Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2021

De grote finale is zojuist afgesloten door San Marino. Jeangue was als 23e aan de beurt. Hoe gaat hij het doen? Inmiddels is het tijd om te stemmen en de punten te verdelen. Bekijk -zodra de stemmen zijn geteld- de uitslag van het songfestival 2021!

Aan de 65e editie van het Eurovisie Songfestival in Nederland doen onderstaande landen mee. Het deelnemersveld was al helemaal compleet, maar vanwege het coronavirus ging het festival helaas niet door. In eerst instantie hadden alle landen die in 2020 zouden deelnemen hun deelname voor 2021 ook bevestigd. De omroep AMPTV uit Armenië heeft echter in maart aan de EBU laten weten dat het zich terug zal trekken en niet mee zal doen dit jaar, volgens de omroep hadden ze door alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd niet voldoende tijd om een goede deelnemer te vinden. Verder werd eind maart bekend dat Wit-Rusland dit jaar niet mag deelnemen aan het songfestival. Het lied 'Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You)' werd begin maart al door de EBU afgewezen omdat het teveel politiek beladen was. Wit-Rusland kreeg daarna de kans om een nieuw lied te selecteren, maar ook deze voldeed niet aan de regels van de EBU. Nu de termijn om liedjes in te zenden is verstreken wordt Wit-Rusland automatisch uitgesloten van deelname.

Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen in 2020 voor de 61e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 64e keer mee. Mocht een artiest dit jaar niet kunnen afreizen naar Rotterdam in verband met een corona besmetting of een verplichte quarantaine dan wordt er een backup live optreden getoond die elk land vooraf al bij de organisatie aan moet leveren. De Australische zangeres Montaigne zal niet naar Rotterdam zal afreizen voor een optreden, van het lied 'Technicolour' zul je dus waarschijnlijk de backup video te zien krijgen. En ook van de IJslandze inzending zul je geen live optreden te zien krijgen. De groep Daði & Gagnamagni moet in quarantaine omdat er een bandlid positief is getest op Covid-19. Waarschijnlijk krijgen de kijkers thuis beelden van een van de repetities te zien.

Deelnemers songfestival 2021

Aan de volgende editie van dit jaarlijkse spektakel zouden 41 landen deelnemen, na de terugtrekking van Armenië en het uitsluiten van Wit-Rusland worden het er 39


Liedjes voor songfestival 2020 uitgesloten van deelname 2021

De EBU heeft bekend gemaakt dat de liedjes waarmee alle deelnemers in 2020 van de partij zouden zijn uitgesloten worden van deelname in 2021. Elk land zal dus wel op zoek moeten gaan naar een nieuw lied. Wel mogen de landen de artiest die ze zouden afvaardigen alsnog laten optreden in 2021. Een aantal landen hebben al aangegeven dat de artiesten die hun land in 2020 zouden vertegenwoordigen ook in 2021 van de partij zullen zijn. AVROTROS heeft dus al laten weten da Jeangu Macrooy de Nederlandse inzending blijft en ook de VRT en RTBF zijn overeengekomen dat Hooverphonic België zal vertegenwoordigen! Sommige andere landen hebben al laten weten dat ze nieuwe voorrondes zullen gaan organiseren. De 41 artiesten die in 2020 zouden deelnemen worden tijdens een speciale tv uitzending op 16 mei 2020 alsnog in de schijnwerpers gezet. Deze vervanger van het songfestival heet "Europe Shine A Light" en is vanaf 21:00 op NPO 1 te zien. Verder kun je op de data waarop de halve finales plaats zouden vinden (dinsdag 12 en donderdag 14 mei) op het officiële YouTube-kanaal van de EBU ook kijken naar 'Eurovision Song Celebration', hier komen alle artiesten die deel zouden nemen ook aan bod.


Landen die hebben bevestigd dezelfde artiest als in 2020 af te vaardigen

 • Australië (Montaigne)
 • Azerbeidzjan (Samira Efendi)
 • België (Hooverphonic)
 • Bulgarije (VICTORIA)
 • Georgië (Tornike Kipiani)
 • Griekenland (Stefania Liberakakis)
 • Ierland (Lesley Roy)
 • Israël (Eden Alene)
 • IJsland (Daði & Gagnamagnið)
 • Letland (Samanta Tīna)
 • Malta (Destiny)
 • Moldavië (Natalia Gordienko)
 • Nederland (Jeangu Macrooy)
 • Noord Macedonië (Vasil)
 • Oekraïne (Go_A)
 • Oostenrijk (Vincent Bueno)
 • Roemenië (Roxen)
 • San Marino (Senhit)
 • Servië (Hurricane)
 • Slovenië (Ana Soklič)
 • Spanje (Blas Cantó)
 • Tsjechië (Benny Cristo)
 • Zwitserland (Gjon's Tears)

Landen die hebben bevestigd een andere artiest selecteren

 • Albanië
 • Cyprus
 • Estland
 • Denemarken
 • Duitsland (nieuwe interne selectie)
 • Finland
 • Frankrijk
 • Kroatië (zal opnieuw voorronde 'Dora' organiseren)
 • Litouwen (The Roop heeft ook de nationale voorronde van 2021 gewonnen en zal alsnog deelnemen met het nummer nummer 'Discoteque')
 • Noorwegen
 • Wit-Rusland (Het duo VAL zou eerst wel weer afgevaardigd worden, maar na kritiek op de eigen staatsomroep heeft deze besloten een andere kandidaat te kiezen wiens liedjes vervolgens zijn afgewezen omdat ze te politiek beladen zouden zijn)
 • Zweden
 • En de zangeres Elisa die Portugal in 2020 zou vertegenwoordigen heeft via social media aangegeven dat de Portugese omroep opnieuw voorrondes gaat organiseren

Nederland automatisch geplaatst voor de finale

Gastland Nederland is in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale. Ook Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek. Wie gaat Duncan Laurence opvolgen en het spektakel in Rotterdam winnen? Volgens de bookmakers zal het dit jaar gaan tussen Malta (Destiny), Italië (Måneskin) en Frankrijk (Barbara Pravi), maar is ook de Zwitserse inzending Tout l'universe van Gjon's Tears een outsider voor de overwinning. Zodra de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2021 officieel binnen is zullen wij deze zoals ieder jaar als allereerste online zetten!


Jeangu Macrooy met 'Birth Of A New Age' Nederlandse inzending

Jeangu Macrooy zou Nederland in 2020 al vertegenwoordigen en gaat dat alsnog doen in 2021. Macrooy is geboren in Surinaams Paramaribo, woont een aantal jaren in Nederland, heeft een stem met 'soul' en je kent hem misschien wel van De Wereld Draait Door waar hij regelmatig een optreden verzorgt. Hij heeft al wat jaren ervaring: Jeangu heeft al op meerdere festivals opgetreden, was als Judas te zien in The Passion 2018, won in 2016 al een 3FM Serious Talent award en omdat hij er altijd piekfijn uitziet riep modeblad Esquire hem 2 jaar geleden uit tot best geklede man van het jaar. Jeangu zou het lied 'Grow' gaan zingen, maar de organisatie heeft laten weten dat de liedjes van 2020 niet meegenomen mogen worden naar 2021. Op donderdag 4 maart 2021 heeft Jeangu Macrooy zijn nieuwe inzending 'Birth Of A New Age' aan ons gepresenteerd via zijn eigen social media kanalen en die van AVRTOTROS. Bekijk en luister hier het nummer op Youtube. Jeangu Macrooy lijkt in zijn act te groeien. Op de beelden van de eerste repetitie op het podium in Ahoy zien we dat hij echt een verhaal meegeeft aan zien lied 'Birth of a new age'. Een prachtige show, met goed gebruik van het podium en de schermen. Bekijk hier de beelden van de eerste repetitie op Youtube.

Naast Jeangu Macrooy zal er nog een Nederlandse artiest optreden in Rotterdam: De 18-jarige zangeres Stefania Liberakakis wordt namens Griekenland afgevaardigd. Ze woont al jaren in Nederland, maar heeft Griekse ouders. Je kent haar misschien wel van het Junior Eurovisie Songfestival, Kinderen voor Kinderen en The Voice Kids. In eerste instantie zou ze meedoen met haar nummer Superg!rl, maar ook zij moest op zoek gaan naar een nieuw lied voor 2021. De titel van het lied is inmiddels bekend, het wordt 'Last Dance'! In de voorbereiding op de 2020 editie is Stefania gevolgd door het programma Koplopers van de VPRO. De documentaire is nu te zien op Youtube.

En er is nog meer Nederlandse inbreng: zangeres Efendi zal in Rotterdam het lied 'Mata Hari' zingen wat is geschreven door de Nederlanders Luuk van Beers, Amy van der Wel en Tony Cornelissen.


Hooverphonic alsnog namens België

De Belgische rockband Hooverphonic zou in Rotterdam het liedje 'Release me' ten gehore brengen. Een prachtig nummer dat wel eens hoge ogen zou gaan gooien in Rotterdam. Het lied is mede geschreven door bassist Alex Callier toen zijn vader heel erg ziek was en gaat over afscheid nemen van een dierbare. Als het aan diezelfde Alex Callier ligt zou Hooverphonic in 2021 met een ander lied naar Rotterdam te trekken, omdat dit nummer volgend jaar wel eens 'oud' zal klinken. De organisatie heeft al laten weten dat ze ook daadwerkelijk met een ander lied aan zullen moeten treden. Volgens de manager van de band zijn er inmiddels meer dan twintig liedjes waaruit een keuze gemaakt gaat worden en hebben ze zelfs een beetje last van keuzestress. Maar ze zijn eruit, want inmiddels weten we dat het nummer 'The Wrong Place' heet! Met dit nieuwe lied zullen ze als 11e act aantreden in de eerste halve finale op dinsdag.

Waarschijnlijk heb je de naam Hooverphonic al eens eerder gehoord. Ze gaan al een tijdje mee (sinds 1995) en genieten niet alleen in België, maar ook internationaal bekendheid. De internationale doorbraak hebben ze vooral te danken aan het album 'The Magnificent Tree' uit 2000 dat zelfs een groot succes in de Verenigde Staten werd. Door de jaren heen hebben de vaste bandleden -bassist Alex Callier en gitarist Raymond Geerts- al heel wat bandleden (met name zangeressen) versleten. Sinds 2018 traden ze in vaste bezetting op met zangeres Luka Cruysberghs. Zij zou ook de zangeres zijn tijdens de 2020 editie van het songfestival, maar inmiddels is ze alweer vervangen door zangeres Geike Arnaert (bekend van de hit 'Zoutelande' met Bløf) die na meer dan 10 jaar afwezigheid weer terugkeert bij Hooverphonic.


Voorrondes

Veel landen houden een voorronde om hun inzending voor het songfestival te bepalen, maar in Nederland wordt de deelnemer gekozen door een commissie. Ook in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk stappen ze dit jaar voor het eerst over op een interne selectie en stappen ze voor het eerst af van de jaarlijkse tv-selectie. De selectiecommissie in Nederland die voor Jeangu Macrooy heeft gekozen bestaat uit onder andere radio-dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, Joyce Hoedelmans, Eric van Stade, Cornald Maas en Jan Smit.

Alle deelnemers songfestival 2021 (onder voorbehoud)

Land Artiest Lied
Albanië Anxhela Peristeri Karma
Armenië Ziet af van deelname -
Australië Montaigne Technicolour
Azerbeidzjan Samira Efendi Mata Hari
België Hooverphonic The Wrong Place
Bulgarije VICTORIA Growing Up Is Getting Old
Cyprus Elena Tsagrinou El Diablo
Denemarken Fyr og Flamme Øve Os På Hinanden
Duitsland Jendrik Sigwart I Don't Feel Hate
Estland Uku Suviste The Lucky One
Finland Blind Channel Dark Side
Frankrijk Barbara Pravi Voilà
Georgië Tornike Kipiani You
Griekenland Stefania Liberakakis Last Dance
Ierland Lesley Roy Maps
IJsland Daði & Gagnamagnið 10 Years
Israël Eden Alene Set Me Free
Italië Måneskin Zitti e buoni
Kroatië Albina Tick Tock
Letland Samanta Tina The Moon Is Rising
Litouwen The Roop Discoteque
Noord Macedonië Vasil Here I Stand
Malta Destiny Chukunyere Je Me Casse
Moldavië Natalia Gordienko Sugar
Nederland Jeangu Macrooy Birth Of A New Age
Noorwegen TIX Fallen Angel
Oekraïne Go_A Shum
Oostenrijk Vincent Bueno Amen
Polen Rafał The Ride
Portugal The Black Mamba Love Is on My Side
Roemenië Roxen Amnesia
Rusland Manizha Russkaya Zhenschina
San Marino Senhit Adrenalina
Servië Hurricane Loco Loco
Slovenië Ana Soklič Amen
Spanje Blas Cantó Voy a quedarme
Tsjechië Benny Cristo Omaga
Verenigd Koninkrijk James Newman Embers
Wit-Rusland Uitgesloten van deelname -
Zweden Tusse Voices
Zwitserland Gjon's Tears Tout l'univers
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter