Contact · Informatie

Datum Songfestival 2024

Na de overwinning van Loreen zal de 68e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Zweden. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2016. Het is dit jaar de zevende keer dat het evenement plaats zal vinden in Zweden. Extra speciaal is het feit dat het in 2024 alweer 50 jaar geleden is dat ABBA met hun wereldhit 'Waterloo' het songfestival in Engeland in 1974 won.

Er waren een aantal steden die interesse hadden getoond om het festival te organiseren en de artiesten en fans te ontvangen, waaronder Göteborg, Örnsköldsvik en Stockholm. Uiteindelijk heeft de Zweedse omroep SVT op 7 juli laten weten dat het Eurovisie Songfestival in 2024 op 7, 9 en 11 mei zal plaatsvinden in de stad Malmö. Het Eurovisie Songfestival kiest dit jaar voor de nieuwe slogan "United By Music", die ook bij komende edities gebruikt gaat worden. De presentatie is dit jaar in handen van Petra Mede en Malin Åkerman.

Zweden songfestival 2024

Het festival wordt dit jaar georganiseerd door Zweden


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 7 en donderdag 9 mei 2024. Tijdens die halve finales zullen ook de deelnemers van Nederland (Joost Klein) en België (Mustii) in actie moeten komen. Joost zingt 'Europapa', en Mustii 'Before the Party's Over'. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 11 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Zweden.

  • Eerste halve finale is op dinsdag 7 mei 2024 in Malmö
  • Tweede halve finale is op donderdag 9 mei 2024 in Malmö
  • Finale songfestival is op zaterdag 11 mei 2024 in Malmö

De tweede halve finale op donderdag valt dit jaar op Hemelvaartsdag, wat betekent dat de kans groot is dat je die dag vrij bent! Loting heeft bepaald dat we op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zowel Joost Klein (Nederland) en Mustii (België) zien in het tweede deel van de tweede halve finale. Dat maakt Nederland en België tegenstanders voor een plekje in de grote finale op zaterdag.

Er doen dit jaar weer veel landen mee aan het Eurovisie Songfestival. In ieder geval 37 landen en misschien worden het er nog 38. Roemenië stond namelijk niet op de eerste deelnemerslijst, maar de EBU praat nog verder met de Roemeense tv-zender. Luxemburg zal echter voor het eerst sinds 1993 weer van de partij zijn. De selectiecommissie voor Nederland bestaat dit jaar uit Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga, Jacqueline Govaert en Jaap Reesema. Twan van de Nieuwenhuijzen is voorzitter. Vanaf 12 juli tot en met 30 september konden mensen hun inzending voor het songfestival insturen naar AVROTROS. De inschrijving is inmiddels gesloten met een recordaantal van meer dan 600 liedjes. De selectiecommissie staat daarom voor een flinke uitdaging om te bepalen welke artiest naar Zweden gaat. Op 11 december maakte AVROTROS bekend dat Joost Klein vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Pas eind februari of begin maart weten we met welk nummer deze energieke artiest aan zal treden. Al Op 30 augustus kondigde de Belgische omroep RTBF aan dat Mustii (Thomas Mustin), een getalenteerde zanger, acteur en auteur, België zal vertegenwoordigen in Zweden. Met zijn indrukwekkende staat van dienst. België was hiermee het eerste land dat zijn artiest voor 2024 aankondigt.


Kaartverkoop

Op dinsdag 28 november gaan de kaartjes voor het 68e Eurovisie Songfestival in Malmö in de verkoop. Vanaf 10:00 uur kun je de tickets kopen via de website van Eurovision.tv. Naast kaarten voor de halve finales en de finale zijn er ook kaarten beschikbaar voor alle juryrepetities.


Eurovision in Concert

Als je alvast in de sfeer wilt komen of niet van plan bent naar Zweden te reizen, overweeg dan om op zaterdag 13 april naar Eurovision in Concert in Amsterdam te gaan. Veel van de artiesten die in Malmö zullen optreden, zullen hoogstwaarschijnlijk ook aanwezig zijn in AFAS Live. Dit jaar wordt Eurovision in Concert opnieuw gepresenteerd door Cornald Maas, en voor de eerste keer wordt hij bijgestaan door de Zweedse presentatrice Charlotte Perrelli.


Hoe laat begint het songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en ook dit jaar zullen waarschijnlijk Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen ook kijkers uit niet-deelnemende landen hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.


Finale Junior Eurovisie Songfestival 2023 op zondag 26 november

Vorig jaar heeft de Franse Lissandro gewonnen met het nummer 'Oh, Mama', en daarom wordt op zondag 26 november vanaf 16:00 uur de 21e editie van het Junior Eurovisie Songfestival uitgezonden vanuit het Palais Nikaïa in Nice, Frankrijk.

Sep & Jasmijn zullen dit jaar Nederland gaan vertegenwoordigen met hun nummer 'Holding on to you'. Wie weet treden ze in de voetsporen van Ralf Mackenbach, de laatste Nederlander die in 2009 het Junior Songfestival wist te winnen.

De finale wordt uitgezonden op NPO3 en is ook live te volgen op het officiële Junior Eurovisie YouTube-kanaal.

De uitslag is inmiddels bekend: Sep & Jasmijn hebben geweldig gezongen op het Junior Eurovisie Songfestival en behaalden de zevende plek. De winnaar is Zoé Clauzure uit Frankrijk, die voor de derde keer op rij heeft gewonnen.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024. Joost Klein vertegenwoordigt Nederland met 'Europapa'.

Datum en info Deelnemers

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter