrijk - -
Georgië - -
Griekenland - -
Ierland - -
IJsland - -
Israël - -
Italië - -
Kroatië - -
Letland - -
Litouwen - -
Noord Macedonië - -
Malta - -
Moldavië - -
Montenegro - -
Nederland - -
Noorwegen - -
Oekraïne - -
Oostenrijk - -
Polen - -
Portugal - -
Roemenië - -
Rusland Waarschijnlijk uitgesloten van deelname -
San Marino - -
Servië - -
Slovenië - -
Spanje - -
Tsjechië - -
Verenigd Koninkrijk - -
Zweden - -
Zwitserland - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter