Contact · Informatie

Uitslag Songfestival 2024

De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Nemo wint namens Zwitserland met het lied 'The Code'. Bekijk hieronder uitslag van het Eurovisie Songfestival 2024.

Op zaterdag 11 mei 2024 strijden 26 landen (25, na de schorsing van Joost Klein) in Zweden onder het toeziend oog van miljoenen kijkers thuis in de grote finale van het Eurovisie Songfestival voor het beste lied van 2024. Veel deelnemende landen (waaronder Joost Klein namens Nederland en Mustii namens België) moesten overigens eerst nog uitkomen in de halve finales op dinsdag en donderdag. Van die halve finales op dinsdag en donderdag zijn de beste tien landen door naar de grote finale op zaterdag. Het is Joost Klein gelukt om zich te plaatsen voor de grote finale, maar Mustii is helaas afgehaakt. Op de dag van de finale werd bekend dat ook Joost niet zal optreden. is gediskwalificeerd vanwege vermeende bedreigingen jegens een medewerker van het Eurovisie Songfestival. Dit is de eerste keer dat een deelnemer tijdens het festival is gediskwalificeerd. Een klacht is ingediend door een vrouwelijke medewerker van het festival tegen Klein. De European Broadcasting Union (EBU) heeft aangegeven dat, ondanks lopend onderzoek, hij niet mag optreden in de finale, vanwege hun zero-tolerance beleid tegen ongewenst gedrag jegens medewerkers.


Joost doet niet mee aan finale songfestival, maar wint toch

Dit weekend is er maar één winnaar, en dat is Joost Klein. Ondanks de diepe teleurstelling die hij, samen met anderen, voelt over zijn diskwalificatie, blijft hij dit weekend de absolute winnaar. Sinds de controverse in Malmö heeft hij honderdduizenden nieuwe volgers op Instagram verwelkomd en heeft hij nu zelfs de mijlpaal van een miljoen volgers bereikt. Joost Klein komt dit weekend sterker uit de bus dan alle andere deelnemende landen, en zeker sterker dan de grote verliezer, de EBU (de organisatie van het Songfestival), die zich behoorlijk heeft laten kennen.


Joost werd tweede in halve finale

Dat Joost mee had kunnen strijden om de overwinning blijkt wel uit het feit dat hij donderdag tijdens de tweede halve finale als tweede is geëindigd, vlak achter Israël. Hij had op donderdag zelfs meer punten gekregen dan de uiteindelijke winnaar, Zwitserland. Bekijk hier hoeveel punten alle landen die meededen aan de halve finales hebben gekregen.


Kroatië kreeg meeste stemmen via televoting

Nemo heeft namens Zwitserland met het lied 'The Code' het songfestival gewonnen en ontving in totaal 591 punten, waarvan 365 van de vakjury's en 226 via televoting. Zwitserland won echter niet de televoting, want Kroatië ontving veel de meeste punten van de kijkers thuis (337), gevolgd door Israël (322).


Nederlandse kijkers stemden vooral op Israël

De kijkers thuis in Nederland hebben het meest hun stem uitgebracht op Israël. Israël kreeg via Nederlandse televoting 12 punten, Kroatië kreeg er 10, Oekraïne 8, Zwitserland 7, Ierland 6, Frankrijk 5, Griekenland 4, Armenië 3, Italië 2 en Litouwen 1 punt.

De Nederlandse vakjury was vooral erg te spreken over Zwitserland (12 punten), Frankrijk (10 punten) en Portugal (8 punten).


Zo kun je stemmen

Elk deelnemend land mag twee keer punten verdelen. Een keer via televoting en een keer via de vakjury. De verdeling van het aantal punten is ongeveer 50/50. Dit betekent dat de vakjury's de eerste helft van de punten toekennen en de kijkers thuis de andere helft. Uiteraard mag ook dit jaar een land geen punten aan zijn eigen inzending geven. Je kunt dus niet stemmen op je eigen land, maar als Nederlander kun je wel stemmen op een ander land.

Wil je je favoriete liedje steunen? Download dan de officiële Eurovisie Songfestival app voor IOS of Android. Tijdens de live shows fungeert de app als je tweede scherm, waarmee je continu live updates kunt volgen en je persoonlijke ranglijst kunt delen met vrienden.


Nikkie de Jager deelt geen punten meer uit vanuit Leeuwarden

Dit jaar zouden de punten namens Nederland bekendgemaakt worden door Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials. Normaal gesproken zou ze dat vanuit Hilversum doen, maar dit jaar zou worden uitgeweken naar de Friese hoofdstad Leeuwarden. Daar is op 11 mei namelijk het 'Europaparty' feest op een groot plein. Op het Oldehoofsterkerkhof is er een gratis kijkfeest met ruimte voor duizenden fans. Er is voor Leeuwarden gekozen omdat Joost zijn roots in Friesland heeft liggen. Ondanks dat we nu weten dat Joost is geschorst voor deelname aan de finale, zal het feest in Leeuwarden gewoon doorgaan. Nikkie de Jager heeft later aangegeven dat ze niet langer de jurypunten zal presenteren en AVROTROS heeft aangekondigd helemaal niet meer deel te nemen aan de live uitzending.


Wie wordt de winnaar in 2024 en volgt Loreen op?

Met dank aan de winst van Loreen in 2023 met haar lied Tattoo is Zweden automatisch geplaatst voor de finale. Ook de landen Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn als onderdeel van de 'Big Five' verzekerd van een finaleplek. Wie wordt de opvolger van Loreen? Wie wordt de winnaar van de 68e editie van dit megaspektakel? En hoe gaat Joost Klein het met zijn lied 'Europapa' namens Nederland doen na de teleurstellende uitschakeling van Mia & Dion in de halve finales? Volgens de bookmakers was de kans groot is dat zowel Nederland als België zich weten te plaatsen voor de grote finale, en dat ze mogelijk hoog zullen eindigen in de ranglijsten. De prognose is dat Nederland in de top 10 zal eindigen en België daar net buiten zal vallen. Helaas heeft Mustii zich niet weten te kwalificeren voor de finale en weten we nu dat Joost niet mee zal doen, omdat hij is gediskwalificeerd. Volgens de bookmakers had Joost Klein eind april zelfs de mogelijkheid om in de top 3 eindigen en had hij een kans van meer dan 10% om het songfestival daadwerkelijk te winnen. Die verwachting is later iets bijgesteld, omdat inzendingen van andere landen steeds beter in de smaak begonnen te vallen. Zwitserland, Kroatië en Italië lijken de meeste kan op de overwinning te maken. Zodra de uitslag bekend is zullen wij deze net zoals de voorgaande jaren als allereerste op deze website publiceren!

Einduitslag finale Eurovisie Songfestival 2024

Positie Land Artiest Lied Punten
1 Zwitserland Nemo The Code 591 punten (365 jurypunten)
2 Kroatië Baby Lasagna Rim tim tagi dim 547 punten (210 jurypunten)
3 Oekraïne alyona alyona & Jerry Heil Teresa & Maria 453 punten (146 jurypunten)
4 Frankrijk Slimane Mon amour 445 punten (218 jurypunten)
5 Israël Eden Golan Hurricane 375 punten (52 jurypunten)
6 Ierland Bambie Thug Doomsday Blues 278 punten (142 jurypunten)
7 Italië Angelina Mango La noia 268 punten (164 jurypunten)
8 Armenië Ladaniva Jako 183 punten (101 jurypunten)
9 Zweden Marcus & Martinus Unforgettable 174 punten (125 jurypunten)
10 Portugal Iolanda Grito 152 punten (139 jurypunten)
11 Griekenland Marina Satti Zari 126 punten (41 jurypunten)
12 Duitsland Isaak Always on the Run 117 punten (99 jurypunten)
13 Luxemburg Tali Fighter 103 punten (83 jurypunten)
14 Litouwen Silvester Belt Luktelk 90 punten (32 jurypunten)
15 Cyprus Silia Kapsis Liar 78 punten (34 jurypunten)
16 Letland Dons Hollow 64 punten (36 jurypunten)
17 Servië Teya Dora Ramonda 54 punten (22 jurypunten)
18 Verenigd Koninkrijk Olly Alexander Dizzy 46 punten (46 jurypunten)
19 Finland Windows95Man No Rules 38 punten (7 jurypunten)
20 Estland 5Miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi 37 punten (4 jurypunten)
21 Georgië Nutsa Buzaladze Fire Fighter 34 punten (15 jurypunten)
22 Spanje Nebulossa Zorra 30 punten (19 jurypunten)
23 Slovenië Raiven Veronika 27 punten (15 jurypunten)
24 Oostenrijk Kaleen We Will Rave 24 punten (19 jurypunten)
25 Noorwegen Gåte Ulveham 16 punten (12 jurypunten)
Nederland Joost Klein Europapa Gediskwalificeerd
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter