Contact · Informatie · English

Agenda voorrondes Eurovisie Songfestival 2019 per land

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival 2019 in Israël houden veel landen een voorronde om de inzending te bepalen. Hier vind je een overzicht van de voorrondes per land.

Veel landen openen op een bepaald moment de inschrijvingen waarna de omroep van het betreffende land uit deze inzendingen meestal zelf een selectie maakt van artiesten die live op televisie mogen optreden. Tijdens die uitzendingen bepalen kijkers (in combinatie met een jury) wie er naar het songfestival in Israël gaat. Zelft kiest gastland Israël zijn deelnemer en lied via de talentenshow "Hakokhav Haba".

In Nederland wordt er al een paar jaar geen voorronde meer gehouden. Tot 2013 hadden we wel een voorronde genaamd het Nationaal Songfestival. Tegenwoordig wordt de Nederlandse inzending gekozen door een commissie. Wie de AVROTROS in 2019 naar het songfestival in Israël toe zal sturen is nog niet bekend, maar net zoals vorig jaar gaan ook nu weer de namen van zangeressen Maan en Romy Monteiro rond, maar ook de naam van Sharon den Adel (Within Temptation) wordt vaak genoemd. Zelfs rapper boef heeft vol zelfvertrouwen aangegeven graag namens Nederland voor de winst in 2019 te gaan.

Er zal dit jaar voor het eerst sinds 1971 geen voorronde voor Malta plaatsvinden. Nu op Malta The X Factor wordt uitgezonden heeft de Maltese omroep bepaald dat de winnaar van dat programma in 2019 Malta zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

Ook Zwitserland stapt na jaren van tegenvallende resultaten af van de nationale voorrondes. In 2019 zal een jury beslissen welke deelnemer er namens Zwitersland naar het songfestival in Israël gaat.

Britse kandidaten kunnen zich tot 26 oktober bij de BBC inschrijven, de omroep zal zelf ook kandidaten aandragen. Een selectie zal op televisie beoordeeld worden door jury en thuispubliek en strijden voor een ticket naar Tel Aviv.

De artiesten die de voorrondes winnen zullen uitkomen in de halve finales en misschien wel in de finale van het Eurovisie Songfestival 2019 in Israël.

Landen met voorrondes Eurovisie Songfestival 2019

Datum Land
Albanië Nog niet bekend
Armenië Nog niet bekend
Australië Nationale finale op 9 februari
Cyprus Nog niet bekend
Denemarken Nog niet bekend
Duitsland Februari
Estland Halve finales op 26 januari, 2 februari en finale op 16 februari
Finland 2 maart
Frankrijk Nog niet bekend
Georgië Winnaar van Georgia's Star (Idols)
Griekenland Nog niet bekend
IJsland Halve finales op 9 februari, 16 februari en finale op 2 maart
Israël Nog niet bekend
Italië Sanremo van 5 tot en met 9 februari
Kroatië Winnaar lokaal songfestival 'Dora' (datum volgt)
Litouwen 23 februari
Montenegro Nog niet bekend
Moldavië Nog niet bekend
Noorwegen Finale op 2 maart
Polen Nog niet bekend
Portugal Nog niet bekend
Roemenië Nog niet bekend
San Marino Nog niet bekend
Spanje Januari
Tsjechië Nog niet bekend
Verenigd Koninkrijk Nog niet bekend
Wit-Rusland Nog niet bekend
Zweden Finale Melodifestivalen op 9 maart


Meer weten over het songfestival in Israël? Raadpleeg dan 1 van deze pagina's:

Deel dit via: Facebook / Twitter / Google+ / Email

Eurovisie Songfestival 2019

Songfestival 2019

Nadat Netta Barzilai met haar nummer 'Toy' heeft gewonnen zal de 64e editie van het Eurovisie Songfestival in 2019 plaatsvinden in Israël.

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter en Google+