Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2023

Aan de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023 doen waarschijnlijk onderstaande landen mee. Deze lijst is nog onder voorbehoud, de komende maanden zullen de landen laten weten of ze ook daadwerkelijk van de partij zijn. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 63e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 66e keer mee. De Russen worden net als vorig jaar worden uitgesloten van deelname. en het is ook zeker dat Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro niet in actie zullen komen. Deze landen hebben in oktober al laten weten er niet bij te zullen zijn. Voor Noord-Macedonië en Montenegro zijn er simpelweg niet voldoende financiële middelen aanwezig.

Oekraïne zou het songfestival in 2023 organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2017, toen vond het festival plaats in het International Exhibition Centre in Kiev. Vanwege de onrustige situatie in Oekraïne wordt er echter uitgeweken naar Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. Na de overwinning van Kalush Orchestra in 2022 is Oekraïne als 'gastland' in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag 13 mei. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Deelnemers Nederland en België

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruik maken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Georgië zal in 2023 de winnaar van The Voice naar het Verenigd Koninkrijk sturen en ook de omroepen van IJsland, Servië, Portugal (Festival da Canção), Letland (Supernova), Malta (The Malta Eurovision Song Contest) en Duitsland (Unser Lied für Liverpool) hebben laten weten weer gebruik te maken van nationale selecties. In Nederland wordt de deelnemer dit jaar weer gekozen door een commissie. Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans hebben de commissie verlaten om plaats te maken voor DJ's Carolien Borgers en Hila Noorzai. De Nederlandse selectiecommissie bestaat daarom dit jaar uit Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Carolien Borgers en Hila Noorzai. Zij hebben besloten om dit jaar het duo Mia Nicolai & Dion Cooper af te vaardigen.

En ook in België werd verwacht dat er weer een interne selectie georganiseerd zou worden om de kandidaat te bepalen, maar de Vlaamse omroep VRT heeft laten weten voor dit jaar Eurosong 2023 weer van stal te halen en een open selectie te organiseren. Er waren 7 deelnemers: The Starlings, Loredana, Gustaph, Ameerah, Chérine, Gala Dragot en Hunter Falls. De finale van Eurosong was op zaterdag 14 januari. Die avond heeft elke act 2 liedjes ten gehore gebracht en tussendoor kon je genieten van een gastopreden van Duncan Laurence. Na een spannende finale en een piepkleine voorsprong van slechts 1 punt op The Starlings kwam de zanger Gustaph als winnaar uit de bus met zijn prachtige lied Because of You. Gustaph is bekend met het songfestival, hij maakte al twee keer eerder zijn opwachting als achtergrondzanger. Deze keer staat hij dus zelf in de spotlights!

Veel succes Gustaph, Mia Nicolai & Dion Cooper, we zijn benieuwd hoe de opvolgers van S10 en Jérémie Makiese dit jaar zullen presteren! Gezien de prestaties van de afgelopen jaren is de kans groot dat beide landen de halve finales zullen overleven.


Oekraïne maakt als eerste land inzending bekend

Oekraïne maakte dit jaar als eerste land zijn inzending bekend. Het duo TVORCHI won namelijk op 17 december de nationale finale van Oekraïne met hun nummer Heart of Steel. Er waren eerder al wel landen die hun deelnemer bekend hadden gemaakt, maar Oekraïne is het eerste land waarvan we naast de artiest ook het het lied weten waarmee ze naar Liverpool gaan. Al snel volgde ook de inzending van Albanië: met hun lied 'Duje' hebben Albina Kelmindi en Familja Kelmindi eind december het festival Festivali i Këngës gewonnen. Voor Albanië was het de allereerste keer dat het publiek de doorslag mocht geven. De jongste kandidaat dit jaar zal ongetwijfeld Victor Vernicos zijn. Deze Griekse zanger -die overigens ook half Deens is- is nog maar 16 jaar en zal aantreden met zijn lied 'What They Say'.

Alle deelnemers songfestival 2023 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje
Armenië Brunette -
Australië - -
Azerbeidzjan - -
België Gustaph Because Of You
Bulgarije Ziet af van deelname -
Cyprus Andrew Lambrou -
Denemarken 11 februari -
Duitsland Begin maart -
Estland 11 februari -
Finland 25 februari -
Frankrijk La Zarra -
Georgië Iru Khechanovi -
Griekenland Victor Vernicos What They Say
Ierland Wild Youth We Are One
IJsland 4 maart -
Israël Noa Kirel Unicorn
Italië - -
Kroatië 11 februari -
Letland 11 februari -
Litouwen 18 februari -
Noord Macedonië Ziet af van deelname -
Malta 11 februari -
Moldavië - -
Montenegro Ziet af van deelname -
Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper -
Noorwegen - -
Oekraïne TVORCHI Heart of Steel
Oostenrijk Teya & Salena -
Polen 26 februari -
Portugal 11 maart -
Roemenië 11 februari -
Rusland Uitgesloten van deelname -
San Marino 25 februari -
Servië 4 maart -
Slovenië Joker Out Carpe Diem
Spanje - -
Tsjechië 30 januari -
Verenigd Koninkrijk - -
Zweden 11 maart -
Zwitserland - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Kalush Orchestra met hun nummer 'Stefania' heeft gewonnen is Oekraïne automatisch geplaatst voor de finale van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023. Het festival vindt dit jaar plaats in het Verenigd Koninkrijk en het duo Mia Nicolai & Dion Cooper zullen Nederland vertegenwoordigen.

Datum en info Uitslag 2022

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter