Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2021

Italië heeft het songfestival gewonnen met 524 punten en Jeangu Macrooy eindigde als 23e. Bekijk hier de uitslag van het songfestival 2021!

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 in Nederland zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale (waarschijnlijk met openingsact van Duncan Laurence) zal plaatsvinden op dinsdag 18 mei 2021. De tweede halve finale zal op donderdag 20 mei 2021 zijn. Het was even de vraag of er publiek aanwezig mocht zijn, maar inmiddels weten we dat bij de shows maximaal 3500 bezoekers (20% van de capaciteit van Ahoy) aanwezig mogen zijn die beslist een negatieve coronatestuitslag moeten kunnen laten zien. Duncan Laurence (de winnaar van 2019) zal de openingsact van de eerste halve finale verzorgen. Ook zullen zangeres Davina Michelle en actrice Thekla Reuten een interval act verzorgen die in het teken staat van water.

Van de 40 landen zullen er 35 in de twee halve finales moeten gaan strijden voor een finaleplaats. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen en het gastland Nederland) gaan strijden voor de overwinning. Onderaan deze pagina vind je het complete programma en de startvolgorde van alle landen. Volgens de bookmakers zal Destiny namens Malta met haar lied Je Me Casse in ieder geval doorgaan naar de finale, ze wordt samen met de Franse inzending Barbara Pravi (automatisch geplaatst voor zaterdag) gezien als de favoriet voor de overwinning. Ook Cyprus en IJsland lijken zekerheidjes voor een plek op zaterdag. Zodra de uitslagen bekend zijn zullen wij deze zoals je van ons bent gewend als eerste op deze site publiceren.

Als een artiest niet kan of wil afreizen naar Rotterdam in verband met een corona besmetting of een verplichte quarantaine dan wordt er een backup optreden getoond. Zoals het nu lijkt zal dat alleen het geval zijn bij de Australische zangeres Montaigne en zullen de overige artiesten wel aanwezig zijn in Ahoy. Een dag voor hun optreden werd ook bekend dat de IJslandze inzending niet live zal optreden. De groep Daði & Gagnamagni moet in quarantaine omdat er een bandlid positief is getest op Covid-19. Ze zijn al in Rotterdam en hebben ook al gerepeteerd, dus waarschijnlijk krijg je donderdag beelden van één van de repetities te zien.


Loting en startvolgorde

Op dinsdag 28 januari 2020 was in het stadhuis in Rotterdam de loting voor de originele editie. Sinds dat moment wisten alle landen of ze op dinsdag of donderdag op moeten treden en of ze in het eerste of tweede deel hun opwachting zullen maken. Inmiddels weten we dat er geen nieuwe loting voor de 2021 editie plaats zal vinden en dat de eerder bepaalde indeling wordt aangehouden. De definitieve startvolgorde en het complete schema is zoals normaal gesproken pas een paar weken voor aanvang van het festival (op 30 maart) bekendgemaakt. Litouwen bijt op dinsdag de spits af en de halve finale van donderdagavond wordt afgetrapt door Senhit uit San Marino. Extra leuk is dat zij op het podium gezelschap krijgt van de bekende Amerikaanse rapper Flo Rida, die je misschien wel kent van wereldhits als Whistle en My House. Op dinsdag stemmen Italië, Duitsland en Nederland mee en op donderdag stemmen Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje mee.


Andere liedjes dan in 2020

Nu het festival is uitgesteld is de organisatie eerst gaan kijken of alle inzendingen meegenomen kunnen worden naar 2021. De EBU heeft inmiddels laten weten dat de artiesten ook in 2021 op mogen treden, maar dat ze wel op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. Zweden en Estland hebben al aangegeven dat ze niet alleen een nieuw lied, maar ook andere artiest naar Rotterdam zullen sturen. Naar verwachting zullen er de komende periode meer landen aangeven of ze wel of niet voor een andere artiest kiezen. Op onze site kun je een overzicht van alle deelnemers raadplegen en kijken welke landen hebben bevestigd met dezelfde óf met een andere artiest aan te zullen treden.


Hooverphonic namens België in halve finale

De Belgische band Hooverphonic zou in 2020 op de dinsdag in het tweede deel van de avond het persoonlijke nummer 'Release me' ten gehore brengen. Een prachtig nummer dat dit ze wel eens een plek in de finale op zaterdag op kon leveren. De laatste keer dat België dit voor elkaar kreeg was in 2017 toen Blanche op een verdienstelijke vierde plek eindigde. De VRT en RTBF zijn overeengekomen dat Hooverphonic België ook in 2021 zal vertegenwoordigen, maar nu de organisatie heeft laten weten dat de artiesten niet met hetzelde lied als in 2020 op de proppen mogen komen zal ook Hooverphonic een ander nummer uit moeten kiezen. Inmiddels weten we dat de keuze is gemaakt en dat het 'The Wrong Place' wordt!


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten waarschijnlijk weer om 21:00. De televisie uitzendingen zullen gepresenteerd worden door Edsilia Rombley (greenroom), Chantal Janzen en Jan Smit (puntentelling en uitslagen) en de online host is dit jaar NikkieTutorials (Nikkie de Jager). Nikkie wordt via Youtube bijgestaan door 'online hosts' Hila Noorzai, Samya Hafsaoui en Rutger Vink die de kijkers virtueel mee zullen nemen door Ahoy. Jan Smit verzorgt al sinds 2011 jaarlijks het commentaar bij het festival, maar mag in 2021 voor verandering eens voor de camera verschijnen. Hij wordt bijgestaan door Edsilia Rombley (vierde op het songfestival in 1998) en tv-presentatrice Chantal Janzen van RTL. Omdat Jan Smit dit jaar dus voor de camera staat zal Cornald Maas deze keer het tv commentaar samen met radio DJ Sander Lantinga gaan verzorgen. Namens Nederland kent een vakjury voor 1 van de 2 dagen de helft van het aantal punten toe, de kijkers stemmen voor de andere helft. Als Nederlander kun je alleen stemmen tijdens de live uitzending waarin de Nederlandse inzending zal optreden. Je kunt helaas niet voor de Nederlandse artiest kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. De halve finales worden in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en zijn wereldwijd live via internet te volgen. In de pauze van de tweede halve finale zullen klassiek balletdanser Ahmad Joudeh en BMX-er Dez Maarse hun opwachting maken. Na afloop van de tweede halve finale is er een persconferentie waarin o.a. de geplaatste landen loten in welke helft van de finale ze gaan optreden. De definitieve startvolgorde wordt in de nacht van donderdag op vrijdag door de producenten van het festival bepaald, zodra deze bekend is publiceren wij hier het schema van de finale.

Uitslag eerste halve finale songfestival 2021

Land Artiest Lied Punten
Litouwen The Roop Discoteque Door naar finale 203
Slovenië Ana Soklič Amen 44
Rusland Manizha Russkaya Zhenschina Door naar finale 225
Zweden Tusse Voices Door naar finale 142
Australië Montaigne Technicolour 28
Noord Macedonië Vasil Here I Stand 23
Ierland Lesley Roy Maps 20
Cyprus Elena Tsagrinou El Diablo Door naar finale 170
Noorwegen TIX Fallen Angel Door naar finale 115
Kroatië Albina Tick Tock 110
België Hooverphonic The Wrong Place Door naar finale 117
Israël Eden Alene Set Me Free Door naar finale 192
Roemenië Roxen Amnesia 85
Azerbeidzjan Samira Efendi Mata Hari Door naar finale 138
Oekraïne Go_A Shum Door naar finale 267
Malta Destiny Chukunyere Je Me Casse Door naar finale 325

Uitslag tweede halve finale songfestival 2021

Land Artiest Lied Punten
San Marino Senhit Adrenalina Door naar finale 118
Estland Uku Suviste The Lucky One 58
Tsjechië Benny Cristo Omaga 23
Griekenland Stefania Liberakakis Last Dance Door naar finale 184
Oostenrijk Vincent Bueno Amen 66
Polen Rafał The Ride 35
Moldavië Natalia Gordienko Sugar Door naar finale 179
IJsland Daði & Gagnamagnið 10 Years Door naar finale 288
Servië Hurricane Loco Loco Door naar finale 124
Georgië Tornike Kipiani You 16
Albanië Anxhela Peristeri Karma Door naar finale 112
Portugal The Black Mamba Love Is on My Side Door naar finale 239
Bulgarije VICTORIA Growing Up Is Getting Old Door naar finale 250
Finland Blind Channel Dark Side Door naar finale 234
Letland Samanta Tina The Moon Is Rising 14
Zwitserland Gjon's Tears Tout l'univers Door naar finale 291
Denemarken Fyr og Flamme Øve Os På Hinanden 89
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter