Contact · Informatie

Datum Songfestival 2025

Na de overwinning van Nemo zal de 69e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Zwitserland. Dat land organiseerde het spektakel ook al in 2016. Het is dit jaar de derde keer dat het evenement plaats zal vinden in Zwitserland. De laatste keer was in 1989. In september weten we welke stad in Zwitserland de organisatie op zich neemt. Er hebben zich op dit moment vier Zwitserse steden aangemeld: Basel, Genève, St. Gallen en Zürich.

Zwitserland songfestival 2025

Het festival wordt dit jaar georganiseerd door Zwitserland


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op een dinsdag en donderdag in mei 2025. Tijdens die halve finales zullen ook de deelnemers van Nederland (mits AVROTROS besluit mee te doen) en België in actie moeten komen. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op de zaterdag. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en natuurlijk het geplaatste Zwitserland.

Er doen dit jaar weer veel landen mee aan het Eurovisie Songfestival. De vraag is of de AVROTROS namens Nederland na de schorsing van Joost Klein vorig jaar besluit weer mee te doen. Omroep AVROTROS twijfelt over deelname aan het Eurovisie Songfestival 2025 als er geen belangrijke veranderingen komen in de organisatie. Ze vinden de diskwalificatie van Joost Klein in 2024 onterecht. AVROTROS eist dat artiesten en hun muziek weer centraal staan, en de NPO steunt deze eis.


Hoe laat begint het songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zal Cornald Maas samen met Jacqueline Govaert het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire. Het uitbrengen van de stemmen voor de halve finales en de finale gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Tijdens de halve finales op dinsdag en donderdag hebben de jury's namelijk geen stem meer en bepalen uitsluitend de televisiekijkers thuis wie er doorgaat. Daarnaast kunnen ook kijkers uit niet-deelnemende landen hun stem uitbrengen op hun favoriete act. De stemmen van alle niet-deelnemende landen worden bij elkaar opgeteld en zullen tellen als een stem van 1 extra land.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter