Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2024

De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Nemo wint namens Zwitserland met het lied 'The Code'. Bekijk hier de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2024.

Aan de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024 doen onderstaande landen mee. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 64e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 67e keer mee. De Russen zullen er net als Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro ook dit jaar weer niet bij zijn. Roemenië stond lange tijd niet op de eerste lijst van deelnemers, omdat de EBU nog aan het praten met de Roemeense tv-zender, maar inmiddels weten we dat het land om financiële redenen niet mee zal doen. Luxemburg heeft laten weten er in 2024 voor het eerst sinds 30 jaar weer bij te zijn. Dertig jaar geleden (in 1993) deed het land voor het laatst mee, daarna zag het land ervan af in verband met de kosten.

Zweden gaat het songfestival in 2024 voor de zevende keer organiseren. Dat deden ze voor het laatst in 2016, toen vond het festival plaats in de Ericsson Globe in de hoofdstad Stockholm. Na de overwinning van Loreen is Zweden als gastland in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.


Joost Klein namens Nederland met 'Europapa'

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruikmaken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Traditiegetrouw zullen de meeste finales van nationale selecties in februari plaatsvinden en weten we rond maart hoe het complete deelnemersveld er uit gaat zien.

Vanaf 12 juli was de inschrijving voor de nieuwe Nederlandse inzending geopend. Iedereen kon tot en met 30 septbember zijn of haar inzending naar AVROTROS sturen. Het maakt niet uit of je zelf zingt, liedjes schrijft of producer bent, als je in april maar 24 jaar bent en ervoor zorgt dat je lied niet langer dan 3 minuten duurt kom je in aanmerking. Een speciale selectiecommissie onder leiding van de nieuwe voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen zal uiteindelijk de knoop doorhakken en het lied plus de artiest uitzoeken. Over de selectiecommissie gesproken, Jan Smit is vorig jaar opgestapt en Eric van Stade is later ook afgetreden, dus er waren nog 2 plekjes beschikbaar. Deze plekjes zijn inmiddels ingevuld door zangeres Jacqueline Govaert (bekend van Krezip) en zanger Jaap Reesema. Jacqueline Govaert neemt trouwens ook de plaats van commentator van Jan Smit over.

De inschrijving voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar is inmiddels afgelopen, en bij AVROTROS hebben ze een ongelofelijk aantal liedjes ontvangen, meer dan 600 in totaal. De selectiecommissie staat daarom voor een lastige taak om te beslissen welke artiest naar Zweden mag gaan. Anouk wilde ook graag meedoen aan het Eurovisie Songfestival met een nummer van haar nieuwe album, Deena & Jim. Ze had het zelfs aan de selectiecommissie voorgesteld, maar hun planning paste niet bij die van haar. In 2013 vertegenwoordigde Anouk Nederland al eens op het Songfestival, haalde ze de finale en eindigde op een verdienstelijke negende plaats.

AVROTROS heeft op 11 december bekendgemaakt dat Joost Klein Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Joost staat bekend om zijn energieke optredens en is niet alleen in Nederland, maar ook bij onze Oosterburen in Duitsland erg populair. Zijn nummer 'Friesenjung' was in 2023 in Duitsland een grote hit. Joost Klein zelf zegt: "Meedoen aan het Songfestival is een droom die uitkomt. Vroeger keek ik elk jaar met mijn ouders naar de show. Het is een grote eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen, en ik ga mijn best doen om een geweldig resultaat te halen. Joost Klein, Droom Groot!" Je kunt in deze video zien hoe Joost het telefoontje krijgt waarin hij hoort dat hij mee mag doen namens Nederland.

Het lied dat Joost zal brengen heet 'Europapa'. Op donderdagmiddag 29 februari om 16.45 uur ging op NPO1 het lied in première. Je kunt kon het bekijken tijdens een speciale aflevering van Arjen Lubach's 'Avondshow'. Het is een opvallend lied in de Nederlandse taal, maar je hoort Joost ook in het Engels, Duits, Spaans en Frans. 'Europapa' is door Joost Klein zelf geschreven, samen met Maradonnie, Paul Elstak, Thijmen Melissant, Tim Haars en Teun de Kruif. Bekijk en luister het nummer zelf op Youtube!

Het is nog maar de vraag hoe Joost Klein het zal doen op het Eurovisie Songfestival, maar één ding is zeker: met zijn hit 'Europapa' heeft hij al een megahit te pakken. In de dagen na de presentatie van het nummer kon het lied al rekenen op miljoenen streams en views op Spotify en YouTube. De catchy melodie en pakkende tekst lijken de harten van een breed publiek te veroveren, wat de verwachtingen voor zijn deelname aan het songfestival alleen maar doet toenemen. Ook de bookmakers verwachten veel van Joost en verwachten dat hij na de topfavorieten Zwitsersland en Kroatië in de top 3 zal eindigen.


Joost op het podium met Stuntkabouter en Apson

Hoewel we nog niet veel weten over de act die opgevoerd gaat worden, weet Gover Meit, die de creatieve leiding heeft, al wel te melden dat de act die Joost zal neerzetten spectaculair wordt. Hij heeft onder andere aangegeven dat Joost op het podium zal worden bijgestaan door twee bekende namen die ook te zien zijn in de clip van 'Europapa'. Martijn van Eijzeren, beter bekend als Stuntkabouter, en Appie Mussa, die ook wel bekend staat als Apson, zullen samen met Joost afreizen naar het Eurovisie Songfestival in Malmö.

Joost Klein heeft inmiddels zijn tweede repetitie achter de rug. Er wordt steeds meer duidelijk over zijn act. Op het podium zien we een blauwe vogel en tijdens zijn optreden zien we Joost na het hakken in tranen het nummer afsluiten.


Mustii namens België

Op 30 augustus heeft de Belgische omroep RTBF aangekondigd dat Mustii, ook bekend als Thomas Mustin, volgend jaar België zal vertegenwoordigen in Zweden. Mustii is geen onbekende in de entertainmentwereld, want naast zijn zangcarrière is hij ook acteur en auteur. Bovendien componeert hij zijn eigen muziek. Met twee succesvolle albums en talloze uitverkochte concerten op zijn naam lijkt Mustii een zeer sterke kandidaat voor de komende editie. België is het eerste land dat zijn artiest voor 2024 bekendmaakt. Bijna een maand later maakte Cyprus als tweede land de inzending voor Malmö bekend. Het land stuurt zangeres Silia Kapsis naar Zweden. Een bekende naam, je kent haar misschien wel als presentatrice op Nickelodeon.

Joost en Mustii zullen beiden optreden in hetzelfde deel van de tweede halve finale in Malmö. Mustii vertegenwoordigt België met het nummer 'Before the Party's Over'. Dit maakt Nederland en België directe concurrenten voor een plek in de grote finale op zaterdag. Je kunt het prachtige lied van Mustii nu alvast bekijken en beluisteren op Youtube. Ook Mustii heeft zijn tweede repetitie achter de rug. De zanger verschijnt prachtig gekleed in het wit en beweegt elegant over het hele podium.


Deelname IJsland en Israël lang onder voorbehoud

IJsland speelde met het idee om niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival in mei door de oorlog in Gaza. De tv-zender RÚV praatte erover na de nationale voorronde met de winnaar van Söngvakeppnin. Veel IJslanders vinden het niet goed dat IJsland meedoet als Israël ook meedoet. De definitieve beslissing kwam na overleg met de winnaar van de nationale voorronde. Andere landen, zoals Noorwegen, twijfelden ook vanwege de situatie in Israël, maar het lijkt erop dat de European Broadcasting Union niet veel zal doen. Israël doet waarschijnlijk wel mee aan het Eurovisie Songfestival in 2024, ook al mag Rusland niet meedoen vanwege de oorlog in Oekraïne.

De EBU had een mogelijk Israëlisch Eurovisie Songfestival lied, 'Dance Forever', afgewezen. Net als het eerste lied waar Israël mee aan kwam zetten, genaamd 'October Rain'. Beide liedjes werden afgekeurd vanwege politieke kwesties, waardoor Israël mogelijk niet op tijd hun inzending rond kon krijgen. Het Songfestival staat al jaren geen liedjes met duidelijke politieke boodschappen toe. Uiteindelijk heeft de EBU alsnog een aangepaste versie van het lied 'Hurricane' goedgekeurd.


Nederlandse artiesten vragen Joost Klein om niet deel te nemen

Meer dan 250 Nederlandse artiesten, schrijvers en kunstenaars zijn het oneens met de deelname van Joost Klein aan het Eurovisiesongfestival. Ze hebben een open brief geschreven naar hem en vragen hem om niet mee te doen. Ze zijn vooral boos omdat Israël ook meedoet dit jaar. Ondanks het verzoek zal Joost Klein toch meedoen.

Vanwege de onrust heeft de stad Malmö in Zweden aangekondigd dat ze extra veiligheidsmaatregelen nemen tijdens het Eurovisiesongfestival, met het oog op mogelijke demonstraties.


Bekende gezichten

Er zijn 2 artiesten die je misschien nog kent van een eerdere editie. Hera Björk deed namens IJsland ook al mee in 2010 en behaalde toen een 19e plek. Natalia Barbu was in 2007 al van de partij en behaalde toen namens Moldavië een verdienstelijke 10e plek.


Joost Klein wel geplaatst voor finale, maar geschorst

Op zaterdag zal er zowel geen Nederlandse inzending zijn vanwege de schorsing van Joost, als geen Belgische inzending omdat Mustii niet geplaatst is. Joost Klein is gediskwalificeerd vanwege vermeende bedreigingen jegens een medewerker van het Eurovisie Songfestival, een primeur in de historie van het festival. Een vrouwelijke medewerker heeft een klacht ingediend tegen Klein, waarna de European Broadcasting Union (EBU) heeft besloten dat hij niet mag optreden in de finale, ondanks lopend onderzoek, vanwege hun zero-tolerance beleid tegen ongewenst gedrag jegens medewerkers.

Deelnemers songfestival 2024

Land Artiest Lied
Albanië Besa Kokëdhima Titan
Armenië Ladaniva Jako
Australië Electric Fields One milkali
Azerbeidzjan Fahree feat. İlkin Dövlətov Özünlə apar
België Mustii Before the party's over
Cyprus Silia Kapsis Liar
Denemarken Saba Sand
Duitsland Isaak Always on the Run
Estland 5Miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
Finland Windows95Man No Rules
Frankrijk Slimane Mon amour
Georgië Nutsa Buzaladze Fire Fighter
Griekenland Marina Satti Zari
Ierland Bambie Thug Doomsday Blues
IJsland Hera Björk Scared of Heights
Israël Eden Golan Hurricane
Italië Angelina Mango La noia
Kroatië Baby Lasagna Rim tim tagi dim
Letland Dons Hollow
Luxemburg Tali Fighter
Litouwen Silvester Belt Luktelk
Malta Sarah Bonnici Loop
Moldavië Natalia Barbu In the Middle
Nederland Joost Klein Europapa (GEDISKWALIFICEERD)
Noorwegen Gåte Ulveham
Oekraïne alyona alyona & Jerry Heil Teresa & Maria
Oostenrijk Kaleen We Will Rave
Polen Luna The Tower
Portugal Iolanda Grito
San Marino Megara 11:11
Servië Teya Dora Ramonda
Slovenië Raiven Veronika
Spanje Nebulossa Zorra
Tsjechië Aiko Pedestal
Verenigd Koninkrijk Olly Alexander Dizzy
Zweden Marcus & Martinus Unforgettable
Zwitserland Nemo The Code
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter