Contact · Informatie

Finale Songfestival 2022

De stemmen zijn geteld en de uitslag is bekend. Bekijk hier als allereerste de uitslag van het songfestival in 2022!

De finale van het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië zal plaatsvinden op zaterdag 14 mei 2022 in de PalaOlimpico in Turijn. Inmiddels zijn alle deelnemers en de startvolgorde bekend. De Nederlandse zangeres en rapper S10 moest zich met haar lied 'De Diepte' na de teleurstellende 23 plaats van Jeangu Macrooy eerst zien te plaatsen via de halve finales. Na een goed optreden en een bloedstollende uitslag waarin ze als laatste kreeg te horen dat ze door was weten we inmiddels dat het S10 is gelukt om de finale te bereiken. Ook Jérémie Makiese moest namens België eerst in de halve finales uitkomen. Ook hem is het gelukt om zich te plaatsen met zijn lied 'Miss You'. In tegenstelling tot S10 hoorde de zangger al allereerste dat hij was geplaatst. Als we de bookmakers mogen geloven staan beide artiesten er goed voor en kunnen ze dit jaar wel eens ver komen. Oekraïne zal dit jaar waarschijnlijk op veel sympathie en stemmen kunnen rekenen en zal volgens de bookmakers als winnaar uit de bus komen. Ook gastland Italië, Zweden en -heel opvallend- het Verenigd Koninkrijk staan er volgens de bookmakers goed voor. Vorig jaar eindigde het Verenigd Koninkrijk met James Newman nog helemaal onderaan, maar dit jaar lijkt het heel anders te gaan lopen en kan Sam Ryder wel eens hoog eindigen.

Naast gastland Italië zijn de andere landen van 'De Grote Vijf' automatisch geplaatst. Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de landen die samen met Italië de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. Italië zou dus ook zonder de winst van Måneskin in 2021 met hun lied Zitti e buoni geplaatst zijn. En dat is dan ook de reden waarom er dit jaar slechts 25 landen (in plaats van de 26 van voorgaande jaren) aan zullen treden op zaterdag. Het spektakel wordt dit jaar gepresenteerd door bekende namen: Laura Pausini, Alessandro Cattelan en Mika.


Bekende namen als intervalact

Als intervalact zal op deze avond de Italiaanse rockband Måneskin optreden. De winnaar van vorig brengt dan de primeur van hun nieuwe nieuwe single 'Supermodel'. Ook zullen er gastoptredens zijn van de presentatoren Laura Pausini en Mika en kun je geniete de bijzondere Italiaanse groep Rockin 1000 en de oude bekende Gigliola Cinquetti. Zij won het San Remo-Festival 1964 met Non ho l'età. Het podium oogt dit jaar misschien wat minder spectaculair dan tijdens vorige edities. Dat komt omdat de EBU een week voorafgaand aan het spektakel heeft besloten om enkele bewegende onderdelen van het podium toch niet te laten bewegen. Deze bewegende onderdelen hadden te kampen met technische problemen waarvan men niet zeker wist of het zou lukken om die nog voor de liveshows op te lossen.


Startvolgorde en puntentelling

Na afloop van de halve finales vindt een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. Uiteindelijk wordt in de nacht van donderdag op vrijdag door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt. Die heeft bepaald dat S10 deze avond als 11e aan de beurt is en dat Jérémie Makiese als 16e op zal treden. De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. Dat doen ze al op de vrijdagavond tijdens de juryrepetitie. De juryshow heeft reeds plaatsgevonden en zowel S10 als Jérémie Makiese mogen hier met een goed gevoel op terugkijken. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending op zaterdag zelf voor de andere helft van de punten. De Nederlandse vakjury bestaat dit jaar uit Eva van Manen, Kris Berry, Barry Paff en Andrew Makkinga en Pieter Perquin. In jury van België bestaat uit Joël Habay, Rino Gallo, Alex Germys, Elia Rose en Julie Compagnon. Jeangu Macrooy zal tijdens de uitzending namens Nederland de 12 punten weggeven. Zoals je van ons bent gewend zullen we ook dit jaar na het verdelen van de punten als eerste de uitslag op onze site presenteren.


Finale songfestival 2022 op televisie

De uitzending van de finale start om 21:00 op NPO 1. Jan Smit en Cornald Maas zullen de uitzending van commentaar voorzien. Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet.

Schema finale Eurovisie Songfestival 2022

Land Artiest Lied
Tsjechië We Are Domi Lights off Geplaatst via 2e halve finale
Roemenië WRS Llámame Geplaatst via 2e halve finale
Portugal Maro Saudade, saudade Geplaatst via 1e halve finale
Finland The Rasmus Jezebel Geplaatst via 2e halve finale
Zwitserland Marius Bear Boys do cry Geplaatst via 1e halve finale
Frankrijk Alvan & Ahez Fulenn Automatisch geplaatst
Noorwegen Subwoolfer Give that wolf a banana Geplaatst via 1e halve finale
Armenië Rosa Linn Snap Geplaatst via 1e halve finale
Italië Mahmood & Blanco Brividi Automatisch geplaatst
Spanje Chanel SloMo Automatisch geplaatst
Nederland S10 De Diepte Geplaatst via 1e halve finale
Oekraïne Kalush Orchestra Stefania Geplaatst via 1e halve finale
Duitsland Malik Harris Rockstars Automatisch geplaatst
Litouwen Monika Liu Sentimentai Geplaatst via 1e halve finale
Azerbeidzjan Nadir Rüstəmli Fade To Black Geplaatst via 2e halve finale
België Jérémie Makiese Miss You Geplaatst via 2e halve finale
Griekenland Amanda Tenfjord Die together Geplaatst via 1e halve finale
IJsland Sigga, Beta & Elín Með hækkandi sól Geplaatst via 1e halve finale
Moldavië Zdob și Zdub & Frații Advahov Trenulețu Geplaatst via 1e halve finale
Zweden Cornelia Jakobs Hold me Closer Geplaatst via 2e halve finale
Australië Sheldon Riley Not The Same Geplaatst via 2e halve finale
Verenigd Koninkrijk Sam Ryder Spaceman Automatisch geplaatst
Polen Ochman River Geplaatst via 2e halve finale
Servië Konstrakta In corpore sano Geplaatst via 2e halve finale
Estland Stefan Hope Geplaatst via 2e halve finale
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter