Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2023

De grote finale van het Eurovisie Songfestival zit erop. Bekijk hier de uitslag.

Aan de 67e editie van het Eurovisie Songfestival in 2023 doen onderstaande 37 landen mee. Deze lijst was lang onder voorbehoud, want het was even afwachten welke landen ook daadwerkelijk van de partij zouden zijn. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 63e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 66e keer mee. De Russen worden net als vorig jaar worden uitgesloten van deelname. Het is ook zeker dat Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro niet in actie zullen komen. Deze landen hebben in oktober al laten weten er niet bij te zullen zijn. Voor Noord-Macedonië en Montenegro zijn er simpelweg niet voldoende financiële middelen aanwezig.

Oekraïne zou het songfestival in 2023 organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2017, toen vond het festival plaats in het International Exhibition Centre in Kiev. Vanwege de onrustige situatie in Oekraïne wordt er echter uitgeweken naar Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. Na de overwinning van Kalush Orchestra in 2022 is Oekraïne als 'gastland' in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag 13 mei. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Deelnemers Nederland en België

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruik maken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Georgië zal in 2023 de winnaar van The Voice naar het Verenigd Koninkrijk sturen en ook de omroepen van IJsland, Servië, Portugal (Festival da Canção), Letland (Supernova), Malta (The Malta Eurovision Song Contest) en Duitsland (Unser Lied für Liverpool) hebben laten weten weer gebruik te maken van nationale selecties. Traditiegetrouw zullen de meeste finales van nationale selecties in februari plaatsvinden en weten we rond maart hoe het complete deelnemersveld er uit gaat zien. In Nederland wordt de deelnemer dit jaar weer gekozen door een commissie. Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans hebben de commissie verlaten om plaats te maken voor DJ's Carolien Borgers en Hila Noorzai. De Nederlandse selectiecommissie bestaat daarom dit jaar uit Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Carolien Borgers en Hila Noorzai. Zij hebben besloten om dit jaar het duo Mia Nicolai & Dion Cooper af te vaardigen. Het lied dat ze samen met Duncan Laurence en Jordan Garfield hebben geschreven heet 'Burning Daylight'.

Burning Daylight is een popnummer dat volgens Dion Cooper gaat over vallen en opstaan. Over ruzie en relatieproblemen en het opkrabbelen na dergelijke problemen. Het is een persoonlijk nummer waarin ervaringen van alle 4 de schrijvers voorbij komen. De prachtige clip die bij het lied hoort bekijk je hier op Youtube. Je kunt ook beelden van de repetitie van Burning Daylight op woensdag 3 mei bekijken en alvast een voorproefje krijgen van hoe de intieme show van een zelfverzekerde Mia en Dion er op het podium in Liverpool uit gaat zien.

Ook in België werd verwacht dat er weer een interne selectie georganiseerd zou worden om de kandidaat te bepalen, maar de Vlaamse omroep VRT heeft laten weten voor dit jaar Eurosong 2023 weer van stal te halen en een open selectie te organiseren. Er waren 7 deelnemers: The Starlings, Loredana, Gustaph, Ameerah, Chérine, Gala Dragot en Hunter Falls. De finale van Eurosong was op zaterdag 14 januari. Die avond heeft elke act 2 liedjes ten gehore gebracht en tussendoor kon je genieten van een gastopreden van Duncan Laurence. Na een spannende finale en een piepkleine voorsprong van slechts 1 punt op The Starlings kwam de zanger Gustaph als winnaar uit de bus met zijn prachtige lied Because of You. Gustaph is bekend met het songfestival, hij maakte al twee keer eerder zijn opwachting als achtergrondzanger. Deze keer staat hij dus zelf in de spotlights!

Op de beelden van de tweede repetitie zien we een zelfverzekerde Gustaph in een prachtig wit pak en met een grote witte hoed samen met zijn achtergrondzangeressen een goede show geven.

Veel succes Gustaph, Mia Nicolai & Dion Cooper, we zijn benieuwd hoe de opvolgers van S10 en Jérémie Makiese dit jaar zullen presteren! Gezien de prestaties van de afgelopen jaren verwacht je dat beide landen de halve finales zullen overleven, maar de tussenstanden van bookmakers geven nu al aan dat dit wel eens moeilijk kan worden.


Loreen namens Zweden topfavoriet

Zweden stuurt dit jaar een oude bekende naar Liverpool. Zangeres Loreen heeft de nationale voorrondes gewonnen met haar nummer Tattoo. Je kent Loreen waarschijnlijk nog wel van het songfestival in 2012 dat ze heeft gewonnen met haar wereldhit Euphoria. Ook dit jaar is Loreen weer topfavoriet. Volgens de bookmakers gaan Mia Nicolai & Dion Cooper namens Nederland en Gustaph namens België niet heel veel punten bij elkaar sprokkelen. Hoewel het live-debuut van Burning Daylight tijdens een Eurovisie pre-party op 8 april in Madrid niet vlekkeloos verliep, is Nederland wel wat gestegen in de ogen van bookmakers (van een 19e naar een 14e plaats). Mia en Dion, net als andere artiesten op de avond, hadden te kampen met technische problemen.


Mia Nicolai & Dion Cooper hebben het moeilijk, maar winnen aan zelfvertrouwen

Helaas verliep ook het volgende optreden van deze jonge artiesten tijdens Eurovision in Concert in Amsterdam niet helemaal volgens plan. Ondanks de storm van kritiek, kunnen Mia en Dion nog steeds rekenen op de volledige steun van de AVROTROS en heeft ook Duncan Laurence er vertrouwen in dat de vertolkers van het lied waar hij aan heeft meegeschreven er medio mei klaar voor zijn in Liverpool. Tijdens een optreden bij de talkshow Khalid & Sophie op 28 april kregen we een te horen dat het lied iets is aangepast en dat ze iets hoger zingen dan het origineel. Deze akoestische versie klonk volgens Duncan Laurence, die ook in de studio aanwezig was, hartstikke goed. Achteraf zeggen beide artiesten zelfs blij te zijn met alle kritiek. Want mede hierdoor is besloten om de toonhoogte van het nummer aan te passen. Producer Gordon Groothedde kwam met het idee om anderhalve noot de hoogte in te gaan en deze versie lijkt dus een stuk beter bij Mia & Dion te passen.

Zelf geven Dion en Mia in de podcast Songfestival Troubadours aan niet heel erg bezig te zijn met dergelijke voorspellingen en lijstjes. Uiteindelijk werden The Common Linnets in 2014 tweede, terwijl ze volgens de bookmakers ergens onderaan zouden eindigen. Dion is zelf nogal onder de indruk van de inzendingen van Italië en Finland en Mia geeft aan dat ze de inzending van Oostenrijk erg goed vindt. Gustaph moet het namens België momenteel volgens de bookmakers met een 31e plek doen. Het is afwachten of hij überhaupt de finale haalt, maar we hopen van wel. Zoals het er nu voor staat zal Nederland de eerste halve finale nipt overleven en net naar de finale gaan met een 10e plek. In de top 3 staan trouwens steevast de landen Zweden, Finland en Oekraïne.

Jan Smit is gestopt als lid van de selectiecommissie van AVROTROS voor het Eurovisie Songfestival. Hij vond het na tien jaar tijd om te vertrekken, en het lijkt te maken te hebben met de ophef rond Mia Nicolai & Dion Cooper, de gekozen inzending voor Nederland in het songfestival in Liverpool. Ondanks dat er eerder was gecommuniceerd dat de beslissing unaniem was, was Jan Smit het niet eens met de keuze. Hij voelt zich niet meer op zijn plek in de commissie, maar zal nog wel het commentaar verzorgen.


Oekraïne maakt als eerste land inzending bekend

Oekraïne maakte dit jaar als eerste land zijn inzending bekend. Het duo TVORCHI won namelijk op 17 december de nationale finale van Oekraïne met hun nummer Heart of Steel. Er waren eerder al wel landen die hun deelnemer bekend hadden gemaakt, maar Oekraïne is het eerste land waarvan we naast de artiest ook het het lied weten waarmee ze naar Liverpool gaan. Al snel volgde ook de inzending van Albanië: met hun lied 'Duje' hebben Albina Kelmindi en Familja Kelmindi eind december het festival Festivali i Këngës gewonnen. Voor Albanië was het de allereerste keer dat het publiek de doorslag mocht geven. De jongste kandidaat dit jaar zal ongetwijfeld Victor Vernicos zijn. Deze Griekse zanger -die overigens ook half Deens is- is nog maar 16 jaar en zal aantreden met zijn lied 'What They Say'. Georgië maakt als laatste land op 16 maart hun inzending bekend. Met de aankondiging dat Iru Khechanovi het liede 'Echo' zal zingen zijn nu alle 37 inzendingen voor het songfestival 2023 bekend. In deze Youtube video van het officiële ESC account zie je alle 37 deelnemers voorbij komen.

Alle deelnemers songfestival 2023

Land Artiest Lied
Albanië Albina Kelmindi & Familja Kelmindi Duje
Armenië Brunette Future lover
Australië Voyager Promise
Azerbeidzjan TuralTuranX Tell Me More
België Gustaph Because Of You
Bulgarije Ziet af van deelname -
Cyprus Andrew Lambrou Break A Broken Heart
Denemarken Reiley Don't Go Breaking My Heart
Duitsland Lord Of The Lost Blood And Glitter
Estland Alika Bridges
Finland Käärijä Cha cha cha
Frankrijk La Zarra Évidemment
Georgië Iru Khechanovi Echo
Griekenland Victor Vernicos What They Say
Ierland Wild Youth We Are One
IJsland Diljá Power
Israël Noa Kirel Unicorn
Italië Marco Mengoni Due vite
Kroatië Let 3 Mama šč!
Letland Sudden Lights Aijā
Litouwen Monika Linkytė Stay
Noord Macedonië Ziet af van deelname -
Malta The Busker Dance (Our Own Party)
Moldavië Pasha Parfeni Soarele şi luna
Montenegro Ziet af van deelname -
Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper Burning Daylight
Noorwegen Alessandra Queen of Kings
Oekraïne TVORCHI Heart of Steel
Oostenrijk Teya & Salena Who The Hell Is Edgar?
Polen Blanka Solo
Portugal Mimicat Ai coração
Roemenië Theodor Andrei D.G.T. (Off and on)
Rusland Uitgesloten van deelname -
San Marino Piqued Jacks Like an animal
Servië Luke Black Samo mi se spava
Slovenië Joker Out Carpe Diem
Spanje Blanca Paloma Eaea
Tsjechië Vesna My Sister's Crown
Verenigd Koninkrijk Mae Muller I Wrote A Song
Zweden Loreen Tattoo
Zwitserland Remo Forrer Watergun
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter