Contact · Informatie · English

Halve finale Songfestival 2021

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale (waarschijnlijk met openingsact van Duncan Laurence) zal plaatsvinden op dinsdag 18 mei 2021. De tweede halve finale zal op donderdag 20 mei 2021 zijn. Het was even de vraag of er publiek aanwezig mocht zijn, maar inmiddels weten we dat bij de shows maximaal 3500 bezoekers (20% van de capaciteit van Ahoy) aanwezig mogen zijn die beslist een negatieve coronatestuitslag moeten kunnen laten zien. Duncan Laurence (de winnaar van 2019) zal de openingsact van de eerste halve finale verzorgen. Ook zullen zangeres Davina Michelle en actrice Thekla Reuten een interval act verzorgen die in het teken staat van water.

Van de 40 landen zullen er 35 in de twee halve finales moeten gaan strijden voor een finaleplaats. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen en het gastland Nederland) gaan strijden voor de overwinning. Zodra de uitslagen bekend zijn zullen wij deze zoals je van ons bent gewend als eerste op deze site publiceren.

Als een artiest niet kan of wil afreizen naar Rotterdam in verband met een corona besmetting of een verplichte quarantaine dan wordt er een backup optreden getoond. Zoals het nu lijkt zal dat alleen het geval zijn bij de Australische zangeres Montaigne en zullen de overige artiesten wel aanwezig zijn in Ahoy.


Loting en startvolgorde

Op dinsdag 28 januari 2020 was in het stadhuis in Rotterdam de loting voor de originele editie. Sinds dat moment wisten alle landen of ze op dinsdag of donderdag op moeten treden en of ze in het eerste of tweede deel hun opwachting zullen maken. Inmiddels weten we dat er geen nieuwe loting voor de 2021 editie plaats zal vinden en dat de eerder bepaalde indeling wordt aangehouden. De definitieve startvolgorde en het complete schema is zoals normaal gesproken pas een paar weken voor aanvang van het festival (op 30 maart) bekendgemaakt. Op dinsdag stemmen Italië, Duitsland en Nederland mee en op donderdag stemmen Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje mee.


Andere liedjes dan in 2020

Nu het festival is uitgesteld is de organisatie eerst gaan kijken of alle inzendingen meegenomen kunnen worden naar 2021. De EBU heeft inmiddels laten weten dat de artiesten ook in 2021 op mogen treden, maar dat ze wel op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. Zweden en Estland hebben al aangegeven dat ze niet alleen een nieuw lied, maar ook andere artiest naar Rotterdam zullen sturen. Naar verwachting zullen er de komende periode meer landen aangeven of ze wel of niet voor een andere artiest kiezen. Op onze site kun je een overzicht van alle deelnemers raadplegen en kijken welke landen hebben bevestigd met dezelfde óf met een andere artiest aan te zullen treden.


Hooverphonic namens België in halve finale

De Belgische band Hooverphonic zou in 2020 op de dinsdag in het tweede deel van de avond het persoonlijke nummer 'Release me' ten gehore brengen. Een prachtig nummer dat dit ze wel eens een plek in de finale op zaterdag op kon leveren. De laatste keer dat België dit voor elkaar kreeg was in 2017 toen Blanche op een verdienstelijke vierde plek eindigde. De VRT en RTBF zijn overeengekomen dat Hooverphonic België ook in 2021 zal vertegenwoordigen, maar nu de organisatie heeft laten weten dat de artiesten niet met hetzelde lied als in 2020 op de proppen mogen komen zal ook Hooverphonic een ander nummer uit moeten kiezen. Inmiddels weten we dat de keuze is gemaakt en dat het 'The Wrong Place' wordt!


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk weer om 21:00. De televisie uitzendingen zullen gepresenteerd worden door Edsilia Rombley (greenroom), Chantal Janzen en Jan Smit (puntentelling en uitslagen) en de online host is dit jaar NikkieTutorials (Nikkie de Jager). Nikkie wordt via Youtube bijgestaan door 'online hosts' Hila Noorzai, Samya Hafsaoui en Rutger Vink die de kijkers virtueel mee zullen nemen door Ahoy. Jan Smit verzorgt al sinds 2011 jaarlijks het commentaar bij het festival, maar mag in 2021 voor verandering eens voor de camera verschijnen. Hij wordt bijgestaan door Edsilia Rombley (vierde op het songfestival in 1998) en tv-presentatrice Chantal Janzen van RTL. Omdat Jan Smit dit jaar dus voor de camera staat zal Cornald Maas deze keer het tv commentaar samen met radio DJ Sander Lantinga gaan verzorgen. Namens Nederland kent een vakjury voor 1 van de 2 dagen de helft van het aantal punten toe, de kijkers stemmen voor de andere helft. Als Nederlander kun je alleen stemmen tijdens de live uitzending waarin de Nederlandse inzending zal optreden. Je kunt helaas niet voor de Nederlandse artiest kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. De halve finales worden in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en zijn wereldwijd live via internet te volgen. In de pauze van de tweede halve finale zullen klassiek balletdanser Ahmad Joudeh en BMX-er Dez Maarse hun opwachting maken.

Deelnemers eerste halve finale songfestival 2021

Land Artiest Lied
Litouwen The Roop Discoteque
Slovenië Ana Soklič Amen
Rusland Manizha Russkaya Zhenschina
Zweden Tusse Voices
Australië Montaigne Technicolour
Noord Macedonië Vasil Here I Stand
Ierland Lesley Roy Maps
Cyprus Elena Tsagrinou El Diablo
Noorwegen TIX Fallen Angel
Kroatië Albina Tick Tock
België Hooverphonic The Wrong Place
Israël Eden Alene Set Me Free
Roemenië Roxen Amnesia
Azerbeidzjan Samira Efendi Mata Hari
Oekraïne Go_A Shum
Malta Destiny Chukunyere Je Me Casse

Deelnemers tweede halve finale songfestival 2021

Land Artiest Lied
San Marino Senhit Adrenalina
Estland Uku Suviste The Lucky One
Tsjechië Benny Cristo Omaga
Griekenland Stefania Liberakakis Last Dance
Oostenrijk Vincent Bueno Amen
Polen Rafał The Ride
Moldavië Natalia Gordienko Sugar
IJsland Daði & Gagnamagnið 10 Years
Servië Hurricane Loco Loco
Georgië Tornike Kipiani You
Albanië Anxhela Peristeri Karma
Portugal The Black Mamba Love Is on My Side
Bulgarije VICTORIA Growing Up Is Getting Old
Finland Blind Channel Dark Side
Letland Samanta Tina The Moon Is Rising
Zwitserland Gjon's Tears Tout l'univers
Denemarken Fyr og Flamme Øve Os På Hinanden
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2020 afgelast

Songfestival 2021

Nadat Duncan Laurence met zijn nummer 'Arcade' heeft gewonnen zou de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in 2020 plaatsvinden in Rotterdam. Vanwege de corona crisis is het festival afgelast en wordt het met een jaar uitgesteld.

Schema finale Data en info

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter