Contact · Informatie

Halve finale Songfestival 2024

Update 11-5 De lijnen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld. Bekijk hier de uitslag van het Eurovisie Songfestival 2024.

Ook tijdens het Eurovisie Songfestival 2024 zullen er weer twee halve finales zijn. De eerste halve finale zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei en de tweede halve finale op donderdag 9 mei. Na de winst van Loreen zal het festival in Zweden plaatsvinden. De meeste deelnemende landen, waaronder Joost Klein namens Nederland en Mustii namens België, zullen in de twee halve finales in Malmö moeten gaan strijden voor een finaleplaats op zaterdag. Op zowel de dinsdag als de donderdag gaan er 10 landen door naar de grote finale op zaterdag, waar zij samen met de reeds geplaatste finalisten ('De Grote Vijf' landen Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) en de winnaar van vorig jaar (Zweden) gaan strijden voor de overwinning. De bookmakers schatten in dat zowel Nederland als België een zeer reële kans hebben om de finale te bereiken. Volgens hun voorspellingen zouden beide landen zelfs op zaterdag kunnen strijden voor de overwinning.

Luxemburg zal voor het eerst in 30 jaar weer mee gaan doen en zal op 1 van beide dagen in actie komen. Onderstaand vind je een overzicht met de landen waarvan verwacht wordt dat ze uit zullen komen in de halve finales. Rusland zal er dit jaar niet bij zijn en ook Bulgarije, Noord-Macedonië en Montenegro zullen nog niet terugkeren. Roemenië staat dit jaar niet op de deelnemerslijst omdat het land wegens financiële redenen is afgehaakt.


Loting

Een paar maanden voor aanvang was er een loting die bepaalt of landen deelnemen aan de eerste of de tweede halve finale. Ook werd dan voor de deelnemende landen duidelijk of ze hun opwachting gaan maken tijdens het eerste of het tweede deel van de avond. Inmiddels heeft die loting bepaald dat Nederland en België allebei optreden in het tweede deel van de tweede halve finale op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag). En inmiddels weten we dat Joost gunstig heeft geloot en de tweede halfve finale mag afsluiten en dat Mustii als 12e van de 16 acts aan de beurt is. Joost Klein zal dan het nummer 'Europapa' ten gehore brengen, terwijl Mustii België vertegenwoordigt met 'Before the Party's Over'. Hierdoor zijn Nederland en België directe concurrenten voor een plek in de grote finale op zaterdag. Wat de uitslag ook zal zijn, Joost heeft met 'Europapa' direct al een grote hit te pakken en kon in de dagen na de presentatie rekenen op miljoenen streams en views op Spotify en Youtube. Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Zweden zullen op dinsdag meestemmen en Frankrijk, Italië en Spanje op donderdag.


Halve finales songfestival op televisie

De beide halve finales worden zoals gewoonlijk in Nederland uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten zowel op de dinsdag als de donderdag om 21:00. Cornald Maas en Jacqueline Govaert zullen dit jaar op NPO1 het commentaar verzorgen. In België kun je afstemmen op VRT1. Je kunt ook op je telefoon of tablet meekijken via het YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival zelf. De presentatie ter plekke zal worden verzorgd door het duo Petra Mede en Malin Åkerman.

Tijdens de live uitzendingen op televisie kun je al kennismaken met de inzendingen van de landen die automatisch geplaatst zijn voor de finale op zaterdag. Op dinsdag kunnen kijkers al kennismaken met Olly Alexander (Verenigd Koninkrijk), Isaak (Duitsland) en Marcus & Martinus (Zweden), en op donderdag zie je tussen de halve finalisten door optredens van Slimane (Frankrijk), Nebulossa (Spanje) en Angelina Mango (Italië).


Bekende namen als pauze acts en openingsact

De pauze acts voor beide avonden zijn inmiddels ook bekend. Op dinsdag zal Benjamin Ingrosso een medley ten gehore brengen. Benjamin Ingrosso is een Zweedse singer-songwriter die je misschien nog kent van zijn deelname aan het songfestival in 2018. Hij heeft toen met zijn lied 'Dance you off' een mooie zevende plaats behaald.
Op de donderdag is het meezingen geblazen. Het publiek krijgt dan de kans om samen met zangeressen Sertab Erener (winnares 2003 namens Turkije), Helena Paparizou (winnares 2005 namens Griekenland) en Charlotte Perrelli (winnares 1999 namens Zweden) mee te zingen. Uiteraard mag je als kijken thuis ook meedoen!

De openingsact op dinsdagavond zal worden verzorgd door Eric Saade (3e in 2011), Chanel (3e in 2022) en Eleni Foureira (2e in 2018). De titel van het lied, United By Music, is tevens de slogan van deze editie van het songfestival. Daarnaast kun je deze avond ook een optreden van Johnny Logan verwachten. Hij won het festival in 1980 en 1987 met zijn nummers What's Another Year en Hold Me Now.


Stem op je favoriete artiest

Het stemmen voor de halve finales gaat sinds 2023 anders dan de jaren ervoor. Vanaf dat jaar bepalen de kijkers thuis wie er doorgaat naar de grote finale op zaterdag. Er wordt dus afgestapt van het model waarbij ook de jury een grote rol speelt. Daarnaast kunnen ook kijkers uit landen die niet deelnemen aan het festival hun stem uitbrengen. Je kunt helaas niet voor onze eigen inzending kiezen, omdat je niet op de deelnemers uit je eigen land mag stemmen. Stemmen kan ook dit jaar weer via de officiële Eurovisie Songfestival app. Download de app voor IOS of voor Android en wanneer je je tijdens de live shows stemt krijg je een exclusief 'dankjewel'-bericht van je favoriete artiest. Na afloop van beide halve finales is er een persconferentie waar geplaatste finalisten hun startpositie voor zaterdag loten. Hoeveel punten de halve finalisten hebben gescoord wordt pas na afloop van de finale bekend gemaakt. Het spektakel wordt op beide dagen in alle deelnemende landen op televisie uitgezonden en is wereldwijd live via internet te volgen.

Deelnemers eerste halve finale songfestival 2024

Land Artiest Lied Punten
Cyprus Silia Kapsis Liar Door naar finale 67
Servië Teya Dora Ramonda Door naar finale 47
Litouwen Silvester Belt Luktelk Door naar finale 119
Ierland Bambie Thug Doomsday Blues Door naar finale 124
Oekraïne alyona alyona & Jerry Heil Teresa & Maria Door naar finale 173
Polen Luna The Tower 35
Kroatië Baby Lasagna Rim tim tagi dim Door naar finale 177
IJsland Hera Björk Scared of Heights 3
Slovenië Raiven Veronika Door naar finale 51
Finland Windows95Man No Rules Door naar finale 59
Moldavië Natalia Barbu In the Middle 20
Azerbeidzjan Fahree feat. İlkin Dövlətov Özünlə apar 11
Australië Electric Fields One milkali 41
Portugal Iolanda Grito Door naar finale 58
Luxemburg Tali Fighter Door naar finale 117

Deelnemers tweede halve finale songfestival 2024

Land Artiest Lied Punten
Malta Sarah Bonnici Loop 13
Albanië Besa Kokëdhima Titan 14
Griekenland Marina Satti Zari Door naar finale 86
Zwitserland Nemo The Code Door naar finale 132
Tsjechië Aiko Pedestal 38
Oostenrijk Kaleen We Will Rave Door naar finale 46
Denemarken Saba Sand 36
Armenië Ladaniva Jako Door naar finale 137
Letland Dons Hollow Door naar finale 72
San Marino Megara 11:11 16
Georgië Nutsa Buzaladze Fire Fighter Door naar finale 54
België Mustii Before the party's over 18
Estland 5Miinust & Puuluup (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi Door naar finale 79
Israël Eden Golan Hurricane Door naar finale 194
Noorwegen Gåte Ulveham Door naar finale 43
Nederland Joost Klein Europapa Door naar finale 182
Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2025

Songfestival 2025

Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.

Datum en info Uitslag 2024

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter