Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2024

Aan de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024 doen onderstaande landen mee. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 64e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 67e keer mee. De Russen zullen er net als Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro ook dit jaar weer niet bij zijn. Roemenië stond lange tijd niet op de eerste lijst van deelnemers, omdat de EBU nog aan het praten met de Roemeense tv-zender, maar inmiddels weten we dat het land om financiële redenen niet mee zal doen. Luxemburg heeft laten weten er in 2024 voor het eerst sinds 30 jaar weer bij te zijn. Dertig jaar geleden (in 1993) deed het land voor het laatst mee, daarna zag het land ervan af in verband met de kosten.

Zweden gaat het songfestival in 2024 voor de zevende keer organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2016, toen vond het festival plaats in de Ericsson Globe in de hoofdstad Stockholm. Na de overwinning van Loreen is Zweden als gastland in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Joost Klein namens Nederland met 'Europapa'

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruikmaken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Traditiegetrouw zullen de meeste finales van nationale selecties in februari plaatsvinden en weten we rond maart hoe het complete deelnemersveld er uit gaat zien.

Vanaf 12 juli was de inschrijving voor de nieuwe Nederlandse inzending geopend. Iedereen kon tot en met 30 septbember zijn of haar inzending naar AVROTROS sturen. Het maakt niet uit of je zelf zingt, liedjes schrijft of producer bent, als je in april maar 24 jaar bent en ervoor zorgt dat je lied niet langer dan 3 minuten duurt kom je in aanmerking. Een speciale selectiecommissie onder leiding van de nieuwe voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen zal uiteindelijk de knoop doorhakken en het lied plus de artiest uitzoeken. Over de selectiecommissie gesproken, Jan Smit is vorig jaar opgestapt en Eric van Stade is later ook afgetreden, dus er waren nog 2 plekjes beschikbaar. Deze plekjes zijn inmiddels ingevuld door zangeres Jacqueline Govaert (bekend van Krezip) en zanger Jaap Reesema.

De inschrijving voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar is inmiddels afgelopen, en bij AVROTROS hebben ze een ongelofelijk aantal liedjes ontvangen, meer dan 600 in totaal. De selectiecommissie staat daarom voor een lastige taak om te beslissen welke artiest naar Zweden mag gaan. Anouk wilde ook graag meedoen aan het Eurovisie Songfestival met een nummer van haar nieuwe album, Deena & Jim. Ze had het zelfs aan de selectiecommissie voorgesteld, maar hun planning paste niet bij die van haar. In 2013 vertegenwoordigde Anouk Nederland al eens op het Songfestival, haalde ze de finale en eindigde op een verdienstelijke negende plaats.

AVROTROS heeft op 11 december bekendgemaakt dat Joost Klein Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Joost staat bekend om zijn energieke optredens en is niet alleen in Nederland, maar ook bij onze Oosterburen in Duitsland erg populair. Zijn nummer 'Friesenjung' was in 2023 in Duitsland een grote hit. Joost Klein zelf zegt: "Meedoen aan het Songfestival is een droom die uitkomt. Vroeger keek ik elk jaar met mijn ouders naar de show. Het is een grote eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen, en ik ga mijn best doen om een geweldig resultaat te halen. Joost Klein, Droom Groot!" Je kunt in deze video zien hoe Joost het telefoontje krijgt waarin hij hoort dat hij mee mag doen namens Nederland.

Het lied dat Joost zal brengen heet 'Europapa'. Op donderdagmiddag 29 februari om 16.45 uur gaat op NPO1 het lied in première. Je kunt het bekijken tijdens een speciale aflevering van Arjen Lubach's 'Avondshow'. Joost Klein zal zelf ook aanschuiven bij Lubach.


Mustii namens België

Op 30 augustus heeft de Belgische omroep RTBF aangekondigd dat Mustii, ook bekend als Thomas Mustin, volgend jaar België zal vertegenwoordigen in Zweden. Mustii is geen onbekende in de entertainmentwereld, want naast zijn zangcarrière is hij ook acteur en auteur. Bovendien componeert hij zijn eigen muziek. Met twee succesvolle albums en talloze uitverkochte concerten op zijn naam lijkt Mustii een zeer sterke kandidaat voor de komende editie. België is het eerste land dat zijn artiest voor 2024 bekendmaakt. Bijna een maand later maakte Cyprus als tweede land de inzending voor Malmö bekend. Het land stuurt zangeres Silia Kapsis naar Zweden. Een bekende naam, je kent haar misschien wel als presentatrice op Nickelodeon.

Joost en Mustii zullen beiden optreden in hetzelfde deel van de tweede halve finale in Malmö. Mustii vertegenwoordigt België met het nummer 'Before the Party's Over'. Dit maakt Nederland en België directe concurrenten voor een plek in de grote finale op zaterdag. Je kunt het prachtige lied van Mustii nu alvast bekijken en beluisteren op Youtube.


Deelname IJsland onder voorbehoud

IJsland denkt eraan niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival in mei door de oorlog in Gaza. De tv-zender RÚV praat erover na de nationale voorronde met de winnaar van Söngvakeppnin. Veel IJslanders vinden het niet goed dat IJsland meedoet als Israël ook meedoet. De definitieve beslissing komt na overleg met de winnaar van de nationale voorronde. Andere landen, zoals Noorwegen, twijfelen ook vanwege de situatie in Israël, maar het lijkt erop dat de European Broadcasting Union niet veel zal doen. Israël doet waarschijnlijk wel mee aan het Eurovisie Songfestival in 2024, ook al mag Rusland niet meedoen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Deelnemers songfestival 2024

Land Artiest Lied
Albanië Besa Kokëdhima Zemrën N'dorë
Armenië - -
Australië 6 maart -
Azerbeidzjan - -
België Mustii Before the party's over
Cyprus Silia Kapsis Liar
Denemarken Saba Sand
Duitsland Isaak Always on the Run
Estland 5Miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
Finland Windows95Man No Rules
Frankrijk Slimane Mon amour
Georgië Noetsa Boezaladze -
Griekenland Marina Satti -
Ierland Bambie Thug Doomsday Blues
IJsland 2 maart -
Israël Eden Golan October Rain
Italië Angelina Mango La noia
Kroatië Baby Lasagna Rim tim tagi dim
Letland Dons Hollow
Luxemburg Tali Fighter
Litouwen Silvester Belt Luktelk
Malta Sarah Bonnici Loop
Moldavië Natalia Barbu In the Middle
Nederland Joost Klein Europapa
Noorwegen Gåte Ulveham
Oekraïne alyona alyona & Jerry Heil Teresa & Maria
Oostenrijk Kaleen We Will Rave
Polen Luna The Tower
Portugal 9 maart -
San Marino Megara 11:11
Servië 2 maart -
Slovenië Raiven Veronika
Spanje Nebulossa Zorra
Tsjechië Aiko Pedestal
Verenigd Koninkrijk Olly Alexander -
Zweden 9 maart -
Zwitserland - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024. Joost Klein vertegenwoordigt Nederland met 'Europapa'.

Datum en info Deelnemers

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter