Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2023

Aan de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023 doen waarschijnlijk onderstaande landen mee. Deze lijst is nog onder voorbehoud, de komende maanden zullen de landen laten weten of ze ook daadwerkelijk van de partij zijn. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 63e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 66e keer mee. Het is maar de vraag of Rusland dit jaar weer aan zal treden. De kans is groot dat de Russen net als vorig jaar worden uitgesloten van deelname.

Oekraïne zou het songfestival in 2023 organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2017, toen vond het festival plaats in het International Exhibition Centre in Kiev. Vanwege de onrustige situatie in Oekraïne wordt er echter uitgeweken naar het Verenigd Koninkrijk. Na de overwinning van Kalush Orchestra in 2022 is Oekraïne als 'gastland' in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Deelnemers Nederland en België

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruik maken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Georgië zal in 2023 de winnaar van The Voice naar het Verenigd Koninkrijk sturen en ook de omroepen van IJsland, Servië, Portugal (Festival da Canção) en Malta (The Malta Eurovision Song Contest) hebben laten weten weer gebruik te maken van nationale selecties. In Nederland wordt de deelnemer dit jaar weer gekozen door een commissie. Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans hebben de commissie verlaten om plaats te maken voor DJ's Carolien Borgers en Hila Noorzai. De Nederlandse selectiecommissie bestaat daarom dit jaar uit Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Carolien Borgers en Hila Noorzai. En ook in België werd verwacht dat er weer een interne selectie georganiseerd zou worden om de kandidaat te bepalen, maar de Vlaamse omroep VRT heeft laten weten voor dit jaar Eurosong 2023 weer van stal te halen en een open selectie te organiseren. We zijn benieuwd wie de opvolgers van S10 en Jérémie Makiese worden en hoe ze dit jaar zullen presteren! Gezien de prestaties van de afgelopen jaren is de kans groot dat beide landen de halve finales zullen overleven.


Israël maakt als eerste land deelnemer bekend

Israël laat er geen gras over groeien en heeft in juli 2022 als allereerste land al haar deelnemer bekendgemaakt. Het wordt De 21-jarige zangeres Kirel. Met welk lied ze zal aantreden is nog onbekend, maar wat we wel weten is dat deze zangeres al een grote ster is in eigen land en al divers nummer 1-hits in Israël op haar naam heeft staan. Dat belooft wat!

Alle deelnemers songfestival 2023 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië December -
Armenië - -
Australië - -
Azerbeidzjan - -
België - -
Bulgarije - -
Cyprus - -
Denemarken 11 februari -
Duitsland - -
Estland 11 februari -
Finland - -
Frankrijk - -
Georgië - -
Griekenland - -
Ierland - -
IJsland 4 maart -
Israël Kirel -
Italië - -
Kroatië - -
Letland - -
Litouwen - -
Noord Macedonië - -
Malta 11 februari -
Moldavië - -
Montenegro - -
Nederland - -
Noorwegen - -
Oekraïne December -
Oostenrijk - -
Polen 26 februari -
Portugal - -
Roemenië - -
Rusland Waarschijnlijk uitgesloten van deelname -
San Marino 25 februari -
Servië - -
Slovenië - -
Spanje - -
Tsjechië - -
Verenigd Koninkrijk - -
Zweden 11 maart -
Zwitserland - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter