Contact · Informatie

Datum Songfestival 2024

De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Nemo wint namens Zwitserland met het lied 'The Code'. Bekijk hier de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2024.

Na de overwinning van Loreen zal de 68e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Zweden. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2016. Het is dit jaar de zevende keer dat het evenement plaats zal vinden in Zweden. Extra speciaal is het feit dat het in 2024 alweer 50 jaar geleden is dat ABBA met hun wereldhit 'Waterloo' het songfestival in Engeland in 1974 won.

Er waren een aantal steden die interesse hadden getoond om het festival te organiseren en de artiesten en fans te ontvangen, waaronder Göteborg, Örnsköldsvik en Stockholm. Uiteindelijk heeft de Zweedse omroep SVT op 7 juli laten weten dat het Eurovisie Songfestival in 2024 op 7, 9 en 11 mei zal plaatsvinden in de stad Malmö. Het Eurovisie Songfestival kiest dit jaar voor de nieuwe slogan "United By Music", die ook bij komende edities gebruikt gaat worden. De presentatie is dit jaar in handen van Petra Mede en Malin Åkerman.

Zweden songfestival 2024

Het festival wordt dit jaar georganiseerd door Zweden


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 7 en donderdag 9 mei 2024. Tijdens die halve finales zullen ook de deelnemers van Nederland (Joost Klein) en België (Mustii) in actie moeten komen. Joost zingt 'Europapa', en Mustii 'Before the Party's Over'. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 11 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Zweden.

  • Eerste halve finale is op dinsdag 7 mei 2024 in Malmö
  • Tweede halve finale is op donderdag 9 mei 2024 in Malmö
  • Finale songfestival is op zaterdag 11 mei 2024 in Malmö

De tweede halve finale op donderdag valt dit jaar op Hemelvaartsdag, wat betekent dat de kans groot is dat je die dag vrij bent! Loting heeft bepaald dat we op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) zowel Joost Klein (Nederland) en Mustii (België) zien in het tweede deel van de tweede halve finale. Dat maakt Nederland en België tegenstanders voor een plekje in de grote finale op zaterdag.

Er doen dit jaar weer veel landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Luxemburg zal voor het eerst sinds 1993 weer van de partij zijn.

De selectiecommissie voor Nederland bestaat dit jaar uit Carolien Borgers, Hila Noorzai, Cornald Maas, Sander Lantinga, Jacqueline Govaert en Jaap Reesema. Twan van de Nieuwenhuijzen is voorzitter. Vanaf 12 juli tot en met 30 september konden mensen hun inzending voor het songfestival insturen naar AVROTROS. De inschrijving is inmiddels gesloten met een recordaantal van meer dan 600 liedjes. De selectiecommissie staat daarom voor een flinke uitdaging om te bepalen welke artiest naar Zweden gaat.

Op 11 december maakte AVROTROS bekend dat Joost Klein vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Sinds 29 februari weten we met welk nummer deze energieke artiest aan zal treden. Het wordt 'Europapa', dat is geschreven door Joost Klein samen met Maradonnie, Paul Elstak, Thijmen Melissant, Tim Haars en Teun de Kruif. In de dagen na de presentatie werd meteen al duidelijk dat deze catchy song een grote hit is, met miljoenen stream en views op Spotify en Youtube.

Al Op 30 augustus kondigde de Belgische omroep RTBF aan dat Mustii (Thomas Mustin), een getalenteerde zanger, acteur en auteur, België zal vertegenwoordigen in Zweden. Met zijn indrukwekkende staat van dienst. België was hiermee het eerste land dat zijn artiest voor 2024 aankondigt.


Openingsceremonie op 5 mei

Op zondagmiddag 5 mei wordt de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in Malmö officieel geopend. Alle deelnemers zullen over de turquoise loper wandelen. Mustii loopt namens België helemaal vooraan, en Joost Klein is als 28e aan de beurt om de turquoise loper te betreden. Ben je benieuwd hoe elke artiest zich zal presenteren? Schakel dan op 5 mei om 15:30 in op het YouTube-kanaal van Eurovision, waar de openingsceremonie live wordt uitgezonden.


Kaartverkoop

Op dinsdag 28 november gaan de kaartjes voor het 68e Eurovisie Songfestival in Malmö in de verkoop. Vanaf 10:00 uur kun je de tickets kopen via de website van Eurovision.tv. Naast kaarten voor de halve finales en de finale zijn er ook kaarten beschikbaar voor alle juryrepetities.


Eurovision in Concert

Als je alvast in de sfeer wilt komen of niet van plan bent naar Zweden te reizen, overweeg dan om op zaterdag 13 april naar Eurovision in Concert in Amsterdam te gaan. Veel van de artiesten die in Malmö zullen optreden, zullen ook aanwezig zijn in AFAS Live. Er zullennamelijk 29 artiesten optreden die een paar weken later ook in Malmö hun opwachting maken en er is een gastoptreden van Alexander Rybak. Je kent hem misschien nog wel, hij won in 2009 namens Noorwegen het songfestival in Rusland met zijn lied 'Fairytale'. Dit jaar wordt Eurovision in Concert opnieuw gepresenteerd door Cornald Maas, en voor de eerste keer wordt hij bijgestaan door de Zweedse presentatrice Charlotte Perrelli.


Hoe laat begint het songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en en Cornald Maas zal samen met Jacqueline Govaert het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen ook kijkers uit niet-deelnemende landen hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter