Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2025

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2025 zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale zal plaatsvinden op een dinsdag en de tweede halve finale op een donderdag in mei. Na de winst van Nemo zal het festival in Zwitserland plaatsvinden. De meeste deelnemende landen zullen in de twee halve finales moeten gaan strijden voor een finaleplaats op zaterdag. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de winnaar van vorig jaar (Zwitserland) gaan strijden voor de overwinning.


Loting

Een paar maanden voor aanvang is er een loting die bepaalt of landen deelnemen aan de eerste of de tweede halve finale. Ook wordt dan voor de deelnemende landen duidelijk of ze hun opwachting gaan maken tijdens het eerste of het tweede deel van de avond.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden zoals gewoonlijk in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten zowel op de dinsdag als de donderdag om 21:00. Cornald Maas en Jacqueline Govaert zullen naar verwachting dit jaar op NPO1 het commentaar verzorgen. In België kun je afstemmen op VRT1. Je kunt ook op je telefoon of tablet meekijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf.


Stem op je favoriete artiest

Het stemmen voor de halve finales gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Vanaf dat jaar bepalen de kijkers thuis wie er doorgaat naar de grote finale op zaterdag. Er wordt dus afgestapt van het model waarbij ook de jury een grote rol speelt. Daarnaast kunnen ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Je kunt helaas niet voor onze eigen inzending kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. Stemmen kan ook dit jaar weer via de officiële Eurovisie Songfestival app. Download de app voor IOS of voor Android en wanneer je je tijdens de live shows stemt krijg je een exclusief 'dankjewel'-bericht van je favoriete artiest. Na afloop van beide halve finales is er een persconferentie waar geplaatste finalisten hun startpositie voor zaterdag loten. Hoeveel punten de halve finalisten hebben gescoord wordt pas na afloop van de finale bekend gemaakt. Het spektakel wordt op beide dagen in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen.

Deelnemers halve finales songfestival 2025

Land Artiest Lied
Albanië - -
Armenië - -
Australië - -
Azerbeidzjan - -
België - -
Cyprus - -
Denemarken - -
Estland - -
Finland - -
Georgië - -
Griekenland - -
Ierland - -
IJsland - -
Israël - -
Kroatië - -
Letland - -
Luxemburg - -
Litouwen - -
Malta - -
Moldavië - -
Nederland - -
Noorwegen - -
Oekraïne - -
Oostenrijk - -
Polen - -
Portugal - -
San Marino - -
Servië - -
Slovenië - -
Tsjechië - -
Zweden - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter