Contact · Informatie

Deelnemers Songfestival 2025

Aan de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025 doen waarschijnlijk onderstaande landen mee. Zal Nederland na de schorsing van Joost Klein vorig jaar beslissen om weer mee te doen, en keert Roemenië na een jaar afwezigheid mogelijk terug? Dat moeten we nog even afwachten. Ieder land dat lid is van de Europese Radio-unie kan meedoen, ook landen die niet binnen de Europese grenzen liggen. Nederland en Zwitserland doen dit jaar voor de 65e keer mee. Duitsland spant de kroon, zij doen voor de 68e keer mee.

Nederlandse deelname onzeker

Of Nederland daadwerkelijk voor de 65e keer mee gaat doen is nog maar de vraag. Omroep AVROTROS twijfelt namelijk over deelname aan het Eurovisie Songfestival 2025 als er geen belangrijke veranderingen binnen de organisatie komen. Ze vinden de diskwalificatie van Joost Klein in 2024 onterecht. De EBU voert na onderzoek veranderingen door, zoals een nieuwe directeur, duidelijkere regels, meer samenwerking met fanclubs en influencers, en betere veiligheidsmaatregelen. Of AVROTROS hierdoor weer mee zal doen, is nog afwachten. Joost Klein heeft in de tussentijd al wel op Pinkpop en via zijn Instagram bio laten weten volgend jaar weer mee te willen doen.

De volgende landen hebben aangegeven dat ze graag weer mee willen doen:

 • België
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Finland
 • Israël
 • Kroatië
 • Luxemburg
 • Malta
 • Oostenrijk
 • Portugal
 • Servië
 • Spanje
 • Zwitserland

Na de overwinning van Nemo is Zwitserland als gastland in ieder geval automatisch geplaatst voor de finale op zaterdag. Ook Spanje, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn direct verzekerd van een plek in de finale. Zij maken deel uit van 'De Grote Vijf' landen die elk jaar de grootste financiële bijdrage aan het festival leveren. Alle andere deelnemers zullen eerst in de halve finales op dinsdag en donderdag strijden voor een finaleplek.

Veel landen houden een voorronde om hun inzending te bepalen. Australië zal waarschijnlijk weer gebruikmaken van de nationale finale 'Eurovision – Australia Decides' om de inzending te bepalen en in Italië zal de deelnemer weer bepaald worden aan de hand van het jaarlijkse Sanremo-festival. Traditiegetrouw zullen de meeste finales van nationale selecties in februari plaatsvinden en weten we rond maart hoe het complete deelnemersveld er uit gaat zien.

Deelnemers songfestival 2025

Land Artiest Lied
Albanië - -
Armenië - -
Australië - -
Azerbeidzjan - -
België - -
Cyprus - -
Denemarken 1 maart 2025 -
Duitsland - -
Estland - -
Finland Februari 2025 -
Frankrijk - -
Georgië - -
Griekenland - -
Ierland - -
IJsland - -
Israël - -
Italië - -
Kroatië - -
Letland - -
Luxemburg - -
Litouwen - -
Malta - -
Moldavië - -
Nederland - -
Noorwegen - -
Oekraïne - -
Oostenrijk - -
Polen - -
Portugal - -
San Marino - -
Servië - -
Slovenië - -
Spanje - -
Tsjechië - -
Verenigd Koninkrijk - -
Zweden - -
Zwitserland - -
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter