Contact · Informatie · English

Datum Songfestival 2022 in Italië

Na de overwinning van Måneskin in Nederland zal de 66e editie van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden in Italië. Na 1965 en 1991 is het alweer de derde keer dat Italië het festival mag organiseren. In 1965 vond het spektakel plaats in de Sala di Concerto della RAI in Napels en in 1991 in Cinecittà, Rome. In 2022 zal het spektakel op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei 2022 in de PalaOlimpico in Turijn plaatsvinden.

De burgemeester van Rome -Virginia Raggi- had al vrij vlot aangegeven dat Rome het perfecte podium is voor het festival en ook politici uit andere steden begonnen zich al snel te roeren. Elke stad moest een bidbook indienen waarin ze hun stad en vooral de locatie gaan presenteren. Het stadsbestuur van Turijn was er als eerste bij en had eind juni al unaniem het voorstel gesteund om een bidbook bij de organisatie in te leveren. Vele andere steden volgden met een bidbook, maar waren eigenlijk op voorhand al kansloos. De EBU en de RAI hadden namelijk flink wat eisen doorgegeven waar de locatie aan moest voldoen. Zo moet de locatie een capaciteit van minimaal 8.000 tot 10.000 bezoekers hebben, genoeg ruimte voor 1.000 journalisten, moeten er in de nabije omgeving minimaal 2.000 hotelkamers beschikbaar zijn en moet natuurlijk de bereikbaarheid en infrastructuur (zoals een vliegveld in de buurt) op orde zijn. Het belangrijkste is misschien nog wel dat de hele locatie minimaal 2 maanden beschikbaar moet zijn. Op basis van alle eisen en de bidbooks hakte uiteindelijk de Italiaanse nationale zender RAI de knoop door en is gekozen voor Turijn.

Gaststad Turijn songfestival 2022

De prachtige Noord-Italiaanse stad Turijn is dit jaar de gaststad


Data halve finales en finale

De halve finales zullen plaatsvinden op dinsdag 10 en donderdag 12 in mei. De beste tien landen van die halve finales gaan door naar de finale op zaterdag 14 mei. Daar ontmoeten ze 'De Grote Vijf' (Spanje, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk). Opvallend is dat er dit jaar in tegenstelling tot de voorgaande jaren slechts 25 in plaats van 26 landen aan zullen treden in de grote finale op zaterdag. Dat komt omdat Italië dit jaar gastland is en daarnaast 1 van de 5 landen ('Big five') is die zich normaal gesproken al automatisch plaatst voor de finaledag.

  • Eerste halve finale is op dinsdag 10 mei 2022 in Turijn
  • Tweede halve finale is op donderdag 12 mei 2022 in Turijn
  • Finale songfestival is op zaterdag 14 mei 2022 in Turijn

Er doen dit jaar 41 landen mee aan het Eurovisie Songfestival in 2022. Dat is iets meer dan de vorige editie, dat komt omdat Armenië en Montenegro na een jaar afwezigheid deze keer wel weer van de partij zullen zijn. Welke artiest er dit jaar namens Nederland afgevaardigd zal worden is nog niet bekend. We weten wel dat de deelnemer na de teleurstellende 23e plek van Jeangu Macrooy dit jaar eerst zal uit moeten komen in een van de beide halve finales. Veel mensen zouden na haar indrukwekkende optreden tijdens de eerste halve finale in 2021 Davina Michelle namens Nederland op het podium terug willen zien, maar de zangeres heeft tegenover shownieuws laten weten dat ze deelname in Italië voor nu nog niet ziet zitten. De inzending van België is overigens al op 15 september bekendgemaakt. De Belgen hebben ervoor gekozen om het jonge talent Jérémie Makiese af te vaardigen. Met welk lied de winnaar van The Voice aan zal treden namens België is nog niet bekend.


Over de locatie: PalaOlimpico

Er waren maar liefst 17 Italiaanse steden in de race voor het binnenhalen van het songfestival, maar uiteindelijk is de keuze dus gevallen op de Noord-Italiaanse stad Turijn. Iets ten zuiden van deze stad in de regio Santa Rita vind je het Palasport Olimpico dat ook wel het PalaOlimpico of Pala Alpitour wordt genoemd. Het stadion ligt vlakbij het Olympisch Stadion en is één van de grootste overdekte zalen van het land. De PalaOlimpico is gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 2006. Het stadion wordt vooral gebruikt voor ijshockey wedstrijden, basketbal en volleybal. Tijdens dit soort sportevenementen kunnen er ongeveer 15.000 toeschouwers aanwezig zijn. Daarnaast is het een populaire zaal voor concerten. Onder andere Bob Dylan, Ariana Grande, Shakira, Madonna, Rihanna en U2 hebben er opgetreden. Tijdens concerten kunnen er ongeveer 13.000 bezoekers in de zaal. Zodra er meer bekend is over tickets en kaartverkoop laten we het je weten!


Songfestival 2022 op televisie

Het Eurovisie Songfestival is live te bekijken op de nationale televisie van alle deelnemers. In Nederland worden de halve finales en de finale uitgezonden door de AvroTros op NPO 1. De uitzendingen starten om 21:00 en waarschijnlijk zullen dit jaar Jan Smit en Cornald Maas het commentaar tijdens de uitzendingen verzorgen. In België wordt het evenement uitgezonden op Eén en zal de begeleiding vermoedelijk weer gedaan worden door commentator Peter van de Veire.

Overigens kun je op zondag 19 december alvast in de stemming komen met het Junior Eurovisie Songfestival in Parijs. De jonge Nederlandse zangeres Ayana zal hier het drietalige lied (Nederlands, Engels en Japans) 'Mata Sugu Aō Ne' ten gehore brengen.

Deel dit via: Facebook / Twitter / Email

Eurovisie Songfestival 2022

Songfestival 2022

Nadat Måneskin met hun nummer 'Zitti e buoni' heeft gewonnen zal de 66e editie van het Eurovisie Songfestival in 2022 plaatsvinden in Italië.

Datum en info 2022 Uitslag 2021

© songfestivalinfo.nl / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter