Contact · Informatie

Finale Songfestival 2024

De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Nemo wint namens Zwitserland met het lied 'The Code'. Bekijk hier de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2024.

De finale van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden op zaterdag 11 mei 2024. Na de winst van Loreen zal de finale plaatsvinden in de Zweedse stad Malmö. Naast Zweden (winnaar van vorig jaar) zijn ook de 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. De inzendingen van Nederland (Joost Klein met 'Europapa') en België (Mustii met 'Before the party's over') moesten zich eerst zien te plaatsen via de halve finales. Beide landen kwamen uit in het tweede deel van de halve finale op donderdag en daarom waren België en Nederland dit jaar dus directe concurrenten van elkaar voor een finaleplek. Volgens de bookmakers leek het een formaliteit te zijn dat ze zich wisten te kwalificeren voor de grote show op zaterdag. Eind april was er zelfs de verwachting dat Joost wel eens in de top 3 kon eindigen en dat ook Mustii op een plek in de top 10 kon rekenen. Nu het spektakel is begonnen, zijn de verwachtingen iets bijgesteld en is de prognose dat Joost net buiten de top 5 eindigt. Joost heeft zich wel weten te plaatsen, maar Mustii heeft de halve finales helaas niet weten te overleven. De presentatie wordt dit jaar gedaan door Petra Mede en Malin Åkerman.


Deelname Joost Klein lange tijd onzeker na 'incident', inmiddels is de artiest geschorst

Joost Klein ontbrak op vrijdag bij de generale repetitie van het songfestival, hoewel hij gepland stond om als vijfde op te treden. De EBU onderzoekt een incident met hem en heeft aangekondigd dat hij voorlopig niet zal repeteren. Dit incident lijkt verband te houden met een vraag aan de Israëlische zangeres tijdens een persconferentie, waarbij Klein tussenbeide kwam en sommigen zijn gedrag als ongepast beschouwden.

Joost zal vrijdagavond niet meedoen aan de repetitie voor de jury van het Eurovisie Songfestival vanwege het lopende onderzoek. Hoewel hij niet live zal optreden, zal de vakjury wel naar een vorig optreden van hem kijken en daarover oordelen. Hij is dus nog niet definitief uitgesloten. We weten nog niet precies wat er gebeurd is, maar er gaan geruchten dat er iets naars is gezegd over Joost zijn ouders, die er niet meer zijn, en dat dat tot een ruzie heeft geleid tussen hem en een fotograaf. Op dit moment is zelfs de Zweede politie bij het onderzoek betrokken en is het nog onduidelijk of Joost wel of niet zal optreden.


Update: Joost Klein gediskwalificeerd

Joost Klein mag niet meer deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Hij is gediskwalificeerd omdat hij naar verluidt een medewerker van het festival heeft bedreigd. Dit is de eerste keer dat een land uit de wedstrijd is gehaald terwijl het festival nog gaande is.

Een vrouwelijke medewerker van het Songfestival heeft een klacht ingediend tegen Klein. De European Broadcasting Union (EBU) verklaart dat hoewel het onderzoek nog gaande is, ze het niet passend vinden om hem in de finale te laten optreden. Ze hebben naar eigen zeggen een beleid van zero-tolerance ten aanzien van ongewenst gedrag tegenover hun medewerkers.

Inmiddels weten we na een verklaring dat er eigenlijk niks is gebeurd. Joost Klein maakte een dreigende beweging nadat hij het podium had verlaten na de halve finale. Hij had duidelijk gezegd dat hij niet gefilmd wilde worden, maar toen dat toch gebeurde, reageerde hij zo. AVROTROS en vele anderen vinden dat het schorsen van Joost hiervoor een te zware straf is.


Startvolgorde en puntentelling

Zweden, als gastland, weet al sinds begin mei dat het de show mag openen. Verder weten de automatisch geplaatste landen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dat ze in het eerste deel van de finale zullen optreden en Frankrijk dat het in het tweede deel van de avond aan de beurt is. De andere landen van de 'grote vijf', Spanje en Italië, hebben een zogenaamde 'producers choice' geloot. Dat betekent dat het voor hen nog onduidelijk is wanneer ze moeten optreden. Na afloop van de halve finales vindt er namelijk een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. Uiteindelijk werd pas in de nacht van donderdag op vrijdag voorafgaand aan de finale door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt. Inmiddels weten we daat Joost als vijfde act aan de beurt is. Het feit dat hij zo vroeg optreedt is eigenlijk voordelig, omdat kijkers nu niet meer hoeven te wachten tot alle acts voorbij zijn om hun stem uit te brengen, vanaf dit jaar. Je kunt hieronder het volledige schema van de Eurovisie Songfestival-finale bekijken.

De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. Dat doen ze al op de vrijdagavond tijdens de juryrepetitie. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending op zaterdag zelf voor de andere helft van de punten. Sinds 2023 kunnen ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Hoe gaat Joost Klein het doen in Malmö? En weet hij veel stemmen te vergaren van onze Oosterburen in Duitsland, het land waar hij erg populair is? Zoals je van ons gewend bent zullen we ook dit jaar na het verdelen van de punten als eerste de uitslag op onze site presenteren.


Finale songfestival 2024 op televisie

De uitzending van de finale start om 21:00 op NPO 1. Cornald Maas zal de uitzending weer van commentaar voorzien. Dit jaar wordt hij voor het eerst sinds jaren niet bijgestaan door Jan Smit, zijn plek als commentator wordt dit jaar ingenomen door Jacqueline Govaert. Nikkie de Jager zou dit jaar de punten namens Nederland bekendmaken in Leeuwarden, tijdens het 'Europaparty' feest op 11 mei. Dit vanwege Joost's Friese roots. Inmiddels heeft Nikkie de Jager aangegeven dat ze niet langer de jurypunten zal presenteren. Ook heeft AVROTROS aangekondigd dat ze niet meer live zullen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival nadat Joost Klein gediskwalificeerd werd.

In België wordt het festival uitgezonden op de VRT. Ook dit jaar kun je online kijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival. Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet.


Zo breng jij je stem uit

Download de officiële Eurovisie Songfestival app voor IOS of Android om te stemmen op je favoriete liedje. Tijdens de live shows kun je deze app ook gebruiken als tweede scherm om continue live updates tijdens de shows te volgen en je persoonlijke ranglijst te delen met je vrienden. Je kunt niet stemmen op je eigen land, maar je bent vrij om als Nederlander te stemmen voor een ander land.

Schema finale Eurovisie Songfestival 2024

Land Artiest Lied
1 Zweden Marcus & Martinus Unforgettable Automatisch geplaatst
2 Oekraïne alyona alyona & Jerry Heil Teresa & Maria Geplaatst via 1e halve finale
3 Duitsland Isaak Always on the Run Automatisch geplaatst
4 Luxemburg Tali Fighter Geplaatst via 1e halve finale
5 Nederland Joost Klein Europapa GESCHORST
6 Israël Eden Golan Hurricane Geplaatst via 2e halve finale
7 Litouwen Silvester Belt Luktelk Geplaatst via 1e halve finale
8 Spanje Nebulossa Zorra Automatisch geplaatst
9 Estland 5Miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi Geplaatst via 2e halve finale
10 Ierland Bambie Thug Doomsday Blues Geplaatst via 1e halve finale
11 Letland Dons Hollow Geplaatst via 2e halve finale
12 Griekenland Marina Satti Zari Geplaatst via 2e halve finale
13 Verenigd Koninkrijk Olly Alexander Dizzy Automatisch geplaatst
14 Noorwegen Gåte Ulveham Geplaatst via 2e halve finale
15 Italië Angelina Mango La noia Automatisch geplaatst
16 Servië Teya Dora Ramonda Geplaatst via 1e halve finale
17 Finland Windows95Man No Rules Geplaatst via 1e halve finale
18 Portugal Iolanda Grito Geplaatst via 1e halve finale
19 Armenië Ladaniva Jako Geplaatst via 2e halve finale
20 Cyprus Silia Kapsis Liar Geplaatst via 1e halve finale
21 Zwitserland Nemo The Code Geplaatst via 2e halve finale
22 Slovenië Raiven Veronika Geplaatst via 1e halve finale
23 Kroatië Baby Lasagna Rim tim tagi dim Geplaatst via 1e halve finale
24 Georgië Nutsa Buzaladze Fire Fighter Geplaatst via 2e halve finale
25 Frankrijk Slimane Mon amour Automatisch geplaatst
26 Oostenrijk Kaleen We Will Rave Geplaatst via 2e halve finale
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter