Contact · Informatie

Finale Songfestival 2025

De finale van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden op een zaterdag in mei 2025. Na de winst van Nemo zal de finale plaatsvinden in Zwitserland. Naast Zwitserland (winnaar van vorig jaar) zijn ook de 'De Grote Vijf' landen automatisch geplaatst. Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk zijn de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het festival. De inzendingen van Nederland en België moeten zich eerst zien te plaatsen via de halve finales.


Startvolgorde en puntentelling

Na afloop van de halve finales vindt er een persconferentie plaats, tijdens die persconferentie loten de geplaatste landen in welke helft van de finale ze gaan optreden. Uiteindelijk werd pas in de nacht van donderdag op vrijdag voorafgaand aan de finale door de producenten van het festival de definitieve startvolgorde bepaald en bekendgemaakt.

De vakjury's van alle deelnemende landen kennen de helft van de uit te delen punten toe. Dat doen ze al op de vrijdagavond tijdens de juryrepetitie. De kijkers thuis stemmen tijdens de live uitzending op zaterdag zelf voor de andere helft van de punten. Sinds 2023 kunnen ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Zoals je van ons gewend bent zullen we ook dit jaar na het verdelen van de punten als eerste de uitslag op onze site presenteren.


Finale songfestival 2025 op televisie

De uitzending van de finale start om 21:00 op NPO 1. Cornald Maas zal de uitzending weer van commentaar voorzien. Dit jaar wordt hij naar verwachting weer bijgestaan door Jacqueline Govaert. In België wordt het festival uitgezonden op de VRT. Ook dit jaar kun je online kijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival. Geschat wordt dat het songfestival door ongeveer 4 miljoen Nederlanders en 200 miljoen mensen wereldwijd live gevolgd gaat worden op televisie en via internet.


Zo breng jij je stem uit

Download de officiële Eurovisie Songfestival app voor IOS of Android om te stemmen op je favoriete liedje. Tijdens de live shows kun je deze app ook gebruiken als tweede scherm om continue live updates tijdens de shows te volgen en je persoonlijke ranglijst te delen met je vrienden. Je kunt niet stemmen op je eigen land, maar je bent vrij om als Nederlander of Belg te stemmen voor een ander land.

Schema finale Eurovisie Songfestival 2024

Land Artiest Lied
Zwitserland - - Automatisch geplaatst
Duitsland - - Automatisch geplaatst
Spanje - - Automatisch geplaatst
Verenigd Koninkrijk - - Automatisch geplaatst
Italië - - Automatisch geplaatst
Frankrijk - - Automatisch geplaatst
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter