Contact · Informatie · English

Halve finale Songfestival 2021

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale (met openingsact van Duncan Laurence) zou plaatsvinden op dinsdag 12 mei 2020. De tweede halve finale (met openingsact van danser Redo) zou op donderdag 14 mei 2020 zijn. De geplande data gaan vanwege het coronavirus helaas niet door en worden met een jaar uitgesteld. De exacte data zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.

Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen en het gastland Nederland) gaan strijden voor de overwinning. Zodra de uitslagen bekend zijn zullen wij deze zoals je van ons bent gewend als eerste op deze site publiceren.


Loting en startvolgorde

Op dinsdag 28 januari was in het stadhuis in Rotterdam de loting voor de 2020 editie. Sinds dat moment wisten alle landen of ze op dinsdag of donderdag op moeten treden en of ze in het eerste of tweede deel hun opwachting zullen maken. De definitieve startvolgorde en het complete schema wordt pas een paar weken voor aanvang van het festival bekendgemaakt. Het is op dit moment even afwachten of er een nieuwe loting voor de 2021 editie plaats zal vinden.

Andere liedjes dan in 2020

Nu het festival is uitgesteld is de organisatie eerst gaan kijken of alle inzendingen meegenomen kunnen worden naar 2021. De EBU heeft inmiddels laten weten dat de artiesten ook in 2021 op mogen treden, maar dat ze wel op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. Zweden en Estland hebben al aangegeven dat ze niet alleen een nieuw lied, maar ook andere artiest naar Rotterdam zullen sturen. Naar verwachting zullen er de komende periode meer landen aangeven of ze wel of niet voor een andere artiest kiezen. Op onze site kun je een overzicht van alle deelnemers raadplegen en kijken welke landen hebben bevestigd met dezelfde óf met een andere artiest aan te zullen treden.


Hooverphonic namens België in halve finale

De Belgische band Hooverphonic zou in 2020 op de dinsdag in het tweede deel van de avond het persoonlijke nummer 'Release me' ten gehore brengen. Een prachtig nummer dat dit ze wel eens een plek in de finale op zaterdag op kon leveren. De laatste keer dat België dit voor elkaar kreeg was in 2017 toen Blanche op een verdienstelijke vierde plek eindigde. De VRT en RTBF zijn overeengekomen dat Hooverphonic België ook in 2021 zal vertegenwoordigen, maar nu de organisatie heeft laten weten dat de artiesten niet met hetzelde lied als in 2020 op de proppen mogen komen zal ook Hooverphonic een ander nummer uit moeten kiezen.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk weer om 21:00. De televisie uitzendingen zullen gepresenteerd worden door Edsilia Rombley (greenroom), Chantal Janzen en Jan Smit (puntentelling en uitslagen) en de online host is dit jaar NikkieTutorials (Nikkie de Jager). Jan Smit verzorgt al sinds 2011 jaarlijks het commentaar bij het festival, maar mag in 2021 voor verandering eens voor de camera verschijnen. Hij wordt bijgestaan door Edsilia Rombley (vierde op het songfestival in 1998) en tv-presentatrice Chantal Janzen van RTL. Namens Nederland kent een vakjury voor 1 van de 2 dagen de helft van het aantal punten toe, de kijkers stemmen voor de andere helft. Als Nederlander kun je alleen stemmen tijdens de live uitzending waarin de Nederlandse inzending zal optreden. Je kunt helaas niet voor de Nederlandse artiest kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. De halve finales worden in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en zijn wereldwijd live via internet te volgen.

Deelnemers halve finales songfestival 2021 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië Arilena Ara -
Armenië Athena Manoukian -
Australië Montaigne -
Azerbeidzjan Samira Efendi -
België Hooverphonic -
Bulgarije VICTORIA -
Cyprus Sandro -
Denemarken - -
Estland - -
Finland - -
Georgië Tornike Kipiani -
Griekenland Stefania Liberakakis -
Hongarije Zag in 2020 af van deelname, is er in 2021 wellicht wel bij -
Ierland Lesley Roy -
IJsland Daði & Gagnamagnið -
Israël Eden Alene -
Kroatië Damir Kedžo -
Letland Samanta Tina -
Litouwen - -
Noord Macedonië Vasil -
Malta Destiny Chukunyere -
Moldavië Natalia Gordienko -
Montenegro Zag in 2020 af van deelname, is er in 2021 wellicht wel bij -
Noorwegen - -
Oekraïne Go_A -
Oostenrijk Vincent Bueno -
Polen Alicja Szemplińska -
Portugal - -
Roemenië Roxen -
Rusland Little Big -
San Marino Senhit -
Servië Hurricane -
Slovenië Ana Soklič -
Tsjechië Benny Cristo -
Wit-Rusland VAL -
Zweden - -
Zwitserland Gjon's Tears -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020 afgelast

Songfestival 2021

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Vanwege de corona crisis is het festival afgelast en wordt het met een jaar uitgesteld.

Schema finale Data en info

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter