Na de overwinning van Måneskin in Nederland zal de 66e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Italië. Na 1965 en 1991 is het alweer de derde keer dat Italië het festival mag organiseren. In 1965 vond het spektakel plaats in de Sala di Concerto della RAI in Napels en in 1991 in Cinecittà, Rome. In 2022 zal het spektakel op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei 2022 in de PalaOlimpico in Turijn plaatsvinden. Het thema van dit jaar is 'The Sound of Beauty'.
De burgemeester van Rome -Virginia Raggi- had al vrij vlot aangegeven dat Rome het perfecte podium is voor het festival en ook politici uit andere steden begonnen zich al snel te roeren. Elke stad moest een bidbook indienen waarin ze hun stad en vooral de locatie gaan presenteren. Het stadsbestuur van Turijn was er als eerste bij en had eind juni al unaniem het voorstel gesteund om een bidbook bij de organisatie in te leveren. Vele andere steden volgden met een bidbook, maar waren eigenlijk op voorhand al kansloos. De EBU en de RAI hadden namelijk flink wat eisen doorgegeven waar de locatie aan moest voldoen. Zo moet de locatie een capaciteit van minimaal 8.000 tot 10.000 bezoekers hebben, genoeg ruimte voor 1.000 journalisten, moeten er in de nabije omgeving minimaal 2.000 hotelkamers beschikbaar zijn en moet natuurlijk de bereikbaarheid en infrastructuur (zoals een vliegveld in de buurt) op orde zijn. Het belangrijkste is misschien nog wel dat de hele locatie minimaal 2 maanden beschikbaar moet zijn. Op basis van alle eisen en de bidbooks hakte uiteindelijk de Italiaanse nationale zender RAI de knoop door en is gekozen voor Turijn.
De prachtige Noord-Italiaanse stad Turijn is dit jaar de gaststad
Het Eurovisie Songfestival wordt op zondagavond 8 mei officieel geopend. Dan zullen alle deelnemers de turquoise loper bewandelen waarna de burgemeester van Turijn in de Galleria Grande de artiesten zal ontvangen. De halve finales zullen vervolgens plaatsvinden op dinsdag 10 en donderdag 12 in mei. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 14 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk). Opvallend is dat er dit jaar in tegenstelling tot de voorgaande jaren slechts 25 in plaats van 26 landen aan zullen treden in de grote finale op zaterdag. Dat komt omdat Italië dit jaar gastland is en daarnaast 1 van de 5 landen ('Big five') is die zich normaal gesproken al automatisch plaatst voor de finaledag.
De loting voor de halve finales zal plaatsvinden op dinsdag 25 januari om 12.00 in de Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja in Turijn.
Er doen dit jaar 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival in 2022. Het waren er eerst 41, maar Rusland zal dit jaar niet zijn opwachting maken. Vanwege de recente ontwikkelingen in Oekraïne heeft AVROTROS in navolging van landen als Denemarken, Noorwegen, Zweden, Letland en Oekraïne zelf de EBU gevraagd om Rusland te schorsen en uiteindelijk heeft de EBU hier ook gehoor aan gegeven. Hoe dan ook zullen er iets meer landen dan de vorige editie meedoen, dat komt omdat Armenië en Montenegro na een jaar afwezigheid deze keer wel weer van de partij zullen zijn. De AVROTROS heeft op 7 december laten weten dat zangeres en rapper S10 (Stien den Hollander) Nederland in Italië zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Deze 21-jarige zangeres zal na de teleurstellende 23e plek van Jeangu Macrooy dit jaar eerst uit moeten komen in de halve finale. S10 zal het lied 'De Diepte' ten gehore brengen. Het is voor het eerst sinds elf jaar weer eens een Nederlandstalig nummer. Stien Den Hollander heeft het lied zelf geschreven in samenwerking met Arno Krabman. We zien S10 op het podium in een prachtige donkere outfit van de ontwerpers Viktor & Rolf waarbij haar buik bloot wordt gelaten. Ze heeft aangegeven dat dit bewust is gedaan omdat zij vindt dat haar ziel niet alleen in haar hoofd en borst zit, maar ook in haar buik. Maandag 9 mei is voor S10 zelf een belangrijke dag om in de agenda te zetten. Op die datum heeft ze om 's middags de eerste generale repetitie en zal ze 's avonds op moeten treden tijdens de juryfinale. Hier zullen dus direct al de eerste punten verdeeld worden. Voor Jérémie Makies is woensdag 11 mei een belangrijke dag. Hij heeft op die avond de generale repetitie van de tweede halve finale voor de vakjury's.
De inzending van België is overigens al op 15 september bekendgemaakt. De Belgen hebben ervoor gekozen om het jonge talent Jérémie Makiese af te vaardigen. Met welk lied de winnaar van The Voice aan zal treden namens België is nog niet bekend. De loting van de halve finale heeft bepaald dat S10 op dinsdag 10 mei op zal treden en Jérémie Makiese op donderdag 12 mei. Inmiddels kan S10 terugkijken op een sterk optreden tijdens de eerste halve finale op dinsdag. Het was even spannend omdat ze als laatste kreeg te horen dat ze voldoende punten had, maar het is haar gelukt om samen met topfavoriet Oekraïne door te gaan naar zaterdag. Op de persconferentie na afloop van de halve finale had de zangeres er wel een verklaring voor waarom ze pas als laatste hoorde dat ze door was: ze heet S10 en het was 10 mei. Dus het was niet meer dan logisch dat ze pas als tiende wist dat ze de finale had bereikt. Donderdag gaan we zien of het Jérémie Makiese ook gaat lukken namens België. Een dag voor zijn optreden heeft hij laten weten dat hij zijn act aan heeft moeten passen vanwege technische problemen met het podium. Zijn optreden is hierdoor iets meer ingetogen dan gepland, maar desondanks zegt hij er klaar voor te zijn en niet kan wachten op het grote moment.
Er waren maar liefst 17 Italiaanse steden in de race voor het binnenhalen van het songfestival, maar uiteindelijk is de keuze dus gevallen op de Noord-Italiaanse stad Turijn. Iets ten zuiden van deze stad in de regio Santa Rita vind je het Palasport Olimpico dat ook wel het PalaOlimpico of Pala Alpitour wordt genoemd. Het stadion ligt vlakbij het Olympisch Stadion en is één van de grootste overdekte zalen van het land. De PalaOlimpico is gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 2006. Het stadion wordt vooral gebruikt voor ijshockey wedstrijden, basketbal en volleybal. Tijdens dit soort sportevenementen kunnen er ongeveer 15.000 toeschouwers aanwezig zijn. Daarnaast is het een populaire zaal voor concerten. Onder andere Bob Dylan, Ariana Grande, Shakira, Madonna, Rihanna en U2 hebben er opgetreden. Tijdens concerten kunnen er ongeveer 13.000 bezoekers in de zaal. Tickets voor het spektakel zijn te verkrijgen op de website van Ticketone. Je kunt hier kaarten kopen voor alle negen shows. Dus niet alleen voor de juryshows en familieshows, maar ook voor de grote finale op zaterdag.
Bekende namen Laura Pausini, Alessandro Cattelan en Mika gaan dit jaar het Eurovisie Songfestival presenteren. Alessandro Cattelan is een bekende presentator in Italië, hij presenteerde daar onder andere X-Factor. Laura Pausini ken je waarschijnlijk nog van haar hits Strani Amori en La Solitudine. Mika scoorde in Nederland grote hits met Grace Kelly en Big Girl.
Na de inval in Oekraïne is Rusland dit jaar uitgesloten van deelname. Veel landen (waaronder Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Letland en Oekraïne zelf) hadden na de inval in Oekraïne bij de EBU al vrij vlot een verzoek tot schorsing ingediend bij de EBU. Door de uitsluiting van Rusland doen er dit jaar geen 41, maar 40 landen mee aan het Eurovisie Songfestival en zal de eerste halve finale op dinsdag uit 17 in plaats van 18 deelnemers bestaan.
Volgens de bookmakers is Oekraïne met een winkans van bijna 50% de topfavoriet. Ook Italië en het Verenigd Koninkrijk lijken een (aanzienlijk kleinere) kans te maken op de overwinning. De vraag is wat er gaat gebeuren als Oekraïne daadwerkelijk met de winst naar huis gaat. Wordt het spektakel komend jaar dan in Kiev georganiseerd of zal er worden uitgeweken naar een ander land? Het is misschien nog wat voorbarig, maar de EBU zal bij een eventuele winst van Kalush Orchestra zo spoedig mogelijk de opties op een rijtje moeten zeten. De kans is aanwezig dat een land dat onlangs het songfestival heeft georganiseerd (waaronder Nederland) de organisatie op zich zal nemen omdat er nog bepaalde draaiboeken klaarliggen. Ook Polen -dat onlangs de junior editie van het festival organiseerde- zou dan een logische keus zijn.
Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zullen dit jaar Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. Jeangu Macrooy deelt dit jaar namens Nederland de punten uit. Vorig jaar werd de zanger zelf nog 23e met zijn nummer 'Birth Of A New Age'. Dit jaar zal hij dus tijdens de live uitzending de 12 punten namens ons land weggeven. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire.
Op zondag 19 december kon je alvast in de stemming komen met het Junior Eurovisie Songfestival in Parijs. De jonge Nederlandse zangeres Ayana bracht hier het drietalige lied (Nederlands, Engels en Japans) 'Mata Sugu Aō Ne' ten gehore, maar kwam helaas niet verder dan de laatste plaats.
Ook dit jaar is er in de aanloop naar het festival toe weer veel aandacht voor het songfestival op de televisie. Vooral op NPO3 kom je dit jaar aan je trekken. Zo kijk je op zaterdag 7 mei om 23:00 uur naar de documentaire 'Dit is S10' op NPO3, wordt op zondag 8 mei om 12:00 uur de Songfestival Top 100 uitgezonden op 192TV en zie je op vrijdag 13 mei om 22:20 'Op Weg Naar Het Songfestival' en om 23:10 'Het Grote Songfestivalfeest 2019' op NPO3.
Voor wat betreft corona hoeft vooralsnog geen enkele artiest verstek te laten gaan. Voor Portugal was het nog wel heel even spannend na een positieve uitslag van een zangeres, maar gelukkig testte de achtergrondzangeres van Maro vlak voor de halve finale alsnog negatief en hoeft ze niet een week in quarantaine. Helaas moet wel een lid van de intervalact Il Volo afhaken op basis van een positieve test. Het trio zal daarom tijdens de tweede halve finale op gaan treden als een duo.
Nadat Nemo met het nummer 'The Code' heeft gewonnen, is Zwitserland automatisch geplaatst voor de finale van de 69e editie van het Eurovisie Songfestival in 2025.