Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2024

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2024 zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei en de tweede halve finale op donderdag 11 mei. Na de winst van Loreen zal het festival in Zweden plaatsvinden. De meeste deelnemende landen, waaronder Nederland en Mustii namens België, zullen in de twee halve finales in Malmö moeten gaan strijden voor een finaleplaats op zaterdag. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de winnaar van vorig jaar (Zweden) gaan strijden voor de overwinning. Luxemburg zal voor het eerst in 30 jaar weer mee gaan doen en zal op 1 van beide dagen in actie komen. Onderstaand vind je een overzicht met de landen waarvan verwacht wordt dat ze uit zullen komen in de halve finales. Het is maar de vraag of Rusland mee zal doen, de kans is groot dat ze weer worden uitgesloten van deelname. En het is onzeker of Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro na een jaar afwezigheid weer terugkeren.


Loting

Een paar maanden voor aanvang is er een loting die bepaalt of landen deelnemen aan de eerste of de tweede halve finale. Ook wordt dan voor de deelnemende landen duidelijk of ze hun opwachting gaan maken tijdens het eerste of het tweede deel van de avond.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden zoals gewoonlijk in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. In België kun je afstemmen op VRT1. De uitzendingen starten zowel op de dinsdag als de donderdag om 21:00. Jan Smit en Cornald Maas zullen naar verwachting ook dit jaar op NPO1 het commentaar weer verzorgen.


Stem op je favoriete artiest

Het stemmen voor de halve finales gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Vanaf dat jaar bepalen de kijkers thuis wie er doorgaat naar de grote finale op zaterdag. Er wordt dus afgestapt van het model waarbij ook de jury een grote rol speelt. Daarnaast kunnen ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Je kunt helaas niet voor onze eigen inzending kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. Het spektakel wordt op beide dagen in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen.

Verwachte deelnemers halve finales songfestival 2024

Land Artiest Lied
Albanië
Armenië
Australië
Azerbeidzjan
België Mustii
Bulgarije
Cyprus Silia Kapsis
Denemarken Februari/maart
Estland
Finland Februari/maart
Georgië
Griekenland
Ierland
IJsland Februari/maart
Israël
Kroatië
Letland
Luxemburg 27 januari
Litouwen
Noord Macedonië
Malta Januari
Moldavië
Montenegro
Nederland
Noorwegen Februari/maart
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
San Marino
Servië
Slovenië
Tsjechië
Zwitserland
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2024

Songfestival 2024

Nadat Loreen met haar nummer 'Tattoo' heeft gewonnen, is Zweden automatisch geplaatst voor de finale van de 68e editie van het Eurovisie Songfestival in 2024.

Datum en info Uitslag 2023

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter