Contact · Informatie

Datum Songfestival 2024

Na de overwinning van Loreen zal de 68e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Zweden. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2016. Het is dit jaar de zevende keer dat het evenement plaats zal vinden in Zweden. Extra speciaal is het feit dat het in 2024 alweer 50 jaar geleden is dat ABBA met hun wereldhit 'Waterloo' het songfestival in Engeland in 1974 won.

Zweden songfestival 2024

Het festival wordt dit jaar georganiseerd door Zweden


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op een dinsdag en donderdag in mei 2024. Tijdens die halve finales zullen ook de deelnemers van Nederland en België in actie moeten komen. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op de zaterdag. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Zweden.

Er doen dit jaar weer veel landen mee aan het Eurovisie Songfestival. De kans is groot dat Rusland ook dit jaar weer wordt uitgesloten van deelname. Luxemburg zal echter voor het eerst sinds 1993 weer van de partij zijn. Het is afwachten welke deelnemer de Nederlandse selectiecommissie zal aanwijzen om af te reizen naar Zweden. De Belgische inzending zal dit jaar waarschijnlijk weer bepaald worden middels Eurosong 2024. Een open selectie waar verschillende acts hun opwachting maken.


Hoe laat begint het songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en ook dit jaar zullen waarschijnlijk Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen ook kijkers uit niet-deelnemende landen hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter